Sprzęgło faktycznie mogłoby być mocniejsze ale i tak jest lepiej niż w konkurencyjnych SUV'ach typu Nissan "Kaszanka" czy Mitsubishi Outlander ; zajrzyj na fora tych aut

. Mnie też się zdarzyło poczuć wyraźny smród sprzęgła przy próbie wyjazdu z zaśnieżonego parkingu na półsprzęgle, ale wtedy samochód był na dotarciu i miałem jeszcze nawyki z przednionapędowej osobówki. Potem jeszcze miałem kilka nieco mniejszych smrodków, ale wymieniać nic jeszcze nie musiałem
Myślę, że niepotrzebnie sprawdzałeś sprzęgło zaraz po przegrzaniu tarczy. Ja teraz staram się używać sprzęgła niemal w opcji wł/wył i jak najmniej jeździć na półsprzęgle, a jak jest duży problem z ruszeniem to włączam reduktor. Generalnie jak napisał kolega przy normalnej jeździe nawet w lekkim terenie nie powinno być zapaszku. Jak się nadal pojawia to proponuję sprawdzić docisk i tarczę.
Musisz też pamiętać , że jeżeli przesadzisz z gazem to moment obrotowy w aucie napędzanym na jedną oś ma szansę "ujścia" bo koła po prosu zabuksują w miejscu. W napędzanej na dwie osie GV już trudniej o taką reakcję auta i w dupę dostaje tarcza sprzęgła.