Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 23-07-2025, 16:04

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Witam. Posiadam Grand Vitarę 1.6, jednopunktowy wtrysk. Po dłuższym czasie postoju w garażu rozładowywuje się akumulator. Radio jest odłączone. Jedyne co "działa" to zegar czasowy, ale i po jego odłączeniu jest pobór mocy z akumulatora! Co jest tego przyczyną? Jak tem uzaradzić? Proszę o pomoc
Z góry dziękuję

Tytuł:

Nie chce sie wymadrzac,ale...
1) rozumiem ze akumulator jest nowy(w miare nowy vel na 100% sprawny)pelen elektrolitu etc.?
2)skad wiesz ze jest pobor mocy?mierzyles miernikiem?

Jesli akumulator jest na 100% sprawny to "Cos" kradnie Ci prad...hmm...moze poszukaj "Cosia" wypinajac po kolei bezpieczniki....

ps.albo zwarcie... ale zaczalbym od bezpiecznikow ;)

Tytuł:

auto było u mechanika, ale nic nie wykrył. Czy jest ktoś, kto mógłby mi pomóc, lub miał podobny przypadek?

Tytuł:

dem0nix pisze:
auto było u mechanika, ale nic nie wykrył. Czy jest ktoś, kto mógłby mi pomóc, lub miał podobny przypadek?

...taaaaaa , to mnie akurat nie dziwi:wczoraj spec od piecyków gazowych miał mi naprawić...: piecyk gazowy w łazience(normalny standard), ale się nie znał i... uciekł...hehehe :D ofKorz, to nie osamotniony przypadek: jechałem kilka razy z taksówkarzami których musiałem prowadzić na główne ulice w mieście, a także miałem do czynienia z doradcami finansowymi którzy nie znają podstawowych pojęć finansowych..luz
;)

Może wpisz w wyszukiwarkę: elektryk samochodowy + Twoje miasto...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zrób tak

Odepnij klemę plusa od akumulatora
Weź nawet najprosszy miernik prądowy i podłącz szeregowo nastawiając na pomiar prądu czyli jedna końcówka do bieguna plusa a druga do klemy, uważać aby przy tym niczego nie dotykało, dobrze jest gdy miernik ma żabki albo dorób sobie uchwyty z drutu miedzianego i na wyłączonym zupełnie silniku sprawdzamy ile on na postoju pobiera prądu w amperach a nie voltach jeśli pobiera więcej niż 0.05 A to coś jakieś urządzenie w aucie robi ci zwarcie. Zapytasz jak to znaleźć które to urządzenie robi zwarcie, otóż metodą prób i błędów najpiew odłączając radio, potem alarm a potem wyjmując bezpieczniki kolejno i mierząc upływ prądu, i tak samo musi zrobić to elektryk

Często dzieje się tak że np centralny zamek albo radio pobierają ci prąd , mała zaróweczka rozładuje ci kompletnie auto przez noc

Tytuł:

Nie wiem czy rozwiązałeś problem. Przyczyną może być wzbudzający się alternator. Posłuchaj czy po wyłączeniu zapłonu piszczy.

Tytuł:

makaron1971 u mnie po wyłączeniu zapłonu coś piszczy pod maską. Kiedyś jak sprawdzałem to nawet do około minuty po wyłączeniu, od niedawna zaczął mi się rozładowywać akumulator na postoju, w ciągu ok tygodnia kompletnie jest rozładowany. Co z tym alternatorem? Kontrolka aku się nie pali na desce rozdzielczej wiec awarii nie wskazuje. Masz jakiś pomysł ?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00