Hej, miałem podobny dylemat kilka lat wstecz.
1.Co do oczyszczania wtrysków i układu paliwowego ja stosuję zasadę co drugie lub trzecie tankowanie ładuje do pełna paliwo premium - podobno ma właściwości czyszczące. I powiem że nie narzekam a tankuję głównie na stacji z żółtym logo

przez okres wakacji mieli premium w cenie podstawowego to tankowałem prawie za każdym razem.
Zwróć uwagę że nasze vitki nie posiadają osobnego (czyt.dodatkowego) filtra paliwa, jak się nie mylę to jest jedynie przy pompie w baku. Żadnych dodatków nie stosuję a jeżdżę już tym autem od 6 lat
2.Druga sprawa co warto zrobić to jeśli zamierzasz długo pojeździć to pomyśl o konserwacji podwozia. Ja zrobiłem zaraz po zakupie na czystym.
3.Przy wyższych prędkościach nie szumi tobie na uszczelkach przy drzwiach? Mi osobiście to przeszkadzało i po kilku poradach na tym forum wpuściłem dodatkowy sznur w uszczelkę tą od strony nadwozia (nie od drzwi) bo łatwiej ją zdjąć.
4.Odczucia co do włączającej klimy podobne, choć w pierwszym roku użytkowania dziwiłem się że tak łatwo załącza bez nadmiernego obciążenia. Potem już jednak czuć i jest tak do dnia dzisiejszego.
Zastanawiam się jeszcze nad techniką jazdy i powiązaniem obrotów z klimą. Ostatnio odkryłem, że jadąc np 100km/h na 6 biegu pomimo mniejszych obrotów spalanie jest troszkę wyższe niż jadąc na 5 biegu. Ana wyższych obrotach klima inaczej pracuje, jakby delikatniej włącza sprężarkę.