Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 08-06-2025, 22:01

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 954 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 1039 Następna
Autor Wiadomość

Suzuki: Vitara IIS 1.4AT 4WD
macioo pisze:
Z informacji jakie uzyskałem z różnych źródeł, to w systemie mogą być zapamiętane 4 czujniki lub 8 (w zależności od źródła). Zapamiętane czujniki w systemie mozna zeskanować i sklonować w drugim komplecie kół. Robi się to bezprzewodowo ale trzeba się z czytnikiem zbliżyć do koła. Błąd jak wyskoczy, to kasuje się po 3-4km.

Z tego wnoszę, że "wczytanie" czujników możliwe jest bez ingerencji do komputera samochodu, zaś sprawdzenie czy się przyjęły tylko i wyłącznie na podstawie ew. błędu na wyświetlaczu między zegarami?

Podczas zakupu auta też mi powiedziano o pamięci 8 czujników.

Nie wiem, czy taka informacja pomoże, ale od siebie dodam, że jak niedawno zmieniałem koła z zimowych na letnie, to żadnego komunikatu ani nic nie było. Po prostu czujniki z letnich zostały odczytane i gra. Nie musiałem nawet centymetra przejechać, żeby zaskoczyły. Zimowe zakładali mi w salonie, bo je trzeba było "wbić".
Stąd powyższa historia śmierdzi kitem ze strony serwisu, ale łapy se za to uciąć nie dam.

Serwisy naciągają wykorzystując niewiedzę ludzi. Jak pytałem o ten cały TMPS półtora roku temu, to się nawet nie zająknęli, że czujniki się same programują po przejechanym dystansie.

Nie jestem oczywiście nieomylny i głowy sobie nie dam uciąć, że jakiś agent służb specjalnych nie przecisnął cichaczem się przez kratkę wentylacyjną ale dalsza korespondencja z serwisem tylko utwierdziła mnie w przekonaniu, że zrobiono mnie na szaro.

Oto cytat z ostatniej odpowiedzi kierownika serwisu:
Cytuj:
W odpowiedzi na Pana zapytanie chcemy wyjaśnić ,że nie ma potrzeby wchodzenia do samochodu celem sprawdzenia czy są wpisane czujniki (wystarczy sięgnąć ręka i włączyć zapłon).
Jeżeli chodzi o kwestie wpisania czujników do systemu również wystarczy włożyć rękę z interfejsem bezprzewodowym i wpiąć go do gniazda, które znajduje się na lewym słupku w pojeździe, cała procedura wpisania czujników odbywa się na zewnątrz auta, wiec nie ma potrzeby wchodzenia do niego.

Przypomnę, że od strony kierowcy (jak dla mnie wspomnianej lewej) nikt się nie pojawił po założeniu "lewych" kół. Auto stało w linii prostej ode mnie jakieś 2-3 metry, a że się dość spieszyłem to dokładnie obserwowałem kiedy skończą.

A wcześniej pracownik serwisu tak mi wyjaśniał całą procedurę więc kłamiecie mi tutaj koledzy, że czujniki mogły się same odczytać :]
Cytuj:
Chciałbym wyjaśnić Pana wątpliwości co do konieczności wpisania czujników TPMS do pojazdu Suzuki.
Przy każdej wymianie kół w pojeździe z systemem TPMS w Suzuki konieczne jest wpisanie czujników do systemu ponieważ pojawia się na desce rozdzielczej komunikat z błędem o nie wpisanych / nie skalibrowanych czujnikach kół TPMS.W momencie założenia przez nas kół letnich taki komunikat się pojawił.
Żeby nie dopuścić do wyjechania z serwisu pojazdu z takim komunikatem dokonuje się wpisanie czujników TPMS do systemu – poprzez podłączenie sterownika do pojazdu który łączy się bezprzewodowo z urządzeniem wpisującym.
Jak nadmieniałem istnieje możliwość, że system sam ze swojej pamięci w trakcie jazdy zarejestruje czujniki które kiedyś były wpisane w jego pamięć lecz wymaga tego kilkukilometrowy przejazd.

Chyba nie muszę pisać, że więcej moje auto tam się nie pojawi. Problem podstawowy dla mnie jest taki, że gdy zgłosiłem swoje wątpliwości to nawet nie spróbowali napisać, ze sprawdzą czy nie doszło do pomyłki itp. Tym bardziej, ze od razu napisałem im, że nie chodzi mi o te kilka dych tylko wyjaśnienie sytuacji.

Ostatnio zmieniony 31-03-2016, 20:37 przez szulik, łącznie zmieniany 1 raz.

Ja bym dla zasady napisał do SMP, bo jest to naciąganie klienta, ale wybór należy do Ciebie. :roll:

Ja dzisiaj ZARYZYKOWAŁEM i zmieniałem na letnie ( całe koła) w warsztacie "u Janusza"- nikt mi nic nie wczytywał, wszystko od razu zaskoczyło. Jedynie prosiłem, żeby mi założyli koła tak jak były opisane/ założone przed zmianą na zimowe.
Jak dzwoniłem do serwisu to gadka, że stokilkadziesiąt złotych, bo przecież czujniki trzeba na nowo programować.
Jak widać ryzyko się opłaciło ;)

szulik,
w ktorym ASO takie akcje?

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
To samo chciałem zapytać.
I a propos: viewforum.php?f=35 ;)

Wymieniłem dzisiaj kółka na letnie z zamiennikami czujników Continental. Jak zwykle przygotowany byłem na jakieś hocki-klocki... a tu prima-aprilis! Założyłem kółka, zastosowałem zalecaną procedurę wciśnięć i... ZERO dziwnych komunikatów. Wszystko zatrybiło bez problemu. A-ha, dodam, że z rozmysłem zamieniłem "tył" z "przodem" dla równego ścierania i żadnych problemów! Kolejny dowód na "ściemniarską propagandę" w ASO, zeby tylko kasę wyrwać od człowieka! CO oni za marketingowca mają, że zamiast przyciągać klienta tanim kosztem, to go trwale zrażają.

saint pisze:

Celowo wstrzymałem się z odpowiedzią na to pytanie bo miałem nadzieję, że może jeszcze dzisiaj opamiętają się i zmienią ton ale zapadła cisza.
Tym ASO jest Sta-Car w Krakowie na al. 29 Listopada. Do obsługi i ceny podczas przeglądu po 1000km nie miałem uwag - ten bieżący incydent skreśla ich jednak z mojej listy serwisów. Jeszcze dodam kwiatek, że jak pytałem w czasie przeglądu o koszt "przekładki" to mowa była o 60-65pln, w trakcie feralnej wizyty na wymianę kół "teoretyczny" koszt samej wymiany to 70pln, a z magicznym wczytaniem czytników wyszło 109pln.

A co się kryje pod "zalecaną procedurą wciśnięć"?

Suzuki: LY
Też dzisiaj wymieniałam koła zimowe na letnie w ASO. Czujniki zatrybiły. Cena z „hotelem” kół – 82 zł.

szulik pisze:

Pisałem już kiedyś na forum S-cross. Jak oponiarz szukał mi czujników (zamienników) to wynalazł wspominane tu Continentale. Posiadając dwa różne urządzenia do kodowania, stwierdził, że tylko jednym to można zrobić (procedura była dla suzuki inna niż dla innych aut). Dodatkowo w urządzeniu wyświetlał się instrukcja "inicjowania przypisywania czujników", którą zalecano stosować przy każdorazowej wymianie kół. Podobno chodził o to, żeby nie czekać aż system się sam pokapuje, że ma inne czujniki i zacznie przypisywać, tylko od razu dać mu sygnał aby procedurę rozpoczął.
Naciśnięcia to:
1. włączyć zapłon (bez uruchamiania silnika)
2. wcisnąć przycisk (włączania światełka po stronie kierowcy) 2x2 sekundy i jeden raz 5 sekund.
3. ruszyć
Nie próbowałem ruszać bez tych magicznych czynności, bo bałem się, że TMPS wyłapie błąd i znowu będę musiał jeździć jak głupi aż "zaskoczy". Podobnie jak spadło ciśnienie o 0,05atm i pomimo wyrównania, musiałem jeszcze 4km przejechać aż się błąd zresetuje.
Te dziwne wciśnięcia funkcjonują też w innych markach. O kasowaniu inspekcji nie wspominam. Ale w Clio odpowiednia kombinacja wciśnięć uruchamiała test tablicy przyrządów. Zapalały się po kolei kontrolki, wszystkie wskaźniki machały wskazówkami i takie tam. ;)

Suzuki: Vitara Premium 2WD
szulik pisze:
saint pisze:

Tym ASO jest Sta-Car w Krakowie na al. 29 Listopada. ..... Jeszcze dodam kwiatek, że jak pytałem w czasie przeglądu o koszt "przekładki" to mowa była o 60-65pln, w trakcie feralnej wizyty na wymianę kół "teoretyczny" koszt samej wymiany to 70pln, a z magicznym wczytaniem czytników wyszło 109pln.

Wczoraj byłem w tym ASO po zakup.....kół zimowych z oponami (16cali)i czujnikami , zapłaciłem 2800zł ( zabrałem je ze sobą) , jesienią okaże się czy dobrze zrobiłem , czy na tym zyskałem czy straciłem. ASO przy Jasnogórskiej oferowało też , ale po innej " promocyjnej cenie" za 3100zł. :szok:

Jak zapytałem w Sta-Car o koszt przekładki to otrzymałem od razu odpowiedź 110zł z wgraniem czujników oraz z informację, że jak wymienię koła gdzieś indziej to one po kilku kilometrach same się wgrają.
W domu zorientowałem się, że nie dostałem śrub i ewentualnej gwarancji na nowe zimowe opony. (mam rachunek).

Czy śruby z letnich 17-tek aluminiowych pasują do zimowych stalówek 16-tek ?

Jak kupowałem 7 lat temu koła w ASO do poprzedniego samochodu Nissana QQ to dostałem śruby ( te same co do letnich alusów) a przy zakupie zimowych opon w prywatnej firmie gwarancję na opony.

Czy Wy dostawaliście gwarancje na zimowe opony z ASO?
( a może faktura jest gwarancją? )

Może po mojej upierdliwości stali się bardzie precyzyjni. Mój podstawowy zarzut wobec nich dotyczy tego, że powiedzieli, że wczytają czujniki tylko jeśli nie zaskoczą od razu - przy czym prawie na pewno tego ani nie sprawdzili ani nie wczytali.

A z wymianą gdzie indziej powiedzieli mi coś innego: mogą czujniki zaskoczyć po kilku kilometrach ale nie muszą.

Śruby mam te same do obu kompletów kół, gwarancję na koła zimowe stanowi faktura ich zakupu (w moim przypadku auta).

PS. Nie kupowałbym teraz zimówek mimo promocji - Opony, zwłaszcza zimowe zużywają się w sporej mierze od czasu, a nie tylko przebiegu. Wielu zaleca wymianę zimowych opon po 3 latach gdyż guma traci właściwości.

Suzuki: Vitara Premium 2WD
szulik pisze:
1.Śruby mam te same do obu kompletów kół, gwarancję na koła zimowe stanowi faktura ich zakupu (w moim przypadku auta).

2.... - Opony, zwłaszcza zimowe zużywają się w sporej mierze od czasu, a nie tylko przebiegu. Wielu zaleca wymianę zimowych opon po 3 latach gdyż guma traci właściwości.

1.Tak myślałem. :)
2.Przy moim małym zimowym przebiegu (2500-4000km zimą) i to przeważnie po Krakowie dla mnie nie ma znaczenia ich właściwość, w każdym razie dziękuję za informację.

szulik pisze:
Nie kupowałbym teraz zimówek mimo promocji - Opony, zwłaszcza zimowe zużywają się w sporej mierze od czasu, a nie tylko przebiegu. Wielu zaleca wymianę zimowych opon po 3 latach gdyż guma traci właściwości.

A może nie siejmy takich herezji na forum motoryzacyjnym... No chyba, że masz sklep z oponami?
Co może się stać z oponami przez 7-8 miesięcy? Nawet gdyby na podwórku leżały przez ten czas? :zakrecony:
No chyba, że mamy na myśli prezydenckie limuzyny! :))
Dla ścisłości: Dunlop określa opony do 4 lat jako nowe! Na utratę właściwości wpływa najbardziej niewłaściwe przechowywanie. Właściwie przechowywane i konserwowane opony posłużą doskonale i przez 6 lat o ile wysokość bieżnika nie jest mniejsza (w przypadku opon zimowych) niż 4mm.

JanuszKrakus pisze:

Wczoraj byłem w tym ASO po zakup.....kół zimowych z oponami (16cali)i czujnikami , zapłaciłem 2800zł ( zabrałem je ze sobą) , jesienią okaże się czy dobrze zrobiłem , czy na tym zyskałem czy straciłem. ASO przy Jasnogórskiej oferowało też , ale po innej " promocyjnej cenie" za 3100zł.

Jak ja kupowałem auto, to taka była różnica między kołami z kołpakami i bez. :ok: Więc może i tutaj tak jest.

Nie ma co po raz n-ty zaczynać wątku o żywotności opon lecz to co napisałem nie jest herezją ale jedną z powszechnych opinii, a że są inne to też prawda.
Oczywiście, że oponie nic się nie stanie przez 8 miesięcy leżakowania - tylko po 4 sezonach będzie miała o rok więcej, więc żeby to miało sens to promocja na zakup musiałaby być solidna (pomijam kwestie zamrożenia pieniędzy na te 8 miesięcy, ryzyko, że opony się z jakichś powodów nie przydadzą w następnym sezonie etc)
Swoją drogą podczas ostrego hamowania zawsze mam nadzieję, że ten za mną nie traktował 4-letnich opon jako nowych, a raczej skłaniał się ekspertyzom m.in. Dekry, mówiącym, ze opona powyżej 5-go roku życia drastycznie zwiększa ryzyko wypadku.

Kupując opony w ASO na jesieni zawsze będzie ryzyko, że są z tej samej partii produkcyjnej co te dzisiaj oferowane.
A tak na marginesie, to jak to właściwie jest? Na początku piszesz o 3 latach do zgonu opony, a na końcu powołujesz się na Dekrę i 5 lat?
Swoją drogą chętnie zobaczyłbym te wyniki badań Dekry. No bo chyba nie piszemy o testach tworzonych dla tabloidów motoryzacyjnych, tylko o naukowych badaniach?

macioo,
Wybacz ale odnoszę wrażenie, że szukasz miejsca by się przyczepić gdzie się da. Z mojej strony kończę ten wątek dwoma spostrzeżeniami:
- "wielu zaleca wymianę opon zimowych po 3 latach" nie stoi w sprzeczności z powołaniem się na Dekrę i jej opinią o oponach powyżej 5 lat.
- chcesz zobaczyć wyniki badań? -> www.google.com wciąż działa - pozostawiam tobie ocenę co jest tabloidem a co nie.

A teraz studząc emocje - zauważ, że wątek, do którego się przyczepiłeś napisałem w kontekście celowości zakupu opon sezon przed ich użyciem, w dodatku użyłem dość miękkiego sformułowania "wielu zaleca", czego nie nazwę kłamstwem - bo wielokrotnie się spotykałem z taką opinią. Jeśli jednak nadal chcesz wałkować ten wątek dalej to szukaj do kłótni kogoś innego.

PS. Oczywiście, że możliwe jest, że jesienią sklep zaoferuje opony z poprzedniego rocznika - jakoś jednak zawsze do tej pory wyraźnie sprzedawcy informowali mnie o dacie produkcji (jeśliby to nie miało znaczenia to ciekawe po co by to robili?)

Nie mam zamiaru "przyczepiać się gdzie się da", tylko uważam, że powinniśmy posługiwać się konkretami. Sformułowanie "wielu uważa" jest tak samo konkretne jak odsyłanie po wyniki badań do google. Jeżeli powołujesz się na jakieś źródło to je po prostu przytocz. Inaczej to jest bez sensu, bo ktoś kto dopiero zaczyna swoją przygodę z motoryzacją, może uznać, że informacje zawarte w wątku są 100% pewne.
CO do opon sprzedawanych jesienią, to nie napisałem, że będą one z "poprzedniego rocznika". Mogą być z lutego bądź marca tego roku jak i te oferowane dzisiaj. I co powiesz sprzedawcy, że sprzedaje stare opony?
Z mojej strony EOT
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara S 4WD AT
Na targach w Poznaniu Vitara S nie miała czarnych felg - czyżby jakieś zmiany?

Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara xLed Sun
szulik pisze:
Oto cytat z ostatniej odpowiedzi kierownika serwisu:
Cytuj:
wystarczy włożyć rękę z interfejsem bezprzewodowym i wpiąć go do gniazda, które znajduje się na lewym słupku w pojeździe

Tak? Na lewym słupku w pojeździe? W którym dokładnie miejscu słupka bo jakoś go tam nie widzę. U mnie mieszka sobie przy dźwigni otwierania maski.

piomic,

No to już pytanie do maga z serwisu StaCar w Krakowie :(

Kochani mam pytanie: Czy w Viki koła montowane są na śrubach czy nakrętkach?
Pilnie potrzebuje takiej informacji a samochód mam w serwisie i nie mogę sprawdzić :(
Pomoże ktoś i przejdzie się z kluczem żeby zobaczyć?

Pozdrawiam

Suzuki: S-cross
@d_woj, na śrubach ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 954 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 1039 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00