Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 15-07-2025, 10:18

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 127 28 29 30 3169 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

No! Auto jest już na placu od wczoraj:-) Teraz pozostaje czekać na dokumenty...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Fabs pisze:

No to ładnie, choć szkoda że dokumenty nie dojechały z autem( ale o tym właśnie pisałem wcześniej- auto osobno, dokumenty osobno...)
Ale jak wszystko inne pójdzie już z górki to może na weekend dostaniesz Suzi. 3mam kciuki.
Kolejna Vitara na drodze choć pomimo wielu kupujących na drogach nie ma ich przesadnie za dużo i to też dobrze:p
Ja po przejechaniu 5tys minąłem koleżankę tylko 4razy. A innych konkurentów jeździ tyle, że za moment mam wrażenie na zakupach w biedronce będą na półce obok pieczywa:p

Ale pojechałem z porównaniem :]

Tytuł:

Suzuki: LY
Vesper pisze:
Jarl pisze:
Gdyby nabywcy w prosty sposób zabezpieczali się, np. uzależniając zakup od pisemnej gwarancji terminu dostawy, pod rygorem rozwiązania umowy i/lub zapłaty przez sprzedawcę kary umownej, to takiej wolnoamerykanki by nie było.

Dokładnie taki mechanizm stosuje Autotraper ze Starowej Góry pod Łodzią. Jest umowa, jest termin. Koniec, kropka.

Panowie, przeczytajcie „Umowy sprzedaży samochodu – cz.1. Zamówienie” – pkt.C ppkt.2 i 10, które sami podpisaliście. Sprzedawca zabezpiecza się na „delikatny” poślizg - min. 14 dni na wydanie samochodu. Dopiero po tych dodatkowych dwóch tygodniach – można odstąpić od umowy i odzyskać zadatek (zwykle 2 tys.). Nie oczekujcie, że dealer sam z siebie wpisze do umowy, że zapłaci karę umowną za niedotrzymanie terminu. Wówczas można jedynie liczyć na dodatkowy rabat i/lub gratisy… Żeby nie było, że jestem adwokatem diabła - przypomnę, że ja na swoje autko czekałam blisko pół roku i odebrałam w ostatnim dniu terminu w umowie. Byłam świadoma tego co podpisałam a i nie miałam noża na gardle na szybką sprzedaż obecnego samochodu, że kończy mi się ubezpieczenie (OC i AC). Zdążyłam jedno z drugim pogodzić.

Tytuł:

VITARARAFAŁA pisze:
Fabs pisze:

No to ładnie, choć szkoda że dokumenty nie dojechały z autem( ale o tym właśnie pisałem wcześniej- auto osobno, dokumenty osobno...)
Ale jak wszystko inne pójdzie już z górki to może na weekend dostaniesz Suzi. 3mam kciuki.
Kolejna Vitara na drodze choć pomimo wielu kupujących na drogach nie ma ich przesadnie za dużo i to też dobrze:p
Ja po przejechaniu 5tys minąłem koleżankę tylko 4razy. A innych konkurentów jeździ tyle, że za moment mam wrażenie na zakupach w biedronce będą na półce obok pieczywa:p

Tak, trudno to zrozumieć, że dokumenty jadą oddzielnie. Na przestrzeni kilku ostatnich lat kupowałem jakieś samochody i nie doświadczyłem niczego podobnego. No chyba ze byłem nieświadomy. No ale cóż, tak skonstruowano proces w Suzuki i już.
Czy się będę cieszył w weekend, zobaczymy. Nie nastawiam się, że w tym tygodniu dotrą. Podobno mają do przebycia drogę przez importera..(?)
Jutro pojadę zobaczyć moją przyszłą Vitarę.

Tytuł:

Kolejna Vitara na drodze choć pomimo wielu kupujących na drogach nie ma ich przesadnie za dużo i to też dobrze.

Ja jeżdżę Vicią (pomarańczową z czarnym dachem) od sierpnia i na drodze widziałem do tej pory tylko! 2 inne, aż tu pewnego razu sąsiad w bloku obok kupił sobie Vicię - pomarańczową z czarnym dachem! - masakra!

Tytuł:

Fabs pisze:
VITARARAFAŁA pisze:
Fabs pisze:

Tak, trudno to zrozumieć, że dokumenty jadą oddzielnie. Na przestrzeni kilku ostatnich lat kupowałem jakieś samochody i nie doświadczyłem niczego podobnego. No chyba ze byłem nieświadomy. No ale cóż, tak skonstruowano proces w Suzuki i już.
Czy się będę cieszył w weekend, zobaczymy. Nie nastawiam się, że w tym tygodniu dotrą. Podobno mają do przebycia drogę przez importera..(?)
Jutro pojadę zobaczyć moją przyszłą Vitarę.

To, że dokumenty jadą oddzielnie nie powinno raczej dziwić wg. mnie to kwestia bezpieczeństwa, żeby kierowca nie wiózł sam wszystkiego razem. Ja dostałem informację od dealera, że dokumenty dowożone są kurierem max. 2 po dostarczeniu samochodu (w moim przypadku tak było), więc może przy dużym szczęściu Ci się uda odebrać Suzi np. w sobotę:)

Tytuł:

Madzik pisze:
Vesper pisze:
Jarl pisze:
Gdyby nabywcy w prosty sposób zabezpieczali się, np. uzależniając zakup od pisemnej gwarancji terminu dostawy, pod rygorem rozwiązania umowy i/lub zapłaty przez sprzedawcę kary umownej, to takiej wolnoamerykanki by nie było.

Dokładnie taki mechanizm stosuje Autotraper ze Starowej Góry pod Łodzią. Jest umowa, jest termin. Koniec, kropka.

Panowie, przeczytajcie „Umowy sprzedaży samochodu – cz.1. Zamówienie” – pkt.C ppkt.2 i 10, które sami podpisaliście. Sprzedawca zabezpiecza się na „delikatny” poślizg - min. 14 dni na wydanie samochodu. Dopiero po tych dodatkowych dwóch tygodniach – można odstąpić od umowy i odzyskać zadatek (zwykle 2 tys.). Nie oczekujcie, że dealer sam z siebie wpisze do umowy, że zapłaci karę umowną za niedotrzymanie terminu. Wówczas można jedynie liczyć na dodatkowy rabat i/lub gratisy… Żeby nie było, że jestem adwokatem diabła - przypomnę, że ja na swoje autko czekałam blisko pół roku i odebrałam w ostatnim dniu terminu w umowie. Byłam świadoma tego co podpisałam a i nie miałam noża na gardle na szybką sprzedaż obecnego samochodu, że kończy mi się ubezpieczenie (OC i AC). Zdążyłam jedno z drugim pogodzić.

yhm..
Czytamy umowy, ba, nawet byłem świadomy w momencie ich podpisywania (co miało miejsce dwukrotnie, bo z pierwszej dealer sie nie wywiązał). Spór o poprawność tych umów i ich zgodność z prawem zostawiam ma inna dyskusję, bo zabezpiecza tylko jedna stronę, nie obie i praktycznie znosi odpowiedzialność sprzedającego w momencie niewywiązania sie z przedmiotu umowy. Co wiecej, Madzik, tam jest zaliczka, nie zadatek...no chyba ze ty jeszcze miałaś zadatek. Po wtóre - na Vitarę są inne umowy niż na pozostałe modele, mają inne brzmienie - nie widziałem ich lecz słyszałem o tym.
Natomiast nie myślmy sobie, ze to odosobniony przypadek. Radzę siegnąć pamięcią jak wchodził Sportage - wtedy sie działo, ludzie mieli obiecywany 1 mc a czekali 9 mcy. I co? I nic:-)
Ja tez nie jestem adwokatem diabła, ponarzekać sobie mozemy, a nawet musimy - taki Naród:-) W efekcie i tak wcześniej czy pózniej dostaniemy swoje Vitary.
Dodam na koniec, że dealer bardzo dobrze prowadzi sprawę, jako zadośćuczynienie proponując rożne gratisy, rabaty, etc..

Tytuł:

Suzuki: SuziQuattro
Hej wiara, czytaliście to viewtopic.php?t=7185
na innych forach to działa , może niech zadziała i tu

Tytuł:

Suzuki: SuziQuattro
kurtyna, co mi tu za fejsbuk sie wpakował w post :zly:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ok. Postaramy się poprawić😃

Tytuł:

Kurtyna! (Spodobało mi się)
Wiesz, dziś całe życie w biegu, nie ma kiedy do komputera usiąść..
Zrób to w iPhone i to w dodatku poruszając się samochodem albo w innym tzw międzyczasie;-)

Czekałem tylko aż się ktoś odezwie, bo mnie tez sie to nie podoba. Ale chcę mieć z Wami kontakt i...proszę mi nie ograniczać swobód obywatelskich! :]

Oczywiście piszę to z przymrużonym okiem, bo doskonale rozumiem. Zrobię co w mojej mocy aby ułatwić życie..

Tytuł:

No nie..!! Nie mogę cytować fragmentu:-(
Wiec teraz uwag, odpowiadam na post nuevo_usuario.
W sobotę odbiór?? Czyż to nie graniczy z cudem? A przegląd zerowy? A rejestracja? Zostaje praktycznie piątek..jeśli dokumenty jutro sie nie pojawią..

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
MS pisze:
Hej wiara, czytaliście to viewtopic.php?t=7185
na innych forach to działa , może niech zadziała i tu

Też mi to przyszło do głowy.
Dobrze, że nie czytam na fonie :]

Tytuł:

Suzuki: LY
Fabs pisze:
yhm..
Czytamy umowy, ba, nawet byłem świadomy w momencie ich podpisywania (co miało miejsce dwukrotnie, bo z pierwszej dealer sie nie wywiązał). Spór o poprawność tych umów i ich zgodność z prawem zostawiam ma inna dyskusję, bo zabezpiecza tylko jedna stronę, nie obie i praktycznie znosi odpowiedzialność sprzedającego w momencie niewywiązania sie z przedmiotu umowy. Co wiecej, Madzik, tam jest zaliczka, nie zadatek...no chyba ze ty jeszcze miałaś zadatek. Po wtóre - na Vitarę są inne umowy niż na pozostałe modele, mają inne brzmienie - nie widziałem ich lecz słyszałem o tym. ...

Nie wiem jak jest teraz, ale ja miałam zadatek w umowie, a nie zaliczkę. Słyszałam a także czytałam na tym forum, że i inni też mieli zadatek.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zadatek w świetle przepisów nie podlega zwrotowi. Więc póki termin nie zostanie przekroczony, odstępując od umowy Nabywca nie ma prawa do zwrotu wpłaconej kwoty czytaj zadatku.
Z kolei jeśli termin zostanie przekroczony można a nawet należy się upomnieć o jego zwrot do dwukrotności wpłaconej kwoty. Tym sposobem dealer aby uniknąć płacenia powinien dać rekompensatę chociażby w postaci akcesoriów o wartości wpłaconego zadatku.

Tytuł:

Zgadzam się z przedmówcą. W umowie miałem zapis 2000 zadatku, a w przypadku nie wywiązania się dealera z terminu odbioru samochodu zwrot 2 krotności wpłaconej kwoty czyli 4000.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dilerzy robią co chcą z dostawą, bo niewiele klientów walczy o swoje. Nie upominają się klienci o rabat, gratisy czyli o to co ma wynagrodzić dłuższy czas oczekiwania. Trzeba ich cisnąć, tak samo jak z wymianą oleju. Mam swój na wymianę to muszą mi oddać to co zostało w bańce. Komuś może się wydawać, że to tylko troche oleju. Ale nie oddają 1, 2, 3 klientowi i mechanik ma dla siebie olej na lewiznę.

Tytuł:

Taak, więc ja dałem trochę więcej kpln....zaliczki.

Papiren będą podobno jutro, o 10.00 rano.

Ostatnio zmieniony 22-10-2015, 22:37 przez Fabs, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:

Fabs pisze:
Ja nie nazwałbym wspomnianego zestawu bajeranckim, ale cóż, to moje subiektywne odczucie a każdy ma prawo do wyrażania swoich preferencji estetycznych.

Poza tym, z mojego - wciąż subiektywnego punktu widzenia - taki zestaw nie korespondowałby z czarnym dachem o strukturze carbonu.

Wybacz, byłem zbyt subtelny.
YMCA

Tytuł:

Nie ma sprawy, nie myli się tylko ten co nic nie robi.

ACMY

Tytuł:
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara xLed Sun
VITARARAFAŁA pisze:
Jarzka pisze:
Czytając to forum zauważyłam, że nowym posiadaczom vitary bardzo zależy na tym aby ludzie na ulicy ogladali się za samochodem...
Jasne, że miło jak się ludzie oglądają bo Suzi jest zupelnie inna

Noo... Jak w 2008 kupowałem Lancera było tak samo – ba, do dziś* jest!

* pod warunkiem, że go umyję – co nie zdarza się często...

Tytuł:

krzymo pisze:
Nie zapomnij o bajeranckiej końcówce rury wydechowej i jakimś klawym drapieżnym zwierzaku na masce.

Ja bym jeszcze dodał w środku np pieska z bujajaca głową...

Co do zakupu nowego auta... Nie spotkałem się jak dotąd (u dwóch niejaponskich producentów) z opisywanym wyżej procederem tj. ze auto miało być na termin X a przyszło na termin Y (z miesięcznym czy dłuższym opoznieniem). Może przy autach japońskich tylko tak jest? Nie wiem bo jak dotąd nie miałem japonczyka...

Ostatnio zmieniony 23-10-2015, 09:45 przez ASzel, łącznie zmieniany 4 razy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

W moim przypadku nie wiem co mam już myśleć, ale dealer ma mnie po prostu w głębokich 4 literach. Auto od ubiegłej środy jest w Polsce, od soboty stoi na placu obok salonu, w poniedziałek załatwiałem papiery do leasingu, miałem nadzieję że dzisiaj odbiorę już samochód...
Wczoraj dzwonię do gościa w salonie z myślą ustalenia godziny odbioru w dniu dzisiejszym, a on "yyy, eee chwilkę pan poczeka bo coś mi się tu nie zgadza... - cisza w słuchawce - wie pan co zaraz oddzwonię"...
Po kilku minutach oddzwonił do mnie, ale nie sprzedawca tylko gość który załatwia mi leasing że salon jeszcze nie dosłał mu dokumentów do rejestracji! Dzwonię do salonu i głupie tłumaczenie że koleżanki nie wysłały, mają urwanie dupy itd.
P O R A Ż K A. Wybrałem zły salon.
Gwoli ścisłości umowny termin minął 15.09 + dodatkowe umowne 14 dni czyli 29.09 mogłem iść wziąć podwojony zadatek. Trochę żałuję że tego nie zrobiłem, na allegro czy otomoto jest pełno Vitar takich jak zamówiłem które są opisane jako dostępne od ręki.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na tych ogłoszeniach piszą dostępne, ale w rzeczywistości to się mija z prawdą. Co do zadatku to czemu nie ciśniesz Dealera pod groźbą odstąpienia od umowy o rekompensatę. Zamiast kasy niech dorzuci akcesoriów o podobnej wartości.
Teraz Ty możesz go trochę podenerwować skoro termin minął. Rzuć mu hasłem, że albo rekompensata jw. albo zadatek x 2 i nie kupujesz bo w innym salonie mają dla Ciebie dobrą ofertę.

Ostatnio zmieniony 23-10-2015, 11:42 przez VITARARAFAŁA, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Jak kupowałem obecny samochód, to też był poślizg i w ramach dobrej woli dealera dostałem jakiś gratis za czekanie, chyba montaż czujników parkowania.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 127 28 29 30 3169 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00