Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 08-06-2025, 21:17

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 426 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 1018 Następna
Autor Wiadomość

Suzuki: Baleno 2016
@k_radek

Przeglądając forum zauważyłem, że wspomaganie układu kierowniczego krytykują właściciele nie tylko wersji Elegance ale i wersji Premium +. A może problem związany jest w jakiś sposób z tempomatem i radarem(np. zwiększone zapotrzebowanie na prąd a wspomaganie jest przecież też elektryczne)?

@zibi2204
Dokładnie to samo mi wczoraj przyszło na myśl po raporcie (stąd ta sugestia dla @k_radka o sprawdzenie w innym egzemplarzu tej wersji) może faktycznie jest to jakoś powiązane z reakcjami tego radaru, zobaczymy co przyniesie kolejny test, będziemy mądrzejsi.Tylko tego naszego Radka ciągle mi szkoda, dobrze, ze ma jeszcze chęc, aby się z nami dzielic na bierząco tymi negatywnymi wrażeniami i zwracać uwagę na pewne sprawy. Pozdr

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
marius pisze:
Avalanche pisze:
W dzisiejszym AŚ test porównawczy z i20 i Mazdą 2 (dziwny wybór).

Dziwny bo ?

Mazda na dzień dobry kosztuje pewnie z 10 tys. zł więcej.
Powinni porównywać z innymi podobnie budżetowymi propozycjami (Kia Rio, Skoda Fabia, Mitsubishi Space Star, Citroen C3 ewentualnie).

Suzuki: Swift
W sumie racja, choć z drugiej strony można się przekonać (założywszy rzetelność testu) czy warto dopłacić, a wszystkie te auta to klasa B. Dla mnie test ciekawy, bo "przymierzam" się do mazdy 2 po nowym roku.

Moderator
Awatar użytkownika

A jednak wybór okazał się nie taki dziwny.
Test chyba z Auto Bilda, bo wszystkie fotki z niemieckimi rejestracjami.

Do porównania wzięli Hyundaia i Suzuki z silnikami 1.0 turbo i Mazdę oczywiście bez.
Baleno z BoosterJetem w topowej, najdroższej wersji za prawie 70 tys. zł, czyli w kategorii kosztów już nie brylowało ;)

W 3 grupach ocen punktacja Baleno była niezła, ale po podsumowaniu znalazło się jakoś na ostatnim miejscu.
Średnie spalanie z testu wyniosło 18% więcej niż podaje producent (ale i tak lepiej niż w i20, gdzie różnica przekroczyła 30%).

Punktacja w tym teście jest mocno naciągana, tam gdzie i20 jest lepszy, dostaje nieproporcjonalnie więcej punktów, dlatego wygrywa. Nie przeszkadza mu w tym nawet najsłabszy wynik w kategorii bezpieczeństwo.
Przede wszystkim Mazda 2 jest bardzo mała, siedziałem w niej ostatnio i to jest nieporozumienie, nie auto. Wspomina się o tym w części opisowej, a w punktacji ma to małe przełożenie.
Baleno w teście wygrywa natomiast w kategoriach - przestronność z tyłu, pojemność bagażnika, elastyczność, przyspieszenie, średnica zawracania, zużycie paliwa, czyli bardzo istotnych kwestiach.
Jedyną kategoria, gdzie Baleno traci dużo, jest skuteczność hamulców - to jeszcze można zrozumieć, choć i tak ma lepsze, niż Mazda. Natomiast dostaje dziwnie mało punktów za gwarancję i przeglądy. Te ostatnie co 15 tysięcy km, a konkurencji co 20 tys. Co się przekłada na 3 pkt mniej od Mazdy, których potem brakuje by ją wyprzedzić.
Dla mnie Mazda 2 to całkowicie bezsensowny zakup, dlatego jej dobry wynik mnie dziwi.
Jak sobie porównuję wersje konkurencji tak do 50 tys. to Baleno dla mnie wciąż wygrywa. Tylko Tipo hatchback wygląda lepiej wyposażeniowo i ma większy bagażnik aż 440 l - już jest we Włoszech, zobaczymy jakie będzie miał ceny w Polsce.

Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
M3ntoR pisze:
Na prawdę, Baleronik jak na moje to auto prawie idealne. Wersja Premium Plus ma więcej bajerów niż u konkurencji...jedyne co dla mnie jest małym minusem to mała waga, przez co jazda na autostradzie przy średnich/mocnych wiatrach jest dosyć uciążliwa.

Jak raz dzisiaj przejechałem się tzw. autostradą (bo A4 od Wrocławia na zachód na miano autostrady nie zasługuje) na nieco dłuższym odcinku. Auto całkiem ładnie się spisuje. Przyspieszenia powyżej 120 mogły by być nieco lepsze ale tragedii nie ma. Automat adaptacyjny to błogosławieństwo. Wspomaganie kierownicy OK - nie odnotowałem efektu usztywniania czy oporu kierownicy opisanego przez kolegę Radka. Auto bez problemu reaguje na ruchy kierownicą i pozwala korygować kierunek ruchu. Jest nawet wręcz przeciwnie - przy 120~130 (wg. licznika) życzyłbym sobie aby kierownica była nieco sztywniejsza. Generalnie przy 130~140 auto prowadziło się dość niestabilnie - wymagało ciągłej uwagi - ale też wiatr dzisiaj był dość silny więc na pewno to miało duży wpływ.

Spalanie dość rozsądne: średnią zresetowałem już na A4 (w okolicach Kątów Wrocławskich), potem kierunek Wrocław, wjazd na obwodnicę autostradową i potem zjazd na węźle Wrocław Północ - wynik średni to 4.7 l/100km, ale pewnie byłoby więcej bo na A4 miałem odcinki gdy nie mogłem wyprzedzać kolumny tirów i śmigałem z zabójczą prędkością 90 km/h :ok: Tu może wspomnę, że tempomat adaptacyjny to błogosławieństwo :aniolek: Już na obwodnicy dało się jechać szybciej (po trzy pasy w każdą stronę) więc było 120 km/h na tempomacie i w porywach do 140 km/h gdy trzeba było skrajnym lewym pasem powyprzedzać inne auta.

Cytuj:
Na nic bym Baleronika nie zamienił!

Ojtam, ja tam widzę kilka możliwości zamiany, ale na zasadzie "auto za auto" ;-) :D

Suzuki: Swift
Koot pisze:
Punktacja w tym teście jest mocno naciągana, tam gdzie i20 jest lepszy, dostaje nieproporcjonalnie więcej punktów, dlatego wygrywa. Nie przeszkadza mu w tym nawet najsłabszy wynik w kategorii bezpieczeństwo.
Przede wszystkim Mazda 2 jest bardzo mała, siedziałem w niej ostatnio i to jest nieporozumienie, nie auto..... Dla mnie Mazda 2 to całkowicie bezsensowny zakup, dlatego jej dobry wynik mnie dziwi....

Dla Ciebie mazda2 to zakup bezsensowny, dla mnie to na razie faworyt przy wyborze auta (następcy mojego swifta) do którego się przymierzam, chociaż i20 też jest wart rozważenia. Na przestrzeni ostatnich lat w przypadku marki hyundai/kia widać że słuchają głosów klientów i konsekwentnie poprawiają jakość swoich wyrobów (co jest też zawarte w teście gazetki) a nie "drepczą" w miejscu jak suzuki, które wciąż nie potrafi zrobić/złożyć przyzwoitego wnętrza (jak na daną klasę) auta. Rzeczywiście wnętrze i20 jest solidnie wykonane i tu się z autorami testu zgadzam. Chociaż Baleno jest całkiem fajnym autem i w teście może i należałoby je ocenić trochę lepiej, ale ja go nie kupię, bo nie chcę znowu przeżywać kakofonii stuków puków, rezonansów, niespasowanych, tandetnych z ostrymi krawędziami plastików które miałem (i mam) w swifcie od nowości. Jak suzuki "nauczy" się solidnie składać swoje auta (super miękkich plastików nie wymagam - nie ta klasa) i poprawi kontrolę jakości (niech uczy się od Koreańczyków) to w moim rankingu będzie wysoko (zważywszy na inne zalety). Co do mazdy - minimalnie ciaśniejsze wnętrze mi nie przeszkadza, za to przyjemność jazdy, silnik bez turbo, wykonanie wnętrza (choć w tej cenie mogłoby być trochę lepiej), praca skrzyni biegów + sylwetka daje pozycję lidera w moim rankingu.

Tak sobie myślę, że porównanie takie jak przedstawione w AŚ jest podyktowane tym, że na zachodzie Baleno w najwyższej wersji jest oferowane z silnikiem BoosterJet (Niemcy) albo tylko i wyłącznie z tym silnikiem (UK). To powoduje sztuczne (moim zdaniem) "nadęcie" ceny Baleno - nie jestem pewien czy w Polsce znajdzie się dużo klientów którzy dorzucą 10 tyś. za lepszy (?) silnik. Czemu nie porównać Baleno i Mazdy z silnikami 90KM i do tego Hyundai-a z silnikiem albo 84 KM albo 100 KM?

Fajna, standardowa, zebrana w całość prezentacja modelu w przyzwoitej jakości, dobra dla zaczynających szukać informacji o tym autku, ale i podsumowanie dla tych co już swoje wiedzą :) https://www.youtube.com/watch?v=JmHKdgcN15c Pozdr

Moderator
Awatar użytkownika

Link do testu z AŚ:
http://www.auto-swiat.pl/testy/male-jes ... i20/4d0ydn
Widać w ilu ważnych punktach Baleno 1.0 dogania lub przebija rywali, mimo końcowej przegranej :o

Mniej ostatnio aktywności w temacie, więc dla odświeżenia kolejny teścik http://autowizja.pl/2016/07/suzuki-bale ... ance-test/ , niby podobny (min. wspomniano o dziwnym działaniu układu kierowniczego) ale co bardzo dziwne to opinia o hamulcach. We wcześniejszym tescie auto bardzo dużo straciło na hamulcach i to podkreślano, a w tym odwrotnie, podkreślają bardzo dobre działanie hamulców, " Pochwalić trzeba hamulce: 4 tarcze bardzo szybko potrafią zatrzymać w miejscu Suzuki Baleno. " i jak tu wierzyć testom :D najlepiej niech posiadacze to ocenią. Pozdr

Suzuki: S-Cross Premium
Czy tylko u mnie drzwi w Baleno chodzą tak ciężko? Dodatkowo, są tak jakby dwa "poziomy" otwarcia drzwi i przy pierwszym ciężko jest wysiąść (do małych nie należę, mam 190 cm wzrostu), a próbując je otworzyć dalej stawiają opór i trzeba użyć trochę siły, jednocześnie uważając, żeby nie trafić samochodu stojącego obok...
Byłem z tym serwisie z tydzień-dwa po zakupie, przesmarowali zawiasy, trochę to pomogło, ale ciągle chodzą ciężko...
Ma ktoś podobny problem? Ewentualnie, czy myślicie że się to jakoś wyrobi i będą chodzić lżej?

Awatar użytkownika

Suzuki: S-Cross FL
Ja mam tylko wrażenie, że drzwi są jakby leciutkie, ale chodzą raczej delikatnie ;)

Ja nie zauważyłem problemów z drzwiami.

Smarowanie zawiasów nie pomoże .
Miałem podobny problem w Scrossie i pomogło posmarowanie ogranicznika otwarcia drzwi . Użyłem do tego smaru silikonowego do smarowania rolek w kabinach prysznicowych

Odebrany w zeszłym tygodniu, wersja 1.2 Premium, po tygodniu przejechane 540 km cykl mieszany miasto+trasa spalenie średnie 4.8
Wrażenia z jazdy pozytywne, w tym segmencie auto z takim silnikiem to najlepszy stosunek jakości do ceny, za 47 tyś. nic lepszego nie znajdziemy. Nie zauważyłem problemów z wspomaganiem.

Suzuki: Baleno
Od tygodnia mam Baleno Premium plus z dodatkowym wyposażeniem za 51 tyś.Spalanie 4,8 -super, autko bardzo ciche, przyśpieszenie w sam raz.Jak na razie jestem bardzo zadowolony.Zgrabne, ładne.

Awatar użytkownika

Suzuki: S-Cross FL
jozu pisze:
Od tygodnia mam Baleno Premium plus z dodatkowym wyposażeniem za 51 tyś.Spalanie 4,8 -super, autko bardzo ciche, przyśpieszenie w sam raz.Jak na razie jestem bardzo zadowolony.Zgrabne, ładne.

Co wziąłeś dodatkowo?

Wysłane z mojego ONE A2001 przy użyciu Tapatalka

Suzuki: Baleno
Dodatkowo wziąłem: czujniki parkowania -tył ( fajnie zrobione i dobrze działające), światła przeciw mgłowe- przód, listwy boczne na drzwi, listwy na zderzaki p+t, chlapacze p+t, dywaniki gumowe głębokie.

Daj zdjęcie jak wygląda z tymi listwami.

@k_radek
Wszystkie te listwy są chyba na jeden wzór, ewentualnie kolega wklei swoją fotkę. Pozdr

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Z tego co wyczytałem to wersje Premium Plus i Elegance mają problem ze wspomaganiem. Czy to już zostało naprawione przez Suzuki czy nadal czekacie?

Znalazłem ciekawe porównanie:
https://www.youtube.com/watch?v=g_4o09Co-FU
http://overdrive.in/reviews/affordable- ... roduction/

Nasz P+ nie ma problemu ze wspomaganiem, podobnie jak Baleno innych osób z forum. Rzekłbym więc, że w Baleno może się zdarzyć problem ze wspomaganiem a nie, że generalnie "mają problem ze wspomagamiem".

Awatar użytkownika

ocena w tym filmie jest pozytywna, baleno zajelo 3 miejsce a na drugim polo gti (z turbiną silnik?). zwrotnosc dobre osiągi (relacja moc do masy). a jeszcze niedlugo pojawi sie śliczny swift z japonskim silnikiem z turbina o obnizonej masie o ok 50 kg wiec suzuki odżywa...ja zreygnowałem z zakupu baleno ponieważ...czekam na nowego swifta..

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 426 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 1018 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00