Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 10-07-2025, 20:41

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Witam serdecznie. Piszę bo mam duży problem z moja GV 1.9 DDiS. Otóż w czasie jazdy, co jakieś 2-3 km (nieregularnie), silnik gaśnie i momentalnie się odpala. W tym momencie zapala się pare kontrolek, które zaraz gasną, poza czerwoną kontrolką check engine z napisem STOP. Kontrolka ta gaśnie po wyłączeniu silnika. Jeden serwis nie wiedział jak ugryść temat, w drugim powiedzieli że wina akumulatora (jakieś mikrospięcia wewnętrzne - podobno wada fabryczna tych akumulatorów). Po zmianie aku, przez miesiąc było dobrze, aż w zeszłym tygodniu z powrotem te same objawy. Jest to trudna do diagnostyki rzecz, bo może być wiele przyczyn (podpięcie kompa nie dało jednoznacznych odpowiedzi). Bardzo proszę napisać, czy ktoś się zetknął z tym problemem. Z góry dziękuję za wszystkie pomysły jak się z tym uporać.

Tytuł:

Miałem coś podobnego w 2 autach, ale benzynowych. W obu przypadkach problemy ustąpiły po wymianie czujnika położenia wału korbowego (czujnika obrotów silnika). Zrobiłem to "na czuja", bo żaden komputer tego nie wykaże. No, chyba, że czujnik padnie całkowicie i auto stanie, ale to się zdarza b.rzadko. Jest to oczywiście jedna z wielu możliwych przyczyn ale dość powszechna a koszt czujnika jest rzędu 100zł (oczywiście nie w ASO), więc warto zaryzykować.
PS. Coś mi się zdaje, że powtórzę ten numer w aucie żony, bo czasem ma problem w odpaleniem. Auto na gwarancji, serwis oczywiście bezradny. Dodam jeszcze, że to renówka i jedno z tamtych aut, to też była renówka, tak jak Twój silnik.

Tytuł:

Dzięki za szybką odpowiedź. W tym tygodniu powinienem oddać samochód do serwisu i zasugeruję wymianę tego czujnika. Pozdrawiam!

Tytuł:

Ale chyba nie do ASO? Tam będzie to ze 3 lub 4-krotnie większy wydatek a efekt i czujnik dokładnie ten sam. No i oczywiście to tylko jedna z możliwości ale mocno prawdopodobna. Gwarancji sukcesu jednak nie udzielam.

Tytuł:

Zapomniałem napisać, że auto jest jeszcze na gwarancji, także mam nadzieje że w ASO zrobią za darmo... Ale gdyby nie gwarancja, to nawet nie pomyślał bym o ASO :)

Tytuł:

Hmm, wątpię, czy ASO zrobi Ci to w ogóle, a co dopiero za darmo... ASO musi stwierdzić konkretną usterkę, żeby wymienić element. Nie zrobią tego w ciemno, bo by musieli za to sami zapłacić. Mogą co najwyżej zgodzić się zrobić to na Twoją odpowiedzialność, no i oczywiście koszt. Jak zawołają więcej niż 2 stówy, to ja bym ich olał, kupił sobie moduł prywatnie, np. w Intercarsie. Mogą Ci grzecznościowo pokazać, gdzie jest, to wymienisz sobie sam (operację oceniam w skali trudności od 0 do 10 na 2) albo zrobi Ci to jakikolwiek warsztat za symboliczną kwotę. A swoją drogą, przed udaniem się do ASO, możesz podzwonić i zapytać o cenę czujnika, to będziesz miał rozeznanie, ile ASO zdziera.
Zaznaczam jeszcze raz, że to tylko hipotetyczna diagnoza usterki.

Tytuł:

Jasne! Nie pociągnę Cię do odpowiedzialności jak okaże się że to nie to :)
Jeszcze raz dzięki za radę. Rzeczywiście zadzwonie do mojego mechanika i zapytam ile mogłoby to kosztować... Pozdrawiam!

Tytuł:

Jasne, że tak. Zrób to po cichu. To tylko odkręca się cały moduł i podmienia.
Nikt o tym nie musi wiedzieć i na pewno się nie dowie, jak mu nie powiesz.
Jakby co, dam znać, jaką wódkę lubię, hehe (ale nie są to tanie rzeczy :lol: )

Tytuł:

Nie bój się jakubp, z tą wódą żartowaaałem. Nie piję. :nono:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00