Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 05-07-2025, 21:02

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Witam,
Jestem posiadaczem vitarki (model w temacie postu). Mam problem z klimatyzacją a raczej z wodą która się skrapla z parownika. Otóż zamiast byc wydalana na zewnątrz auta pozostaje w układzie wentylacyjnym. Na zakrętach wlewa się do wentylatora od dmuchawy i efekt jest taki jaby ktoś mieszał herbatę elektrycznym mieszadłem. To co się dało rozebrałem (tj. schowek, osłona nad nogami), wykręciłem silnik z dmuchawy, przechyliłem auto na prawą stronę aby wylac jak najwięcej wody. (robiłem fotki co i jak, jak będe miał troszkę czasu to zrobię z tego mały poradnik dla potomnych). Mam do Was dwa pytania:
- czy ktoś juz miał taki przypadek?
- czy ktoś dysponuje schematem układu wentylacji/klimatyzacji? Zamierzam się dostac do tego węrzyka od skraplacza i do przeczyścic, ale bez porządnego schematu się nie obejdzie.

Pozdrawiam
Raffcio

Tytuł:

A jesteś pewien, że od spodu nie znajdziesz odpływu klimy i nie przeczyścisz go metodą "kominiarską"?

Tytuł:

Witam miałem identyczny problem / woda usunięta ale wentylator przestał pracować / więc kupiłem nowy i tu pojawia się problem bo ten nowy ani drgnie co to może być / bezpiecznik spradziłem jest ok / wentylator też ok / ma ktoś pomysł ........

Tytuł:

Pozostaje tylko metoda "kominiarska" na usunięcie tej usterki, lecz gdybym miał schemacik to kto wie czy nie pokusiłbym się o rozkrecenie tego wszystkiego. U mnie silniczek okazał się suchy, dobrze trzymał simering na wirniku co kreci dmuchawą a chłodzenie silniczka zostało dobrze pomyślane i rurka kóra chłodzi zimnym powietrzem "łapie" powietrze znacznie wyżej niż poziom wody w układzie wentylacyjnym.
Panowie może wiecie gdzie w podwoziu umiejscowiona jest ta nieszczesna rurka odprowadzająca wode z parownika? Może macie jakąś fotke podwozia? Nie zaglądałem pod spód jeszcze, a w związku z zapchaną ruruką nie będę widział skąd kapie woda.

Raffcio

Tytuł:

Miałem ten sam problem co RAFFCIO.
Doszukałem się instrukcji serwisowej.
Z instrukcji nie wyczytałem gdzie znajduje się rurka spustowa skroplin.
Jednak pust znalazłem.
Znajduje się na skośnej części początku tunelu za silnikiem, po środku.
Można go wyczuć wkładając dłoń od góry za silnik.
Końcówka spustu-smoczka była zasklepiona.
Poruszałem - "wody odeszły".

Tytuł:

Sprawa załatwiona,
Dokładnie tak jak napisał Edward129 węrzyk spustowy od skroplin z parownika znajduje się na ściance grodziowej nad skrzynią biegów, dostęp od prawej strony. Jestem w szoku jak można tak sprzeprzyć taką prostą sprawę jak głupi węrzyk od skroplin. Skład gumy jak smoczek a dlugość poza sciankę ok 1cm. U mojego ojca w nowej Hondzie CRV jest profesjonalnie wyprofilowany węrzyk aż do samego dołu. No nic zmodyfikowałem troszkę ten odpływ wsadzając rurkę w kolankiem w wyniku czego węrzyk się już mam nadzieje nie zasklepi od przyjętego brudu.

Pozdrawiam
Raffcio
PS.
Przy okazji wymieniłem filtr p.pyłkowy oraz wyczyściłem wentylatorek a był szary zamiast biały od brudu.

Tytuł:

Ma ktoś rysunek lub zdjęcie tego miejsca gdzie jest węzyk spustowy od skroplin z parownika ?
Chodzi o GVII

Ostatnio zmieniony 01-03-2013, 12:22 przez TomaszN, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wyjmij schowek pasażera ( tam znajdziesz parownik ) i przepchaj sprężonym powietrzem ten wężyk od parownika bo pewnie jest zapchany.

Tytuł:

mrquad pisze:
Wyjmij schowek pasażera ( tam znajdziesz parownik ) i przepchaj sprężonym powietrzem ten wężyk od parownika bo pewnie jest zapchany.

Jaki schowek pasażera?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Chodzi o schowek który masz przed nogami pasażera w desce rozdzielczej. Jak go otworzysz zobaczysz zawiszki na ktorych jest on zamontowany

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00