Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 06-07-2025, 11:03

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Witam po raz drugi (pierwszy raz w wątku powitalnym).
Kupiłem tydzień temu GV 2,7 2005/06. Autem po części będzie jeździła żona, postanowiłem więc założyć czujniki cofania (parkowania przód i tył). Byłem i dzwoniłem do kilku warsztatów w Krakowie- wszyscy chętni do montażu, jest tylko jeden problem- żaden zakład z którym się kontaktowałem nie montował czujników do GV. Nie chciał bym żeby ktoś montował czujniki metodą prób i błędów.
Może znacie kogoś w Krakowie, kto montuje czujniki i ma doświadczenie w autach z kołem zapasowym na klapie?

A może ktoś z forumowiczów ma zamontowane czujniki i pamięta producenta i model (uwzględniający koło)

macpiotr1 pisze:
Witam po raz drugi (pierwszy raz w wątku powitalnym).
Kupiłem tydzień temu GV 2,7 2005/06. Autem po części będzie jeździła żona, postanowiłem więc założyć czujniki cofania (parkowania przód i tył). Byłem i dzwoniłem do kilku warsztatów w Krakowie- wszyscy chętni do montażu, jest tylko jeden problem- żaden zakład z którym się kontaktowałem nie montował czujników do GV. Nie chciał bym żeby ktoś montował czujniki metodą prób i błędów.
Może znacie kogoś w Krakowie, kto montuje czujniki i ma doświadczenie w autach z kołem zapasowym na klapie?

A może ktoś z forumowiczów ma zamontowane czujniki i pamięta producenta i model (uwzględniający koło)

Ja montowałem czujniki parkowania w Krakowie salon Japan motors ul Powstańców Śl-tam też handlują fordami-bo mam jeszcze Grande na gwarancji.Quota to chyba 700 pln z montażem.Zrobione trzeba przyznać fachowo.Jest 4 sztuki na zderzaku-zewnętrzne mają zasięg ponad 2m,wewnętrzne ponad 1m.Jak przyjadę do domu ok soboty to dam ci namiar typu i producenta.Zrobią Tobie też na Jasnogórskiej a tych nie polecam strasznie rozlazłe towarzycho.Servisowałem tam naszego Forda ale krótko.

Tytuł:

Byłem na Powstańców. 4 czujniki 1000 zł, w kolorze nadwozia 1200 zł. 3 godz. montażu- więc zwykłe, podpinane tylko do światła cofania.

Awatar użytkownika

Ja zamówiłem przy zakupie. Też 4 czujniki. Czy Twój czujnik od razu załącza sygnał dzwiękowy przy włączeniu wstecznego? To dla mnie nieporozumienie. Nie mam na tyle wyrobionego słuchu muzycznego aby wyłapać różnice dźwięku bez i z przeszkodą :(

A może ktoś z forumowiczów ma zamontowane czujniki i pamięta producenta i model (uwzględniający koło)[/quote]
Ja montowałem czujniki parkowania w Krakowie salon Japan motors ul Powstańców Śl-tam też handlują fordami-bo mam jeszcze Grande na gwarancji.Quota to chyba 700 pln z montażem.Zrobione trzeba przyznać fachowo.Jest 4 sztuki na zderzaku-zewnętrzne mają zasięg ponad 2m,wewnętrzne ponad 1m.Jak przyjadę do domu ok soboty to dam ci namiar typu i producenta.Zrobią Tobie też na Jasnogórskiej a tych nie polecam strasznie rozlazłe towarzycho.Servisowałem tam naszego Forda ale krótko.[/quote]

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dealer na Jasnogórskiej oryginalnie zamontował mi do GV zestaw Maxtell H-4WA, niestety od początku system działał kiepsko i dawał mnóstwo fałszywych alarmów. Po zimie dwie czujki umarły, cały komplet został wymieniony na nowy, niewiele to dało i system dalej jest bezużyteczny.
Dzisiaj byłem u elektryka na Balickiej, miły gość, zrobił małą sondę telefoniczną po zaprzyjaźnionych warsztatach z pytaniem jakie systemy sprawdzają się w GV.
Jedną z rekomendacji był LOGIC PM25, który podobno jest aktualnie montowany do nowych aut przez niektórych dealerów. Próbowaliśmy podłączyć go na próbę u mnie, niestety wył non stop.
Problemem podobno są wewnętrzne (środkowe) czujki, które powinny być montowane minimum 11 cm od wnęki na tablicę rejestracyjną. U mnie otwory są nawiercone w odległości 8 cm i kompensacja obecności koła zapasowego nie jest wystarczająco skuteczna. W zestawie są podkładki kątowe (służące do montażu czujek w nachylonych zderzakach), które ewentualnie możnaby użyć do odchylenia osi czujek na boki, ale wyglądało to obskurnie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też miałem problem z cofaniem (GV I) i zainwestowałem w czujniki Parking DynamicsPD1. Po paru podeściach z zamocowaniem anteny jestem zadowolony, chociaż zdarzają się fałszywe alarmy. Czujnik jest niewidoczny z zewnątrz i wykrywa tylko to co się porusza względem zderzaka więc koło zapasowe i hak nie są problemem.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00