Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 18-07-2025, 13:12

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

witam,od niedawna jestem posiadaczem GV 2007r,diesel.podczas hamowania zauważyłem dość głośne odgłosy z przednich hamulców.Moje pytanie:czy to jest normalne w tych autkach????czy z moim jest coś nie tak??

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli wysoki pisk i najczęściej podczas skręcania z hamowaniem, to mogą być blaszki klocków mowiące "czas wymienić klocki".

Tytuł:

to nie taki dźwięk,klocki są ok,to raczej taki jak chodzenie po zmarzniętym śniegu....

Tytuł:

Też tak mam, a właściwie miewam. Przy hamowaniu w przednim kole chyba od strony kierowcy. Jakby ktoś żużlu nasypał między szczęki hamulca. Zdarzyło się to kilka razy w jednym dniu... już chciałem jechać z reklamacją to przestało :szok: Na razie nasłuchuję :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sprawdz prowadnice zacisku hamulcowego.Moze osłona pękła albo sucha jest i z tamtąd dochodza te odgłosy.

Tytuł:

kiedyś było o tych hamulcach w tvn turbo,ale nie pamiętam jak się sprawa skończyła.....

Tytuł:

Właściwie to się zastanawiam czy to głośne hamulce, czy jakiś element zawieszenia zgrzyta podczas hamowania. Tak bym postawił na amrtyzatr lub sprężynę. Zima więc ciężko się zebrać żeby wchodzić pod auto...

Poniważ moja GV zaczęła wywoływać poruszenie wśród przechodniów na pasach (coś mieli takiego w oczch:"co to za złom tak hałasuje?!") zajechałem do serwisu. W skrócie: wymieniono klocki hamulcowe dodam, że w ramach gwarancji.

W wesji rozszeżonej: 1 dzień w serwisie - smarowanie czegoś tam w hamulcach dało efekt na jakieś 2km przebiegu
2 dzień w serwisie: Pan Mistrz Serwisu i personel biurowy wciska mi kity, że tak to jest w tym aucie. Po jeżdzie próbnej Mistrz wyrokuje: to ABS tak pracuje :!: Na moją uwagę że jadę 10km/h i jest sucho więc nie powinien się włączać ale jak chcą niech wymieniają moduł ABS, zapada decyzja że jeszcze zobaczą... Przy okazji zgłaszam trzeszczenie trapicerki i że kierownica krzywa więc pewnie zbierzność nieteges otrzymuję informację, że to nie w ramach gwarancji. Oczywiście nie daję za wygraną. W sumie wymienili klocki z przodu, ustawili zbieżność i usunęli te skrzypienie w ramach gwarancji. Przerobiłem już z 10 samochodów i nie dałem sobie wciskać kitów, ale pewnie ktoś mniej obeznany z samochodami wybuliłby przynajmniej za tą zbieżność.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00