Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-07-2025, 10:34

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość

Jak w temacie, chcę kupić vitarę 5d z okolic roku 1997. W oko wpadło mi takie ogłoszenie
http://moto.allegro.pl/item465788640_su ... klima.html
czy na podstawie opisu i zdjęć możecie mi coś powiedzieć o tym aucie, czy ewentualnie warto je kupić? Auto jest zciągnięte z włoch i ma jakieś tablice warsztatowe, włoski "brief" i certyfikat...

I jeszcze parę dodatkowych pytań:
1) jak najłatwiej sprawdzić, czy napędy działają tak, jak trzeba? (i jak się je włącza - rozumiem, że sprzęgło i przełączenie lewarka od napędów, ale czy tylko na postoju etc...)?
2) jeśli auto ma poduszki powietrzne, to zwykle ma też kontrolkę od nich, która zapala się na chwilę przy uruchamianiu - czy w vitarach może być inaczej?
3) widziałem wersje z roletką w bagażniku i bez - czyli pewnie są takie i takie - czy do tej bez roletki da się bez problemu takową dołożyć i jaki to mniej więcej koszt?
4) na co najpierw patrzeć przy zakupie, czyli co się najczęściej psuje i ciągnie za sobą istotne wydatki?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja kupiłem GV więc i nie znam dokładnie tego modelu ale...

Ad. 1 Zobacz temat na innym forum: Jak kupować używane suzuki, tudzież inne 4x4
Ad. 3 Moim zdaniem roleta powinna być. Może została uszkodzona i poprzedni właścilel ją wyrzucił albo sprzedał osobno bo towar bywa drogi. Np. roleta do mojej GV to od 400 do 700 PLN na Allegro.
Ad. 4 Sprawdź dokładnie auto na okoliczność rudej, bo to bolączka Vitar. Poza tym napędy i silnik standardowo.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

auto z ogłoszenia możesz sobie odpuścić - kierownica nie ma airbagu a deska przed pasażerem to wersja z airbagiem - co najmniej podejrzane :lol: (chociaż mogę się mylić - ale wersja bez airbagu pasażera miała tam schowek a tutaj wygląda jak airbag)
papiery bez problemu można sfałszować a przebieg cofnąć - tym się nie sugeruj

tak na szybko to silnik jest fajny, ale skomplikowany i kapryśny - wymaga naprawdę dobrego serwisu jeśli ma chodzić jak zegarek, części do tego silnika są drogie
generalnie auto mało awaryjne o ile poprzedni właściciele odpowiednio o nie dbali, rdza to najmniejszy problem

użytkuję vitarę V6 już ponad 2 lata i przez ten czas zdążyłem ją dość dobrze poznać, jeśli naprawdę jesteś zdecydowany to chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami

pozdrawiam :D :roll:

Tytuł:

Dziękuję za wskazówki. Z tym airbagiem to chyba jednak nie tak - to nie wygląda jak poduszka, lecz jak zaślepka poduszki i w opisie nic o poduszkach nie ma... przy bliższych oględzinach też nie wyglądała na bitą, ale wezmę kogoś mądrzejszego i obejrzę jeszcze raz dokładniej ;).

Tytuł:

Wiesz co auto jak auto ale ten silnik do udanych raczej nie nalezy. Lepsza jest 1.6 16v tańsza w utrzymaniu i najtrwalsza z wszystkich stosowanych. tylko do czego ma być to auto bo jak w teren to niebardzo. Chyba że lekki.

Tytuł:

A pan KOZIU to i tak ci bedzie zachwalał.Bo to najlepsze auto jego zdaniem.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

gdzie napisałem, że najlepsze? :lol:

Tytuł:

Auto ma jeździć trasy (:P ) Rybnik - Jelenia Góra (i do tego nadaje się bardzo kiepsko, ale zawsze mogę się zamienić z żoną na nissana micrę K11 i wtedy będzie jeździć po ok 40km dziennie). A dlaczego akurat vitara long?:
1) podoba mi się z zewnątrz
2) japończyk
3) po złożeniu siedzeń to całkiem spore auto = można bez problemu przewieźć coś większego (a już na pewno większego niż w K11)
4) potrzebuję auto, którym bez problemu przejadę przez śnieg do wysokości około 40-50cm na utwardzonej drodze, gdy zima jak zwykle zaskoczy drogowców i do nas dojadą dopiero wieczorem następnego dnia po opadach lub jeszcze później.
Jeśli chodzi o teren, to tylko ten śnieg, ewentualnie przejażdżka po własnym nieuprawianym polu i oczywście nasze kochane polskie drogi (ale te to już chyba trzeba by było zaliczyć do ciężkiego terenu ;) ).

Silnik 1.6 raczej odpada, bo chyba nie był montowany w wersji long? A już na pewno nie widziałem wersji 5d z silnikiem 1.6 i z klimą (w ofertach sprzedaży...). Ale może źle patrzyłem. 2.0 wypadają aż tak dużo gorzej od 1.6 (nie patrząc na spalanie, tylko na awaryjność)?

Tytuł:

Wystepowały longi z silnikami 1.6 tylko starsze ja sam mam takiego i jako jeden z niewielu w Polsce przerabiam go na auto wyprawowe.Vitara to dobry samochód.

A! koziu! to tak na zaczepe :D

Tytuł:

Domiss pisze:
4) potrzebuję auto, którym bez problemu przejadę przez śnieg do wysokości około 40-50cm na utwardzonej drodze, gdy zima jak zwykle zaskoczy drogowców i do nas dojadą dopiero wieczorem następnego dnia po opadach lub jeszcze później.

Przez taki snieg to nie przejedziesz nawet podniesionym o 4 cale Patrolem na emtekach ;) zostaje traktor (albo Unimog) :P

Tytuł:

No może troche przesadziłem z ilością śniegu ;)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

no dobra :D

jeśli koniecznie chcesz vitarę long to zastanów się jeszcze nad dieslem (ale tylko tym z manualem i wlotem na masce), lub innym autem ;)

jeżeli nadal chcesz vitarę 2.0 V6 to zastanów się jeszcze raz
- silnik jest fajny, ma spory zapas mocy i odpowiednio traktowany nie pali aż tak strasznie - moja do 12l benzyny na setkę po mieście, oczywiście ostrzejsza jazda, zima, klima zwiększają spalanie
- niestety silnik jest skomplikowany i kapryśny - rozrząd na 3 łańcuchach - koszt części 2 tysiące + robocizna, do tego (przynajmniej w moim) ciągle coś szura, rzęzi, szeleści, postukuje i hooooj go wie dlaczego :lol: - jeżeli ma chodzić jak zegarek to potrzebuje dobrego mechanika i zapasu gotówki (ja już przestałem się przejmować) - aaa i jeszcze dość często wywala uszczelniacz wału od strony skrzyni
- poza tym nigdy nie wiadomo jak jeździli poprzedni właściciele i jaki faktycznie ma przebieg - u mnie na początku wszystko było super, dopiero po jakimś czasie zaczeło wyłazić, że skrzynia gwiżdże, sprzęgło się kończy, coś tam stuka przy hamowaniu, zawieszenie wymęczone, itd, itp.
wygląda na to, że vitara zużywa się równomiernie i jak się sypie to wszystko na raz
- no i oczywiście rdza - progi, nadkola, wlew paliwa, dach nad tylnymi drzwiami, i jeszcze kilka miejsc
- do tego jeszcze pierdoły typu: klima nie chce się włączać, drobne kłopoty z elektryką, woda cieknąca pod nogi kierowcy, szyba se wzięła i pękła, itd
no i moja dziewczyna nie bardzo chce siadać za kierownicą "złoma" - chociaż to akurat niekoniecznie wada :lol:

poza tym to całkiem fajne autko, ja akurat trafiłem lekko już zmęczoną życiem, ale zdążyłem się już przyzwyczaić i polubić swoją vitarę, także jakoś daję radę i nie popadam już w nerwice :D

chociaż nie wiem czy drugi raz bym się zdecydował 8)

Tytuł:

Koziu a na co byś ją wymienił. Tak szczerze.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Szczerze to kupiłbym osobówkę i samuraja :]

Tytuł:

Po kolejnych oględzinach jednak się zdecydowałem i auto stoi już u mnie na podwórku i "się rejestruje". Pierwsze wrażenia z jazdy - silnik chodzi znacznie ciszej niż w mojej osobówce (nissan micra k11), ale w środku słychać, że to terenówka (trzaski i świerszczyk spod deski - trzeba będzie ubić...). W porównaniu do K11 z silnikiem 1.3, to te 2.0 w vitarze to muł, ale wystarczy :). Na razie spalił około 10l/100km, o ile można wierzyć wskaźnikowi paliwa (od pełnego do połowy baku) - ale to bardzo niedokładne szacowanie.
Ma też jedną dodatkową wadę (a może zaletę) - żona nie dosięga do pedałów (tzn. nie da się zablokować fotela w pozycji, z której normalnie dosięga - trzeba to będzie poprawić...).

Tytuł:

Znam ten problem(FOTEL) i raczej mi nie przeszkadza.

TERAZ DO KOZIA: Widze że kolega wybił na jeden poziom do góry jezeli chodzi o wiedze offroad. Bo tu masz racje. 1 normalne a 2 pop.... Pozdrawiam. Tez tak chce ale dopiero jak udowodnie że vitara long do dobre auto wyprawowe. Kiedyś umieszcze zdjęcia. Pozdrawiam.

A koledze gratuluje longa.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

tak w kwestii formalnej, to jestem koziOŁ, "u" na końcu to tak, żeby inaczej było :lol:

a wracając do tematu, to vitara long jako kompromis między on- i off- roadem jest bardzo OK, ale ciągle to będzie kompromis - po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że lepiej mieć jedno cywilne auto i jedno do zabawy, no i kasa wchłaniana przez vitarę chyba starczyłaby na dwa takie autka :roll:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00