Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 06-06-2025, 23:44

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: Grand Vitara 2
Dobry wieczór,

Na początek dane samochodu:
Suzuki Grand Vitara 2, 2008 rok, silnik 2.4, instalacja LPG.

Mam następujący problem w ostatnią niedzielę byłem w krótkiej trasie przy okazji odwiedzania grobów (ok. 2 x 70km). Przebiegła bez problemów.
Wróciłem, zaparkowałem pod blokiem, wczoraj nie jeździłem. Dzisiaj wieczorem, czyli 2 dni po ostatniej jeździe, chciałem podjechać do sklepu i tu przykra niespodzianka.
Po włączeniu stacyjki zapala, po standardowym "system checking", wydaje jednorazowe piśnięcie, a potem na zmianę wyświetlają się komunikaty: "SERVICE ESP SYSTEM" i "SERVICE 4WD SYSTEM".
Poza tym migają jednocześnie kontrolki: N w kwadracie, 4L i symbol napędu 4wd z X na środku. Żółty trójkąt z wykrzyknikiem na środkowym zegarze chyba też miga.
Przy próbie odpalenia kręci, ale nie odpala. Próbowałem wielokrotnie, wyłączając zapłon, zamykając i otwierając samochód itp. Przy kolejnych próbach kręcenia, wydaje mi się, że słabnie już mocno akumulator, a nie jest on już nowy.

Bardzo proszę o pomoc i wskazówki, co mogę zrobić sprawdzić itd. Jakie informacje mogę jeszcze podać?
Pogoda dzisiaj była cały dzień deszczowa i było wilgotno. Akumulator jest już leciwy, ale nie miałem problemów z odpalaniem.
Pamiętam, że podczas odpalania zapalał się na chwilę komunikat o ESP jakiś, ale gdy silnik zaczynał pracować, od razu to znikało. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że to wynik jakiś spadków napięcia.
Mam interfejs po bluetooth, ale bez odpalenia silnika nic nim nie odczytam.

Od jakiegoś czasu miałem też problem z załączającym się check engine, ale błędy były związane z sondą lambda / katalizatorem. Miałem niedawno wymienianą tą sondę, ale ponieważ błąd dalej wchodził, miałem w tym tygodniu podjechać do mechanika. Ale to chyba nie związany z dzisiejszym problemem. Ostatni raz odczytywałem błędy (i przy okazji skasowałem) przez niedzielną podróżą. Screen załączam.

Czy powodem może być słaby akumulator? Jakieś zawilgocenie elektryki? Cała niedzielna podróż odbyła się bez problemów. Samochód stał od tego czasu.

Załączam zdjęcia stanu kontrolek.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
Przełączałeś tryby napędów? Jakieś głębsze kałuże, czy błoto?

Co można sprawdzić?
Trzeba by pomacać oczyścić wtyczki/złączki na skrzyni biegów, ale to trzeba się wczołgać pod auto.
Posprawdzaj czujniki przy kołach.

Nie, napędami się w ogóle nie bawiłem, szczególnie ostatnio. Po wodzie też nie jeździłem.
Jutro zamierzam odłączyć na kilka godzin akumulator i posprawdzać przełączniki.

Kolega dzisiaj uświadomił mnie, że do połączenia przez interfejs bluetooth nie musi pracować silnik, a wystarczy włączony zapłon.
Przed chwilą próbowałem się połączyć.
Niestety. Łączy się z kostką iCar, ale z modułem ECU nie.

Moderator
Awatar użytkownika

Tomek82 pisze:

Pamiętam, że podczas odpalania zapalał się na chwilę komunikat o ESP jakiś, ale gdy silnik zaczynał pracować, od razu to znikało. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że to wynik jakiś spadków napięcia.

Dopiero doczytałem. ;) Podładuj aku lub od razu wymień, bo jak sam piszesz Twój już swoje przepracował i jak jest mocno padnięty, to ładowanie też może nie pomóc. To jest typowy sygnał o słabym akumulatorze.

Nie wiem jak benzynowe, ale klekoty kręciły "prawie normalnie" a nie odpalały przy słabym aku. Natomiast ta kontrolka to na 99,99% dotyczyło kończącego się aku.

Suzuki: GVII 2007 DDiS
Do diagnozy użyj aplikacji "SZ Viewer A1". U mnie łączy się z wszystkimi modułami, co nie jest tak oczywiste w przypadku innych.

czarekt pisze:
Do diagnozy użyj aplikacji "SZ Viewer A1". U mnie łączy się z wszystkimi modułami, co nie jest tak oczywiste w przypadku innych.

OK, spróbuję. Wcześniej Car Skaner łączył się bez problemu.

Dzisiaj wymieniłem akumulator na nowy. Niestety to nie pomogło.
Połączyłem się też aplikacją SZ Viewer i udało mi się odczytać co nie co.
W załącznikach screeny z modułów, które odpowiedziały.

Poza tym otworzyłem skrzynkę z bezpiecznikami, która jest po maską i przedzwoniłem wszystkie bezpieczniki multimetrem - są ok.

Mogę jeszcze coś zrobić sam, czy laweta?

Moderator
Awatar użytkownika

Dla świętego spokoju można jeszcze sprawdzić bezpieczniki ze skrzynki przy nodze kierowcy, ale czy ja wiem...
Dobrze by było gdyby ktoś zrobił zrzut tych samych ekranów ze swojego auta.

Biorąc pod uwagę komunikat o module 4x4, to możesz spróbować ruszyć złączkami przy module napędów, ale to taki lekki rozpaczliwiec.

P.S. To nie X przy kontrolkach 4L i N tylko symbol napędu 4x4, ale to tak na marginesie i nic nie wnoszące. ;)

W tym temacie jest opisany problem z przełaczaniem, ale auto jeździło. Jest też info o ESP i ABS
viewtopic.php?t=13630

Jutro postaram się przedzwonić bezpieczniki w kabinie, pod kierownicą. Dzisiaj było inne auto zaparkowane blisko i nie mogłem sobie drzwi otworzyć do oporu.
No i jest jeszcze chyba trzecia puszka, też pod maską, z takimi główniejszymi bezpiecznikami.

Suzuki: GVII 2007 DDiS
Pamiętaj, że "przedzwanianie" bezpieczników miernikiem może cię oszukać. Pewniej jest mierzyć napięcie na jednej i drugiej stronie bezpiecznika, lub użyć wskaźnika diodowego. A oczywiście najpewniej to wyciągnąć i obejrzeć :)

Moderator
Awatar użytkownika

I bardzo proszę napisz co było jak rozwiążesz problem. :)

Mój mechanik jest obłożony, ale polecił mi innego.
Ten drugi ma podjechać do mnie w środę lub czwartek z porządnym komputerem.
Ale już podczas rozmowy telefonicznej zwrócił uwagę na istotną rzecz - nie pali się check engine w ogóle.
Czyli te komunikaty o ESP i 4WD to tylko odprysk, a główny problem jest w lub w pobliżu ECM/PCM.

Pojechała dzisiaj na holu do mechanika.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00