Dobry wieczór,
Na początek dane samochodu: Suzuki Grand Vitara 2, 2008 rok, silnik 2.4, instalacja LPG.
Mam następujący problem w ostatnią niedzielę byłem w krótkiej trasie przy okazji odwiedzania grobów (ok. 2 x 70km). Przebiegła bez problemów. Wróciłem, zaparkowałem pod blokiem, wczoraj nie jeździłem. Dzisiaj wieczorem, czyli 2 dni po ostatniej jeździe, chciałem podjechać do sklepu i tu przykra niespodzianka. Po włączeniu stacyjki zapala, po standardowym "system checking", wydaje jednorazowe piśnięcie, a potem na zmianę wyświetlają się komunikaty: "SERVICE ESP SYSTEM" i "SERVICE 4WD SYSTEM". Poza tym migają jednocześnie kontrolki: N w kwadracie, 4L i symbol napędu 4wd z X na środku. Żółty trójkąt z wykrzyknikiem na środkowym zegarze chyba też miga. Przy próbie odpalenia kręci, ale nie odpala. Próbowałem wielokrotnie, wyłączając zapłon, zamykając i otwierając samochód itp. Przy kolejnych próbach kręcenia, wydaje mi się, że słabnie już mocno akumulator, a nie jest on już nowy.
Bardzo proszę o pomoc i wskazówki, co mogę zrobić sprawdzić itd. Jakie informacje mogę jeszcze podać? Pogoda dzisiaj była cały dzień deszczowa i było wilgotno. Akumulator jest już leciwy, ale nie miałem problemów z odpalaniem. Pamiętam, że podczas odpalania zapalał się na chwilę komunikat o ESP jakiś, ale gdy silnik zaczynał pracować, od razu to znikało. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że to wynik jakiś spadków napięcia. Mam interfejs po bluetooth, ale bez odpalenia silnika nic nim nie odczytam.
Od jakiegoś czasu miałem też problem z załączającym się check engine, ale błędy były związane z sondą lambda / katalizatorem. Miałem niedawno wymienianą tą sondę, ale ponieważ błąd dalej wchodził, miałem w tym tygodniu podjechać do mechanika. Ale to chyba nie związany z dzisiejszym problemem. Ostatni raz odczytywałem błędy (i przy okazji skasowałem) przez niedzielną podróżą. Screen załączam.
Czy powodem może być słaby akumulator? Jakieś zawilgocenie elektryki? Cała niedzielna podróż odbyła się bez problemów. Samochód stał od tego czasu.
Załączam zdjęcia stanu kontrolek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
|