Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 18-07-2025, 13:13

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Witam Wszystkich.
W niedawnym wątku viewtopic.php?f=71&t=14309 poszukiwałem pomocy przy nietypowym działaniu mojej GV, benzyna, 2006r. Chodziło o szarpanie auta przy próbie przerzucania biegów. Wszystko wskazuje, że najprawdopodobniej mam do regeneracji sprzęgło hydrokinetyczne. I teraz moja prośba. Może ktoś poleci sprowadzony zakład w województwie mazowieckim lub lubelski który ma pojęcie o automatycznych skrzyniach biegów i regeneracji sprzęgieł hydrokinetycznych. Auto wykorzystuje codziennie do jazdy ponad 100 km a przez tą usterkę stało się bezużyteczne. Będę wdzięczny za wszelką pomoc

Pozdrawiam
tel 502131316

Awatar użytkownika

Witaj, automaty swoich klientów wysyłam do p. Palki w Mysłowicach jak do tej pory jestem bardzo zadowolony. Niestety inne woj. :-(

a wymieniłeś olej i filtr ?

CD kłopotów :niewiem: Skrzynia sprawdzona, olej wymieniony. Według speca skrzynia oraz sprzęgło stan ideał. Zresztą Pan powiedział, ze w tych skrzyniach w zasadzie nie ma się co popsuć. Oprócz wcześniejszych błędów pojawia się teraz najchętniej błąd zapłonu na wszystkich 4 cylindrach. Instalacja gazowa sprawdzona przez innego speca niż ten który ją zakładał. I według niego nie dość że ładnie jest założona to bardzo wysoko ocenił rozwiązanie zastosowane u mnie w aucie. Ale po skasowaniu tych błędów zapłonu stan jest taki, że na każde przejechane 50 km na benzynie mamy 4-6 szarpnięć. Po przełączeniu na gaz jest znacznie gorzej. Nie są to pojedyncze szarpnięcia tylko kilka po sobie następujący mocnych szarpnięć po serii których zapala się check i auto wchodzi w stan awaryjny. Na chceku nadal szarpie :-( Dzisiaj zaglądamy do zaworów (nie regulowałem), czujnika położenia wału oraz rozrządu. Może ktoś ma jakiś pomysł co to jeszcze może być. Świece wymienione, jakieś 10 tyś km temu podczas zakładania gazu. Przez jakieś 8 tys km było dobrze. Auto jeździło idealnie spalając 12-13 litrów gazu

Pozdrawiam

Suzuki: Grand Vitara 2.0 AT
Kolego sprawdzenie automatycznej skrzyni biegów polega na wyjęciu owej skrzyni, otwarcie jej, i sprawdzenie organoleptyczne mechanizmu. Same uszczelki do naszej skrzyni biegów kosztują ok 1000 zł + wyjęcie skrzyni co daje Ci okrągłą sumkę. Tylko na takiej podstawie możesz stwierdzić w jakim stanie jest Twoja skrzynia. Ja nie podejmowałem się tego zabiegu, pewnie Ty też nie wydałeś w ciemno tyle pieniędzy ;) bo po prostu nie opłaca się jej otwierać nie robiąc generalnego remontu, zapytaj magika na jakiej podstawie stwierdził, że skrzynia jest ok!
To co opisujesz w pierwszym poście, masz na 95% problem ze sprzęgłem hydrokinetycznym, miałem identycznie tylko z tym, że Ty masz lepiej, bo mi komputer nie pokazywał mi poślizgu sprzęgła a Tobie pokazuje, po prostu czułem szarpnięcia przy zmianie biegu z 2 na 3, diagnoza w moim przypadku była na wyczucie.
Wybierz się do porządnego warsztatu ten w Mysłowicach jest ok, ale daleko od Ciebie. Mój jeszcze dalej bo w Krakowie, ale ktoś kto mówi bez rozbierania skrzyni że wszystko jest ok to na pewno nie jest wart Twojej uwagi.
Koszty: około 900 zł wyjęcie skrzyni i odczepienie sprzęgła a później poskładanie tego do kupy, około 600 zł regeneracja sprzęgła. Zmiana oleju bo będą opiłki ze sprzęgła, jak będziesz dalej jeździł opiłki ze sprzęgła krążą po skrzyni i skrzynie masz do remontu, może w 6 koła się zmieścisz. Mnie wyszło około 1800 zł i jak wyjechałem z warsztatu myślałem, że spuściłem kasę w k-bel bo przez pierwszy tysiąc km miałem ten sam problem, później się sprzęgło ułożyło i jeżdżę 9 miesięcy bez problemów.
Co do wypadania zapłonów, ustaw luzy zaworowe!!! Czujnik położenia wałka to inne objawy.
Pozdr.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. U mnie na dzisiaj sprawa ma się tak. Skrzynia sprawdzona jak pisałem przez fachowca. Olej wymieniony (był czyściutki) Zawory sprawdzone (wszystko w normie) Wcześniej wywalało mi check - wypadanie zapłonu na wszystkich 4 cylindrach. Jeden z fachowców zmniejszył przerwę w świecach zapłonowych i teraz jakby było deko lepiej, ale nie mam pewności bo wtedy padało przez dwa tygodnie a teraz nie pada. Więc może ta zmiana spowodowana jest tym, że po prostu jest sucho. Tak czy inaczej teraz po skasowaniu błędów check się nie zapala, ale co pewien czas auto nadal szarpie na benzynie i na gazie. Zostało mi zmienić świece. Te mają niecałe 10 tyś km, ale może mechanik założył niewłaściwe. Nie mam innych pomysłów :-(

Może ktoś ma jeszcze jakiś koncept.
Czy program serwisowy oryginalny Suzuki może dać lepszą diagnozę???

Maciek

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
Bardzo proszę, aby dyskusja o zapłonie była prowadzona w innym temacie (sa już takie). Ten pierwotnie dotyczył skrzyni i niech tak zostanie. Rozumie, że generalnie chodzi o problem szarpania, ale spróbujmy zachować choć troszkę porządku :D ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00