Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 22-07-2025, 20:42

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: Grand Vitara
Witam serdecznie, od wczoraj mam problem z samochodem. Otóż wjeżdżając na autostradę po pokonaniu kilkunastu km przy wyższej predkosci temp silnika zaczęła iść powoli do góry. Prawie do czerwonego pola :) pomogło włączenie ogrzewania na maxa i prędkość do 100 km/h. Od razu pojechałem z tym do serwisu. Podpięli pod kompa sprawdzili niby wszystko i diagnoza: zabrudzone chłodnice, trzeba wyjąc wyczyścić i ma działać. Problem w tym ze kilka dni wcześniej tez goniłem po autostradzie i wskazówka od temp stała cały czas na swoim miejscu. Pojechałem wiec do swojego mechanika który powiedział ze chłodnice są OK i ze pasuje zacząć od termostatu bo może sie przycinać albo nie otwierać do końca lub pompa wody może kończyć swój żywot. Czy ktoś z was miał kiedyś podobny problem? Od czego zacząć? Dodam ze auto jest z 2011 r. Przebieg 67000 silnik 2.4. Z góry dziękuje za wszelakie wskazówki gdyż w temacie suzuki jest póki co zielony :) pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

Awatar użytkownika

Suzuki: GV2 2.0 2007
Może płynu chłodniczego mało ?
Zobacz kolego na http://www.forum.klubsuzuki.pl/viewtopi ... 34&t=14997

Odkręciłem korek (ten metalowy) i płynu jest full. Możliwe żeby układ sam sie zapowietrzył? Dodam ze płynu w zbiorniczku wyrównawczym nie ubywa a olej silnikowy wydaje sie być czysty wiec teoretycznie uszczelka pod głowicą odpada. Czy jeśli termostat nie będzie po zagrzaniu silnika otwierał dużego obiegu to może to być przyczyna przegrzewania?

Dodam tylko ze właśnie wróciłem z Krosna (150 km) Vitarą i jadąc średnio 70-80 km/h wskazówka od temp stała równiutko na środku skali. Raz tylko podskoczyła trochę przy wyprzedzaniu tira (3 bieg i gaz do spodu). Wiec przy małym obciążeniu układ daje sobie radę z utrzymaniem prawidłowej temp.

Suzuki: GVII J20A LPG
O ile się orientuję do między 70°C a 110°C wskazówka będzie stać na środku, więc nawet małe skoki nie oznaczają, że układ sobie radzi.
Sprawdzałeś temperaturę np. na OBD2?

W serwisie podpinali i powiedzieli ze wszystko pracuje prawidłowo. Wiatraki załączają sie wtedy kiedy trzeba, ciśnienie w układzie tez OK, termostat niby otwiera tak jak należy. Zawożę auto do mechanika niech wymieni profilaktycznie termostat, płyn w układzie, przepłuka chłodnice i zobaczymy. Jak to nie pomoże to będziemy sie martwić dalej. Dzięki wielkie za wskazówki

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00