Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-07-2025, 01:27

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kilka pytań.

Suzuki: Grand Vitara ddis 1.
Witam. Mam suzuki grand vitara z 2008 roku.
1. Czy kazde takie suzuki ma twarde sprzeglo ? jesli tak to czy da sie to poluzowac lub cos by pracowalo bardziej lekko ?
2. Na zimnym silniku pierwszy i drugi bieg wskakuja gorzej niz gdy sie nagrzeje. To normalna sprawa czy nie ?
3. przy malutkiej predkosci gdy na wrzucenie jedynki jest za szybko, wrzucam dwojke, gazuje i autem szarpie jak by silnik byl za słaby lub kola za duże i silnik sobie nie radzi, ale według opisu koła i opony mam prawidłowe. Co to może być? silnik słaby dojechany, czy cos innego?
4. Mam wycieki przy silniku i chyba będę sie chciał za to zabrać samodzielnie. To dlatego ze z pierwszego mechanika jak i drugiego nie jestem zadowolony lagodnie mowiac. Trzeciego polecają i tam pojade, ale pod warunkiem ze tu mi nikt nie pomorze jak to zrobic samodzielnie. Jest szansa ze sobie poradze bo juz nie raz grzebalem w roznych autach.

Drugi mechanik robił mi wycieki i jeszcze dwie rzeczy i po robocie nawet nie umył ze skąd ja mam wiedzieć czy wycieki sa zrobione czy nie. Oczywiscie myłem gdzie indziej i wycieki dalej są. a te inne dwie rzeczy tez nie działały i naprawiałem gdzie indziej. za wecieki zapłaciłem nie cały 1000zl i teraz tak, niby dam mu do poprawy ale skoro nic nie umiał zrobic to nie wierze by teraz to zrobil a dodatkowo pozarłem sie z nim to najprawdopodobniej wycieków nie dotknie a inne popsuje bo i tak nic mu nie udowodnie ? Jak radzic sobie z nieuczciwymi mechanikami ?

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
A jaki silnik? Jaki przebieg? :)
Wycieki skąd? Są ślady na ziemi czy tylko mokry silnik czy co tam cieknie?

Napisz skąd jesteś, może podpowiemy warsztat?

Suzuki: Grand Vitara ddis 1.
1.9 ddis
przebieg okolo 150.000
wycieki w dwoch miejscach tylko ze ja nim nie bylem na przegladzie. Wiec o wyciekach dokladniej napisze jak zagladne pod auto.
Jestem z okolic bielska bialej.
Dzis w innym aucie mialem wyciek plynu chłodniczego. Jeden znajomy popatrzyl i stwierdził ze nic nie widzi. Pojechałem na stacje diagnostyczna i tam z kanalu patrzyli i tez nic nie widac gdzie wyciek i ze trzeba rozbierac. Pojechałem do tego mechanika co polecają to mowi ze nie ma czasu ze dopiero za 10 dni, jak ja auto potrzebowalem juz na dzis. No to sam sie za to zabralem i 20min zrobione. Głupią rurke najprawdopodobniej pierwszy mechanik nie dokrecil zaciskiem w ogole bo zacisk był luźny. Dlatego wolał bym sam sprobowac to naprawic.

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
Zajrzyj pod samochód i opisz co i jak. Jak możesz zrób fotki, będzie łatwiej.
Przy małych prędkościach używaj jedynki. CO znaczy za szybko dla 1? ile obrotów? Na dwójce poniżej 1,5k obrotów będzie szarpał.
Tak biegi ciężej wchodzą na zimno, ale bez przesady, przy obecnych temperaturach nie powinno być wyczuwalnej różnicy, ale 1 generalnie wchodzi ciężej.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00