Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 23-07-2025, 19:17

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: SGV JT
Witam,

Mam problem w mojej Vitarce (JT 2006). Nie działa mi prawy przedni głośnik. Po wyjęciu i odłączeniu głośnika, z kabla zaczęła lecieć woda :szok: Całe drzwi od środka są suche, tylko z tego jednego kabla poleciało. Zastanawiam się skąd wzięła się tam woda. Klimatyzacja ? Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny :)

Awatar użytkownika

Suzuki: Grand Vitara 2.0 LPG
Może wiązka, która idzie do drzwi gdzieś jest uszkodzona? Skoro drzwi są suche to jedyna możliwość dostania się wody wydaje się być tam.

Awatar użytkownika

Suzuki: GV2 2.0 2007
Witam na forum,

Kilka dni temu wymieniłem głośniki standardowe w przednich drzwiach w GV2007 na większe DAXy ZGS-165 i miałem podobny przypadek.
Radio PACR06 sobie grało jakieś 3 dni i nagle cisza. Na drugi dzień rano radio znowu grało ale po południu cisza.
Zdjąłem boczek drzwi i co widzę - woda !!, wtyczka od głośnika mokra. Przy oryginalnych głośnikach nie było problemu z wodą
bo styk kabla z głośnikiem był inny, prawie hermetyczny. Przy nowych po zastosowaniu adaptera kable nie były zabezpieczone
i woda spowodowała zwarcie, a radio wyłączyło wzmacniacz. Po zaizolowaniu i innym ułożeniu kabli myślę, że sytuacja się nie powtórzy.
Co do wody w tym miejscu to wydaje się to normalne, dostaje się tam po większym deszczu lub myjni. Jest nawet otwór odpływowy.

Pozdrawiam
JanS

Suzuki: SGV JT
No mi się to dzieje przy głośnikach fabrycznych i nie działa po prostu ten jeden głośnik a nie cały wzmacniacz. Dzięki za informację, spróbuje to po prostu zaizolować. Swoją drogą: jak koledze sprawują się te DAXy w porównaniu z oryginalnymi? Potrzebne były dystanse (mdf)? Wygłuszał kolega drzwi ?

Awatar użytkownika

Suzuki: GV2 2.0 2007
Wymieniłem na DAXy bo oryginał od strony kierowcy padł (któregoś dnia przestał grać, potem znów zagrał ale na drugi dzień znów cisza
i więcej się nie obudził). Kupiłem więc na allegro komplet z dystansami i kabelkami adaptacyjnymi:
http://allegro.pl/glosniki-suzuki-grand ... 28710.html

Niby zestaw do GV 2005 -> ale dystanse nie do końca pasowały, trzeba było odpowiednio powiercić, dokupić odpowiednie śruby,
tak by przykręcić do standardowych otworów w drzwiach. Ponadto trzeba było wyciąć miękki plastik osłaniający oryginalne głośniki
w boczkach drzwi bo inaczej nie da się boczków zatrzasnąć (głośniki są większe - 165mm a oryginał jakieś 135mm made in china).

Co do jakości dźwięku to wydaje się dużo lepszy, zapas mocy, większy bas.
Wygłuszyłem matą tylko w miejscu gdzie przykręcałem dystanse, reszta wydaje się ok, jest w boczkach gąbka i jakiś steropian.

Pozdrawiam
JanS

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00