Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 15-07-2025, 21:34

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

No niestety stało się, kobita przede mną wyhamowała, mi się na zimówkach A/T nie udało.. choć hamowałem max z 30-40km/h na mokrym. Troszke braklo i bym ją wyminął:-/

Autko wygląda tak: http://tinyurl.com/j2eyubx a w passacie tylko zderzak wyskoczył, stłukł się klosz lampy i klapa delikatnie wgieta.

Na szczęście chyba z tej strony nie ma nic "ważnego"

Szkoda zgłoszona - AXA.... zobaczymy - mam wariant na kosztorys przy oryginalnych częściach bez amortyzacji.
Auto zawiezione do warsztatu. Czekam na rzeczoznawce.

Rozglądam się na allegro po częsciach.. jakby AXA dała d...

Dopiszcie czego jeszcze szukać:
lampa xenon
- blotnik
- nadkole
- maska
- zderzak ze spryskiwaczami (jednym)
- pas przedni
- cała obudowa filtra powietrza z "czerpnią"
- jakieś tam ślizgi zderzaka

Na ile mogą to wycenić i jak najlepiej to teraz rozegrać bo nie mam zadnego doświadczenia :|

Ostatnio zmieniony 03-03-2016, 21:27 przez uciu, łącznie zmieniany 1 raz.

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
Auto stoi w ASO?
Z własnego doświadczenia: nie miałem żadnych problemów przy naprawie bezgotówkowej auta, zarówno w sytuacji gdy ja tłukłem jak i kiedy mnie tłukli. Wszystkie naprawy robiłem przez ASO.

Koszt całkowity? 10k pln minimum :)

Do tego co napisałeś modą dojść chłodnice. GV II miękka jest.

Jak masz uszkodzone lampy przednie to wymieniaj razem z palnikami. U mnie kiedyś po lekkiej stłuczce i uszkodzeniu jednej lampy AXA się upierała że uszkodzenie jednego reflektora nie ma związku z drugim, i drugi palnik nie podlega wymianie. Otarło się prawie o sąd ale krótka opinia rzeczoznawcy zamknęła im mordy i zapłacili za dwa.

Awatar użytkownika

czoboki pisze:
Auto stoi w ASO?
Z własnego doświadczenia: nie miałem żadnych problemów przy naprawie bezgotówkowej auta, zarówno w sytuacji gdy ja tłukłem jak i kiedy mnie tłukli. Wszystkie naprawy robiłem przez ASO.

Koszt całkowity? 10k pln minimum :)

Do tego co napisałeś modą dojść chłodnice. GV II miękka jest.

Auto stoi w warsztacie znajomego bo mam wykupine AC wariant na kosztorys, części zamienne oryginalne bez amortyzacji.
Warsztat straszy, że może być szkoda całkowita...
Rzeczoznawca ma być do piątku - zobaczymy.

Chłodnica OK , ogolnie nic z samego frontu co jest za zderzakiem nie jest ruszone.

Awatar użytkownika

Lesiorip pisze:
Jak masz uszkodzone lampy przednie to wymieniaj razem z palnikami. U mnie kiedyś po lekkiej stłuczce i uszkodzeniu jednej lampy AXA się upierała że uszkodzenie jednego reflektora nie ma związku z drugim, i drugi palnik nie podlega wymianie. Otarło się prawie o sąd ale krótka opinia rzeczoznawcy zamknęła im mordy i zapłacili za dwa.

Druga lampa jest ok wiec ona też ma być wymieniona?
Ta w kawałkach... nic z niej nie zostało - działa w niej tylko światło długie.
Ogolnie wszyscy mnie straszą ze z AXA bedą problemy:-/

Tak, z AXA będą problemy. To jeden z tych ubezpieczycieli, którzy niskie ceny ubezpieczenia, rekompensują niskimi wypłatami odszkodowań... Na dodatek masz szkodę z AC, więc to ubezpieczyciel będzie dyktował warunki powołując się na zapisy w umowie.
"mam wariant na kosztorys przy oryginalnych częściach bez amortyzacji". Trochę to zakręcone, bo likwidacja szkody z rozliczeniem kosztorysowym, to wypłata odszkodowania w kwocie zgodnej z kosztorysem naprawy sporządzonym przez ubezpieczyciela (niestety na jego warunkach). Z pewnością nie będą to więc części oryginalne (zwłaszcza biorąc pod uwagę że to GV II), na domiar złego jeśli warsztat widzi szkodę całkowitą, to pewnie tak jest (przy szkodach z AC szkodę całkowitą można orzec w sytuacji, gdy koszt naprawy przekracza 70% wartości pojazdu przed szkodą.

uciu pisze:
Lesiorip pisze:
Druga lampa jest ok wiec ona też ma być wymieniona?

Nie lampa a sam palnika ksenonowy, jak znajdę opinię od rzeczoznawcy to ją wstawię. Po krótce chodziło o kwestię różnicy w kolorze oświetlenia w nowym palniku i starym. Ogólnie nawet jak masz na zamiennikach naprawę to lampy ksenonowej do GV w zamienniku chyba nikt nie produkuje tylko oryginał. Na h7 jest ich pełno.

Awatar użytkownika

dzięki za info, może nie bedzie tak źle...

Sprawdzałem na polisie: "AUTOCASCO: kosztorys/części oryginalne/brak amortyzacji/brak wkładu własnego"

Zobaczymy wiec jak to wyliczą.

Co do mapy bede się upierał, że mają być palniki mają być nowe dwa

Awatar użytkownika

hak64 pisze:
"mam wariant na kosztorys przy oryginalnych częściach bez amortyzacji". Trochę to zakręcone, bo likwidacja szkody z rozliczeniem kosztorysowym, to wypłata odszkodowania w kwocie zgodnej z kosztorysem naprawy sporządzonym przez ubezpieczyciela (niestety na jego warunkach). Z pewnością nie będą to więc części oryginalne (zwłaszcza biorąc pod uwagę że to GV II),.

podeślą wycene, pójdę z nią do ASO i sprawdze ceny, boje się tylko czy nie zawyżą cen by była szkoda całkowita

Moderator
Awatar użytkownika

Dlaczego ASO miałoby zawyżać ceny? To nie w ich interesie.

Czyli uderzyłeś prawą stroną? Dobrze, że nie masz klekota, bo chłodnica od turbiny by poleciała ;)
Co do części to posprawdzaj w Intercarsie, mają tego trochę. Zamienniki do GV II występują w niewielkiej ilości. Można poszukać rozbitka i kupić na części.
Takiego na przykład, pewnie i taniej tez można trafić.

Awatar użytkownika

[quote="czoboki":[cenzura]]Dlaczego ASO miałoby zawyżać ceny? To nie w ich interesie.

Czyli uderzyłeś prawą stroną? Dobrze, że nie masz klekota, bo chłodnica od turbiny by poleciała ;)
Co do części to posprawdzaj w Intercarsie, mają tego trochę. Zamienniki do GV II występują w niewielkiej ilości. Można poszukać rozbitka i kupić na części.
[url=http://otomoto.pl/oferta/suzuki-grand-vitara-1-wlasciciel-krajowy-uszkodzony-2-0-140-km-4x4-ID6yipKZ.html:[cenzura]]Takiego na przykład[/url:[cenzura]], pewnie i taniej tez można trafić.[/quote:[cenzura]]

Nie ASO zawyżać tylko ubezpieczyciel (ma wycenić na częścich oryginalnych) by wypłacić szkode całkowitą z AC.

Link, który podesłałeś super bo mam do nich 5km drogi ale chcą tylko sprzedać auto w całości. A co mi z niego?
Znalazłem gości (350km ode mnie) co ma kilka GV2 na czesci i wycenił mi wszystkie części na 4tyś zł.

Jako, że warsztat powiedził, że auto bedzie gotowe za około 1,5 miesiąca nie wiem czy po prostu nie zabrać tego auta od nich (po rzeczoznawcy). Kupiłbym uszkodzone elementy i poskładał samemu - chyba to nie trudne:-) Kombinuje bo musze czymś jezdzić. Potem tylko lakiernik zadzwoni kiedy podstwić do malowania i byłoby gotowe.

Awatar użytkownika

Jakby ktos jeszcze pytal o opony jakie na zime to tu kolega co zalozyl temat wlasnie wyjasnil dokladnie!!! Jakie? zimowe!!! No i jak piszesz a/t to jest zimowka ! to bardzo sliska opona nawet na deszcz kazda!!!!

Awatar użytkownika

sewmustaf pisze:
Jakby ktos jeszcze pytal o opony jakie na zime to tu kolega co zalozyl temat wlasnie wyjasnil dokladnie!!! Jakie? zimowe!!! No i jak piszesz a/t to jest zimowka ! to bardzo sliska opona nawet na deszcz kazda!!!!

dlatego w zeszły weekend miałem zamiar założyć letnie (zwykłe drogowe Nokiany).... pewnie bym na nich wyhamował :-/

Możesz poprawić link do zdjęć?

Awatar użytkownika

chopin pisze:
Możesz poprawić link do zdjęć?

u mnie działa normalnie :-)

Podaj jakiś serwer gdzie moge to darmo wrzucić to uaktualnie :-)

"404. That’s an error.
Nie można znaleźć żądanego adresu URL na tym serwerze. That’s all we know."

Osobiście polecam Dysk Google + link do katalogu. Ewentualnie tinypic, imageshack.

Awatar użytkownika

chopin pisze:
"404. That’s an error.
Nie można znaleźć żądanego adresu URL na tym serwerze. That’s all we know."

Osobiście polecam Dysk Google + link do katalogu. Ewentualnie tinypic, imageshack.

Ale to jest na dysku googla:-) tylko skróciłem link.

https://photos.google.com/search/_tra_/photo/AF1QipORvTndM2XyF-u12vc3WJzOh8raLMDGb7V9JuJ1

Awatar użytkownika

Nie mam nadal odpowiedzi od ubezpieczyciela, dzwoniłem wiec do rzeczoznawcy, który był na oględzinach.
Nie chciał powiedzieć kwoty ale wyszła mu szkoda całkowita :komandos:

I co dalej sie robi w takiej kwestii?

Jakbym to chciał naprawić - częsci znalazłem u jednego sprzedawcy - chce 4-5tś (tylko ma cześci z auta 2011 a nie 2007 - kierunki są w lusterkach a nie błotnikach - bedzie problem jak wymienię też lusterka? Instalacja pociągnę z błotników i powinno być ok - dobrze myślę?
Czy błotniki, światła, maska zderzak bedzie pasował z wersji po lifcie???

Pozdrawam

Moderator
Awatar użytkownika

O ile wiem, można się odwoływać, tylko musisz dokładnie warunki ubezpieczenia przeczytać.
Pytanie też czy warto? Może lepiej przyjąć i kupić inne? Wszystko zależy od kwoty jaką ewentualnie dostaniesz.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00