Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 01-07-2025, 15:19

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość

Chcialbym zakupic nowy zestaw do nawigacji. W poprzednim moim samochodzie posiadalem niemiecka "prymitywna" strzałkowa nawigacje.
Co polecacie teraz. Nie musi byc od razu droga :-), preferuje nawigacje przenosna. Gdzie ja umiescic w nowej GV ?

Pozdrawiam
F.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tylko Garmin + GP mapa :D
Przyklejasz na przednia szybę przyssawką a zasilanie z gniazda zapalniczki.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mam Garmina 660. Od niedawna, ale jak na razie spisuje się świetnie. Z tą lokalizacją w aucie to kanał - jak dla mnie. Wszędzie mi przeszkadza :) Ale po wielu próbach, wisi tuż pod lusterkiem wstecznym i jest OK. Jeśli chodzi o dokładność map (CityNavigator 9) - Europa Zach wyrywa z gaci. W kilku miejscach we Włoszech czy Szwecji, które dobrze znam, są małe, ledwo utwardzone dróżki. Niedługo przetestuję Portugalię. Jeśli chodzi o Polskę - opieram się na opiniach z różnych forów navi - GPMapa 5.0 rozwiązuje wszelkie problemy

Ostatnio zmieniony 02-06-2007, 17:21 przez Vigo, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:

A ja polecam nawigację którą sam używam - tzn. Altina 600...
Mapy Destinator, pełne wyposażenie (nawet słuchawki są :idea: i karta SD 2GB) - niezły (wbrew różnym komentarzom) i długi uchwyt który pozwala na bardzo dobre umieszczenie nawigacji w ten sposób, że montujesz pszyssawkę do dolnej części szyby i wyprowadzasz nawigację w stronę kabiny tuż nad deską rozdzielczą... (kompletnie niczego nie zasłania)
No i cena - jak poszukasz dobrze w internecie (kryptoreklamowo wrzucę linka - www.efk.pl - tu właśnie ją kupiłem) i załapiesz się na promocję, to znajdziesz ją za kwotę minimalnie ponad 1000 zł).
Ja jestem baardzo zadowolony - ostatnio jak jeździłem w okolicach Czorsztyna to nawigacja pokazywała mi nawet drogi gruntowe wyjeżdżone przez furmanki :szok:
Pozdrawiam!

Tytuł:
Dr Bunsen pisze:
Ja jestem baardzo zadowolony - ostatnio jak jeździłem w okolicach Czorsztyna to nawigacja pokazywała mi nawet drogi gruntowe wyjeżdżone przez furmanki

To jest miedzy innymi problem Destynatora 6 - ostatnio chciał mnie przeciągnac po wydmach, w okolicach Jantara i Stegny. Rzeczywiscie pokrycie dróg w Polsce jest duże ale niektóre drogi nie sa dopuszczone do ruchu - twórcy tej mapy chyba bazowali na mapach polowych Wermahtu :lol: Słaby interface, dość iluzoryczna możliwość planowania tras, mapy Chorwacji czy Węgier to ściema (niestety wygląda na to że dla Chorwacji nie ma na razie alternatywy). Bardzo mnie tym zezlili - w konsekwencji skontaktowałem sie z producentem. Przepraszali i obiecali mi, że będę mial okazję przetestować Destinatora 7, podobno bedzie gotowy na koniec czerwca - zobaczymy :roll:
W Polsce używam AutoMapy XL - ostatnia wersja 4 to zupełnie inna bajka w porównaniu z Destinatorem - bardzo dobra mapa, o dużych możliwościach, ze świetna grafiką.
Jeśli chodzi o samo urządzenie to zdecydowałem sie na palmtopa - jest to dobre rozwiazanie jesli chcesz używać nawigacji również poza samochodem. Ja kupilem Asusa - podstawowy model (bez wodotrysków takich jak WiFi) w cenie ok 1100zl. Na razie jestem z niego zadowolony. Niestety ma mała wadę - ciężko go wyjąć z samochodowej stacji dokującej :roll:

Tytuł:

Kubus pisze:
CUT
W Polsce używam AutoMapy XL CUT
, ze świetna grafiką.
CUT

Jeżeli chodzi o grafikę Dest., to jest ona dokładnie taka jak trzeba - przecież nie mamy do czynienia z grą komputerową ;) chyba?
A jeżeli chodzi o precyzję pokrycia... hmm... ja wychowałem się na zwykłych mapkach papierowych (o ile w ogóle były dostępne) i na drogowskazach :| Co się nakląłem - to moje, ale dzięki temu taką nawigację traktuję jako pomocnika a nie kierowcę (jeżeli chodzi np. o sugestię jazdy pod prąd).
I - last, but not least - topic dotyczy nawigacji, więc mapy w tej sytuacji rzeczą ważną są, no ale drugorzędną raczej :roll:
Pozdrawiam :)

Tytuł:
Z tą grafiką to może nieszcesliwie zabrzmiało.
Chodziło mi oczytelne ekrany menu logiczny układ i intuicyjne poruszanie się po programie.
Poza tym jeśli już wydajemy parę groszy na taki ekwipunek do naszych aut to wydaje mi sie ze nie powinniśmy już podpierać sie tradycyjnymi mapami lub innymi produktami przy planowaniu tras. Destinator nie daje dużych możliwości na wpływanie na przebieg trasy - punkty przelotowe itd. AutoMapa posiada dużo lepiej rozpracowne tzw punkty POI jak stacje benzynowe, stacje obsługi czy hotele. Właśnie ostatnio zarezerwowałem hotel, który znalazłem dzieki Automapie. Chodzi mi o to ze posiadajac taki produkt możesz zaplanować cała trase bez korzystania z innych źródeł informacji.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie :))

Moim skromnym zdaniem najlepszą navi z jaką jeździlem to TOMTOM.
Najmniej błędnych informacji w czasie jazd, proste MENU i jedna z najlepszych map (mam na myśli dokładność). Uważam ze TomTom może nie ma full bajerów ale dzięki temu jest bardzo praktyczny i niezawodny.
Jeśli szukacie Navi z bajerami i multum funkcji, dzwieków , szpanerskim wyglądem to faktycznie nie polecam.
Od prawie roku mam model TomTom 510 i jestem szczerze zadowolony.

Pozdrawiam
Jacek

Tytuł:

Kubus pisze:
CUT
Destinator nie daje dużych możliwoœci na wpływanie na przebieg trasy - punkty przelotowe itd.
CUT

:szok: Hmm..
Masz przeciez opcje "trasa wieloprzystankowa" - no chyba, ze u Ciebie to nie wystepuje :?:
PS. w ramach "samobiczowania" :D :spam:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja używam TomTom 910. Uważam, że w GV najlepsza lokalizacja dla navigacji to taka jak na załączonym zdjeciu. Nie zmusza do odrywania wzroku od kierunku jazdy jak i niczego nie przysłania. Poza tym rynienka w desce rozdzielczej jaka powstaje miedzy górką konsoli środkowej a wybrzuszeniem licznika predkości - to idealna trasa kabli których trzeba używać przy wielo-wielo-godzinnej jeździe.
Pozdrawiam :D
Obrazek

Obrazek

Tytuł:

Mniej wiecej wlasnie tak wygladalaby Altina po odpowiednim ulozeniu uchwytu ;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Trochę już po czasie, ale chciałem sie podzielić moimi doświadczeniami z używania urządzenia firmy Blaupunkt TravelPilot Lucca. Pisałem już o tym w "rozmowach ogólnych".

Nawigacja ma bardzo przyjazny interfejs użytkownika , wszystkie czynności są intuicyjne i wykonywane poprzez dotykowy ekran - w skrócie palcem :) . Oczywiście widoki 2D i 3D, komunikaty głosowe, informacje o parkingach, stacjach benzynowych i innych tzw.celach użytecznych. Cele użyteczne to fajna rzecz, można w ten sposób zaplanować gdzie będziemy tankować lub robic postój w hotelu. Można wcześniej zaplanować całą trasę wpisując punkty pośrednie przez które chcemy jechać, w ten sposób koryguje się trasę proponowaną przez urządzenie.
Odbiornik GPS charakteryzuje sie dobrą czułością....

Wcześniej narzekałem bardzo na mapy, ale kilka dni temu dostałem aktualizacje mapy Europy Wschodniej. Mapa Polski wygląda teraz całkiem fajnie (80%pokrycia). Robiłem test ostatnio jadąc jakimiś wiejskimi drogami i były na mapie. Dostepne są również plany miast z numerami domów (wszystkie byłe miasta wojewódzkie 49 + kilkanaście innych większych).

Generalnie pakiet Europa wschodnia zawiera mapy:ALBANIA, BIAŁORUŚ, BOŚNIA i HERCEGOWINA, BUŁGARIA, CHORWACJA, CZECHY, ESTONIA, GRECJA, LITWA, ŁOTWA, MACEDONIA, MOŁDAWIA, POLSKA, RUMUNIA, SERBIA I CZARNOGÓRA, SŁOWACJA, SŁOWENIA, TURCJA, UKRAINA, WĘGRY.
Niestety część map np.Chorwacja to tylko autostrady i kilka dróg głownych, ale np. jest bardzo dokładna mapa Grecji z wyspami.
Wygląda to mniej wiecej tak(dwa nowe modele), chociaż ja mam troche starszy model.

ObrazekObrazek
Urządzenie montowane jest na przyssawce na sztywnym pałąku regulowanym w dwóch płaszczyznach. Jest to dobre rozwiązanie bo zapobiega wyginaniu się pałąka przy jeździe po nierównościach.
Dodatkowe mapy moga być ładowane z karty SD .
Jeśli chodzi o mapy europy zachodniej to są bardzo dokładne. Blaupunkt produkuje systemy nawigacyjne od dawna, większośc nawigacji stacjonarnych montowanych w samochodach to właśnie produkty Blaupunkta serii Dx lub E.

Tytuł:

mam najnowsza mapę navteq, która obejmuje 99% PL ......i eksploatuję oryginalną "prymitywną" nawigację strzałkową zastaną w kupionej SGV. I powiem że jestem zadowolony. Nic sie nie trzęsie, żadnych kabli, nic nie potrzeba montowywać i demontować, wszystkie funkcje sterowania w kierownicy (absolutnie korzystanie bez odrywania rąk z kierownicy) , sporo funkcji a że nie gada po polsku to nie problem. W trakcie jazdy informacja musi być prosta i czytelna jak znaki drogowe ;-)

Tytuł:
Grand pisze:
Nistestety część map np.Chorwacja to tylko autostrady i kilka dróg .

Kolejna mapa i znowu Chorwacja potraktowana po macoszemu. Nie rozumiem - przecież ten kraj to cel wielu turystów z Europy, a chyba przede wszystkim Niemców???

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kubus pisze:
potraktowana po macoszemu. Nie rozumiem - przecież ten kraj to cel wielu turystów z Europy, a chyba przede wszystkim Niemców???

nie zapominaj o Austriakach , tez tam jezdzi ich spora grupa

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja muszę znów poagitować ku Garminowi Nuvi 660. Tak w ogóle, to jestem zszokowany użytecznością tego ustroistwa. Powłóczyłem się tydzień po Portugalii. Czysta radość. Jeżdżenie po Lizbonie stało się przyjemnością. Garmin prowadzi dosłownie do drzwi. No i jedno jeszcze - zapuściłem w samolocie. Mam w tej chwili zapamiętaną Vmax 727 km/h :D Ciężko będzie to pobić GV..

Tytuł:
Awatar użytkownika

To chyba najbardziej optymalne miejsce jakie pokazał kissielec.
Ja również tutaj zamontowałem spojego ASUS'a Mypalm.
Od roku czasu używam Automapy XL v3.9 i jestem bardzo zadowolony, fakt nie byłem z GPS'em poza terenem polski. W nowej 4 wersji są podobno dostępne mapy europy, ale tego jeszcze nie testowałem.

Przewaga Palma nad rasowym GPS'em do uniwersalność, mój ma jeszcze kamerę z tyłu, więc mogę nagrywać film z jazdy 8) , no może nie najwyższej jakości.
Minusem jest jednak długi start, trzeba po właczeniu poklikać i odczekać 45sec ,aby wszystko zadziałało: odbiornik GPS Bluetooth SIR II.
---------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Dla mnie jak na razie się sprawdza :D

Tytuł:
Jarcyk pisze:
Od roku czasu używam Automapy XL v3.9 i jestem bardzo zadowolony, fakt nie byłem z GPS'em poza terenem polski. W nowej 4 wersji są podobno dostępne mapy europy, ale tego jeszcze nie testowałem.

Jeżeli od zakupu Automapy nie minął pełen rok możesz ściągnąć wersję 4.0. Ja tak zrobiłem i z niej korzystam. Wersja ta różni się tym, że posiada widok 3D, na pewno jest uaktualniona i zmienił się interface użytkownika. Dodano sporo nowych możliwości przy planowaniu trasy.
Generalnie mapa jest OK. Ale map Europy nie ma :!: . Za mapę Europy tej firmy trzeba zapłacić ponad siedem stówek.

czesc ma ktos z was grand vitare z wbudowana nawigacja na stale prosze abyscie szybko odpowiedzieli dzieki :D :D

Tytuł:
Chyba tylko mj taką ma. Był już taki wątek, ale doś dawno temu.

No i warto się przywitac. w odpowiednim miejscu :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam do sprzedania ramke oryginalną do GRAND VITARY do zamontowania nawigacji takiej jak na zdjeciu
Obrazek

cena 200 zł - nówka sztuka

Tytuł:

arismax pisze:
mam do sprzedania ramke oryginalną do GRAND VITARY do zamontowania nawigacji takiej jak na zdjeciu
Obrazek

cena 200 zł - nówka sztuka

mam to samo zamontowane u mnie!!! ale niestety powiem wam że jak w kwietniu tego roku jechałem do chorwacji to używałem mojej navi z poprzedniego auta (mio), bo keenwod niestety nie widział większości dróg

Tytuł: Nawigacja

Używam 4 różnych a mianowicie TomTom Navigator ,Miomap ,Automapa 5.07 oraz Medion Navigator .Troche zjeżdziłem i wg mnie kolejność jest nstępująca
TTom ,Miomap , Medion Navigator ,Automapa .TTon jest the best

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00