Trochę już po czasie, ale chciałem sie podzielić moimi doświadczeniami z używania urządzenia firmy Blaupunkt TravelPilot Lucca. Pisałem już o tym w "rozmowach ogólnych".
Nawigacja ma bardzo przyjazny interfejs użytkownika , wszystkie czynności są intuicyjne i wykonywane poprzez dotykowy ekran - w skrócie palcem

. Oczywiście widoki 2D i 3D, komunikaty głosowe, informacje o parkingach, stacjach benzynowych i innych tzw.celach użytecznych. Cele użyteczne to fajna rzecz, można w ten sposób zaplanować gdzie będziemy tankować lub robic postój w hotelu. Można wcześniej zaplanować całą trasę wpisując punkty pośrednie przez które chcemy jechać, w ten sposób koryguje się trasę proponowaną przez urządzenie.
Odbiornik GPS charakteryzuje sie dobrą czułością....
Wcześniej narzekałem bardzo na mapy, ale kilka dni temu dostałem aktualizacje mapy Europy Wschodniej. Mapa Polski wygląda teraz całkiem fajnie (80%pokrycia). Robiłem test ostatnio jadąc jakimiś wiejskimi drogami i były na mapie. Dostepne są również plany miast z numerami domów (wszystkie byłe miasta wojewódzkie 49 + kilkanaście innych większych).
Generalnie pakiet Europa wschodnia zawiera mapy:ALBANIA, BIAŁORUŚ, BOŚNIA i HERCEGOWINA, BUŁGARIA, CHORWACJA, CZECHY, ESTONIA, GRECJA, LITWA, ŁOTWA, MACEDONIA, MOŁDAWIA, POLSKA, RUMUNIA, SERBIA I CZARNOGÓRA, SŁOWACJA, SŁOWENIA, TURCJA, UKRAINA, WĘGRY.
Niestety część map np.Chorwacja to tylko autostrady i kilka dróg głownych, ale np. jest bardzo dokładna mapa Grecji z wyspami.
Wygląda to mniej wiecej tak(dwa nowe modele), chociaż ja mam troche starszy model.

Urządzenie montowane jest na przyssawce na sztywnym pałąku regulowanym w dwóch płaszczyznach. Jest to dobre rozwiązanie bo zapobiega wyginaniu się pałąka przy jeździe po nierównościach.
Dodatkowe mapy moga być ładowane z karty SD .
Jeśli chodzi o mapy europy zachodniej to są bardzo dokładne. Blaupunkt produkuje systemy nawigacyjne od dawna, większośc nawigacji stacjonarnych montowanych w samochodach to właśnie produkty Blaupunkta serii Dx lub E.