Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 05-07-2025, 23:22

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Witam!
Planuję zakupić alusy do Vitary 2011 o wymiarach 8x17 o ET 35 a opony 235/65/17.

Obecnie mam standardowe(fabryczne) koła 17 z oponami 225/65/17.
W instrukcji wyczytałem, że obecne alufelgi mają dane: 17 x 6,5J.
Nie ma tam danych o ET. Z Waszych postów wynika, że to ET 45
Z tabeli
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/k ... r-et-felgi
wyliczyłem, że nowe felgi o ET 35 będą wystawać na zewnątrz o 29 mm a do wewnątrz o 9 mm więcej od oryginalnych. Czy nie będą obcierać o nadkola przy mocnym ugięciu zawieszenia i czy 9mm do wewnątrz nie będzie niczym grozić?
Wiem, że nowe koła będą miały większą średnice i się z tym godzę!

Pozdrawiam i czekam na info. Może ktoś z Was jeździ lub jeździł na takich kołach?!

Tytuł:

Szukałem właśnie felg 8cali i ET 35 tyle, że 18cali z oponą, która też miała trochę większą średnicę niż oryginał. Tak się złożyło, że trafiłem jednak okazyjnie ET 45 i takie założyłem.
Jednak na zagranicznych forach trafiałem na GV jeżdżące na ET35 przy 8 calowej feldze i nie znalazłem narzekań na obcieranie. Przy tym ET koło jest równo z karoserią i wygląda świetnie.

Tytuł:

xcracing pisze:
Szukałem właśnie felg 8cali i ET 35 tyle, że 18cali z oponą, która też miała trochę większą średnicę niż oryginał. Tak się złożyło, że trafiłem jednak okazyjnie ET 45 i takie założyłem.
Jednak na zagranicznych forach trafiałem na GV jeżdżące na ET35 przy 8 calowej feldze i nie znalazłem narzekań na obcieranie. Przy tym ET koło jest równo z karoserią i wygląda świetnie.

Dzięki!
Właśnie dzisiaj (nie mogłem się doczekać odpowiedzi) przyszły do mnie felgi:
http://www.alusy.pl/fw,3,965,17,11/felg ... d-cut.html
8x17 ET 40. Wg sklepu te o ET 40 mają homologację do GV a te o ET 35 nie..
Jednak na jednej mam purchle - tak jakby pod farbą było powietrze.. usterka jest wewnątrz obręczy koła na obszarze jakichś 5-6 cm2 - tam gdzie koło będzie wypełnione powietrzem pod ciśnieniem.
Czy radzicie reklamować czy dać sobie spokój?! Reklama to kolejne ok 2 tygodnie i wg mnie brak gwarancji, że odcień nowej będzie identyczny. Felgi ( jak w linku) są w kolorze grafitowej Vitary.
Pozdrawiam i proszę o pilną wypowiedź w tej sprawie!!

Tytuł:

Felgi bardzo ładne. Jeśli te skazy są wewnątrz to oczywiście nie ma problemu, jednak zawsze istnieje ryzyko, że cała felga została np. źle przygotowana i w innych miejscach mogą wyłazić problemy.

Tytuł:

Dzisiaj założyłem nowe koła (felgi i opony) opisane w poście u góry. Ogólnie rewelka!
Opony trochę balony (takie chciałem) ale felgi wg. mnie hardkor odpowiedni stylem do GV. średnica poszła parę mm do góry - muszę uważać na licznik teraz lekko zaniżający prędkość.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00