Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 13-06-2025, 11:38

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 279 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 612 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Szkoda że nie piszą co wsadzają do samochodu - ja mam Sx4 2.0 z LPG KME Giego G3. - wlew też pod klapką. Butla w miejsce koła zapasowego.

Tytuł:

"- system sekwencyjny : Stag 300-4 premium
- reduktor : Scorpion ST
-przełącznik centralny : Stag
- listwa wtryskowa : 4 x Hana
- Zbiornik walcowy 45L (39l wchodzi)
- wlew pod klapką
Koszt 3000zł "

Dobry wybór - i cena ok - szczególnie z wtryskami HANA, jak moje horizony się skończą to na pewno wymienie na H2000.

Co do mojego gazu - KME DIEGO G3 - instalator zalozyl prawidlowo ale o regulacji to nie ma chyba pojęcia - spalal ok 12 w trasie o miescie nie wspominam - na szczescie z gazem jestem obyty i sam wszystko ustawilem - wyszlo calkiem inaczej niż po ustawieniach gazownika - efekt:

Check engine nie zapala się wogóle, mieszanka jeest optymalna wg map.
Spalanie 262km - w tym 30 po mieście - prędkości od 70 do 120 czasami gaz w podlogę. WYSZLO 10.4l/100km LPG - czyli poniżej 10 jakby liczyć samą trasę - komputer benzynowy wskazal 8.4l/100 - jak dla mnie biorąc pod uwagę masę samochodu , skrzynię automatyczną, opór napędu 4x4 i wspanialą aerodynamikę - WYNIK jak najbardziej do przyjęcia i całkowicie zadowalający.

Tytuł:

Na trasie benzyny pali Ci 8.5 a gazu 10.5 ? szacunek. Mi nigdy tak mało grand vitara 2.0 nie spaliła. Moja GV benzyny średnio pali 11-12 trasa 10-10.5 ,gazu średnio 13-13.5 a na trasie 12. Jak widać zwłaszcza na benzynę ma apetyt :) . Dodam jeszcze ,że jeżdżę ekonomicznie np moja poprzednia 407 ka paliła mi średnio 6.5 na trasie 5.3-6 a miasto 7.5 a obecny Leon II 1.9 Tdi trasa 4.5-5 a średnio 5.5-6 miasto 6-6.8 . Akurat wymienione przeze mnie auta to ropniaki ale wyniki uzyskiwane wg mnie świadczą o tym ,że umiem jeździć oszczędnie . Jedynie GV jest łakomczuchem i nie chce zejść poniżej 10l/100 km benzyny chyba ,że jechałbym 70-80km/h na 5 tym biegu. Pozdrawiam

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
Albo mi sie wydaje, albo porównujecie spalanie SX4 i GV :)

Tytuł:

Dokładnie - ja mam SX4 2.0 - a temat umieścilem w GV bo silnik jest 2 litrowy jak w GV - mam samochód z USA i ni jak on się ma do 1.6 polskiego. A na trasie - tylko i wylącznie pali najmniej - 7.4 benzyny. Niestety ma duży apetyt jak jest nierozgrzany - zimą rok temu prz ydojazdach do pracy spalił Pb 25.6l/100km - wg komputera i w rzeczywistości. Zobaczymy jak się bedzie gaz sprawował przy takich mrozach.

A właśnie - u Ciebie gazu pali mniej niż Benzyny - to wg prawideł bardzo nie dobrze - może się okazać że ma za ubogą mieszankę.

Tytuł:

Jeśli chodzi o mnie to gazu pali oczywiście więcej. 11 Benzyny 13 gazu

Awatar użytkownika

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.
Jako nowy posiadacz GV mam pytanko jeśli chodzi o instalację gazową do 2.0. Jaką instalację najlepiej wrzucić do autka ale zmieścić się w około 3000 zł ?. Posiadałem już instalacje LandiRezo w dwóch poprzednich samochodach i nie narzekałem ale to były moje pierwsze doświadczenia z gazem. Jak sprawuje się butla pod pojazdem oraz jaki to model butli ? Co trzeba zrobić aby się tam zmieściła ? Pytam bo mam gazownika (poczciwina) ale on o czyms takim nie słyszał i zabił "ćwieka" jak go zapytałem zresztą nie on jeden pojechałem do znanego mi wcześniej warsztatu i ta sama zdziwiona mina u szefa a na forum znalazłem zdjęcia butli pod pojazdem więc nikt mi nie wmówi że to niemożliwe. ;)
Obrazek
[/img] Jak taką butlę zabezpieczyć przed uszkodzeniami?
Obrazek

Awatar użytkownika

VOYTEC2010 nie wydaje mi się, żeby butla wymagała specjanego zabezpieczenia. Sama w sobie wydaje się być wystarczająco mocna, żeby wytrzymać warunki panujące pod autem i ciśnienie panujące w środku ;)
Może poszukaj lepszego gazownika? Bo taki, co się nie zna może coś spartaczyć. Nie obrażając nikogo.

Ps. Nie cena jest najważniejsza, ale podzespoły instalacji i odpowiedni montaż.. Jednak próba usilnego zmieszczenia się w cenie może doprowadzić w przyszłości do "drogich" konsekwencji.

Ja mam butlę 60l w bagażniku. Kiedyś, jak byłem na przeglądzie w Elpigazie w Rzeszowie, to widziałem jak pod Volvo montowali butlę troidalną 60l.

Jeśli planujesz wypady w teren, to taka butla pod autem znacznie zmniejsza funkcjonalność. Poza tym nie wiem, czy nie trzeba przerobić mocowania tłumika i zamontować mniejszy zbiornik benzyny.

Tytuł:

Dodatkowo butla musi być oddzielona dobrze od wydechu żeby przypadkiem jej nie grzał.

Co do 3000 - jak najbardziej realna - ale na pewno nie za Landi renzo.

Ja za 2400 mam KME diego G3 - reduktor KME SILVER , wtryskiwacze HORIZON IG3, butla toroidalna, wlew pod klapką. Tez silnik 2.0 ale w SX4.

Znajomi chcą zagazować hodnę CRV 2.4 VTec 4 cylindry - za Landi renzo z wtryskami MED - 3600 - instalacja ceniona i sprawdzona. Za KME Diego G3 - ok 3000.

Awatar użytkownika

Dzięki za podpowiedź , co do gazownika to macie całkowitą rację ale gościa szanuję bo wbrew pozorom ma naprawdę dużą wiedzę i chęci.Cena 3000 zł za instalację jest ceną "płynną" jeżeli trzeba zapłacić 4000 ,5000 to ok ale chcę zapłacić --ZA INSTALACJĘ LPG-- a nie nabijać komuś kasę na ZUS i prezenty -chyba każdy to rozumie. W wielu przypadkach gazownicy po prostu zdzierają , a największy feler zagadnienia to znaleźć dobrego i solidnego gazownika, który naprawdę jest solidny i zna się na rzeczy mój gazownik pytaniem jak się montuje tak butlę(pod pojazdem) zbij mnie z tropu aż mi się "słabo zrobiło" następny to samo. Przeleciałem całe forum LPG w którym była jedna wzmianka o montażu w suzuki GrandVitara i zgodnie ze starą prawdą -wiem że nic nie wiem-naczytałem się różnych dziwnych "rzeczy " i jestem w kropce . . . :D A ogólnie to jesteście zajefani i jedyni "normalni" ludzie którzy potrafią odpowiedzieć sensownie.Jeszcze raz dziękuje. :D Pozdrawiam

Tytuł:

Wskocz tutaj

http://lpg-forum.pl/

Napisz w dziale zlecę montaż i na podstawie twojego miejsca zamieszkania doradzą do kogo podjechać - niech też się pochwalą co zrobili - umieszczą zdjęcia tego jak i co zrobili - to mobilizuje do dobrej praktyki - a podstawa to demontaż kolektora do wiercenia a niewiercenie na samochodzie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

VOYTEC2010 a dlaczego nie chesz butli w bagażniku? Można zamontować niewiele mniejszą ale tak, by nie zasłaniała całego oparcia tylko np. 1/3. Takie rozwiązanie jest łatwiejsze.

Tytuł: GAZ
Awatar użytkownika

:D POZDRAWIAM-Karwoś dzięki za pomoc dziś (w niedzielę) :D dostałem info o gazowniku w Gorzowie , który nie boi się wyzwań jutro jadę z nim pogadać zobaczę co mi zaoferuje i jak ma zamiar się do tego dobrać. Jak tylko powie mi coś konkretnego i zobaczę czy "kąsa bazę" :D dam info. No i oczywiście pokażę zdjęcia co i jak. Pozdrawiam.

Tytuł:

A jeżeli można wiedzieć - jaki nick tego gazownika ??

Tytuł: nick gazownika
Awatar użytkownika

Karwoś -namiary tego "gaz-mana" dostałem od znajomego -to firma -JetTronic w Gorzowie Wlkp. popołudniu dam Ci więcej info. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Panowie gaz zainstalowany:D--instalacja SOLARIS-Włoska cena 2700 zł pod maską wygląda to tak:
Obrazek
Jeśli chodzi o zbiornik to "zszedłem na ziemie" tzn.normalna butla -butla pod pojazdem to :
1. po pierwsze -primo-problem -zainstalowania-przeróbka podwozia jest nieunikniona.
2. po drugie - ultimo- gdy wejdzie w rachubę naprawa z tyłu np.wymiana tłumika to już jest problem .

Obrazek

[color=red]Wlew paliwa zamontowali tak jak chciałem zaraz obok wlewu paliwa[/color

Obrazek

Reduktor Solaris ALASKA-od 120KM do 240KM

Obrazek

Wszystko na razie chodzi idealnie przejechałem do prawdy 47 km ale mam dobre przeczucie -nie czuć żadnej różnicy po miedzy benzyną a gazem - nic nie szarpie. Instalację zakładała znana mi wcześniej firam -AUTO GAZ W Gorzowie Wlkp. robiłem u nich wcześniej moje poprzednie autka i się nie zawiodłem i mam nadzieję że teraz też nie.

Obrazek

Obrazek
POZDRAWIAM I WESOŁYCH ŚWIĄT.

Tytuł:
Awatar użytkownika

VOYTEC2010 pisze:
Jeśli chodzi o zbiornik to "zszedłem na ziemie" tzn.normalna butla -butla pod pojazdem to :
1. po pierwsze -primo-problem -zainstalowania-przeróbka podwozia jest nieunikniona.
2. po drugie - ultimo- gdy wejdzie w rachubę naprawa z tyłu np.wymiana tłumika to już jest problem

VOYTEC2010 Witaj!
Butla pod podwoziem,to nie jest aż taki problem,jest troche z tym zachodu,ale da się-ja jestem w trakcie prac.
Po pierwsze trzeba wyciąć i zaspawać równo schowek który jest w bagażniku-ja to robiłem przy okazji,bo kupiłem autko lekko uszkodzone z tyłu,także zostało to zrobione przy okazji :)
Po drugie trzeba przerobić układ wydechowy,wywalić tylny i środkowy tłumik,a na miejsce środkowego mam wstawione dwa małe i tylko sama rura idzie do tyłu.
Ja zdecydowałem się na takie rozwiązanie,gdyż po poprzednim aucie mam serdecznie dość przeszkadzającej butli w bagażniku,zwłaszcza gdy chce się przewieźć większe rzeczy-to naprawde wkurza :zly:
Gazu jeszcze nie zamontowałem,miałem to robić sam,gdyż mam o tym jakieś pojęcie,ale warunki pogodowe nie sprzyjają,a do wiosny nie mam zamiaru jeździć na benie ,bo pójde z torbami :D
VOYTEC2010
Co to za instalke zamontowałeś :szok: nigdy o takiej nie słyszałem :szok:
Możesz zrobić zdjęcia z mniejszej odległości reduktora(z drugiej strony)i listwy wtryskowej-czyżby to valtek30 :?: :szok: jeśli tak-to lipa.
VOYTEC2010 widze ,że masz ten sam kolorek autka co ja-pozdrawiam :D

Tytuł:

Co to za wtryski ??

A Solaris to takie polaczenie SEC + STAG - przynajmniej tak to wygląda.

Ale nie mam zadnych info na temat takiej instalacji.

Tytuł:

witam ciekawym rozwiązaniem butli jest ten pomysł
mi się podoba bo mało miejsca zabiera gdyż postawiona jest na boku!!
http://otomoto.pl/suzuki-grand-vitara-C16752009.html

Tytuł:

Mam w swojej GV 2.0 z 2008 gaz produkcji BRC. Jezdzi sie tym naprawde przyjemnie i nie mam zadnych problemow, dlugo zastanawialem sie nad Stagiem ale wybralem BRC ze wzgledu na ogolnopolska gwarancje. Duzo podrozuje po kraju i jakby sie cos stalo, nie daj boze:), to zawsze znajdzie sie warsztat gdzie by mi to ogarneli. Jezeli chodzi o sama instalacje to musicie szukac kogos kto sie naprawde na tym zna i zlozy Wam ladnie zestaw. Ja swoja zamontowalem w Energy Gaz Polska w Warszawie, nie bylo problemow z terminami wiec zapisalem sie odrazu. Polecil mi ich znajomy, mowil ze naprawde znaja sie na rzeczy i w sumie sie nie mylil. Zawiozlem do nich autko i tego samego dnia wieczorem odebralem w pelni sprawne, bez zadnego druciarstwa ani wielkich przerobek. Naprawde polecam, na dniach postaram sie zgrac fotki to pokaze wszystko co i jak mam zamontowane. Pozdrawiam:)

Tytuł:

Michal83
dla ciekawości to napisze ci że w mojej miejscowości i w sąsiedniej jest kilku gaziarzy
ale żaden niema programu w kompie by podpiąć BRC i ją sprawdzić czy wyregulować
mając taką instalacje przez dwa lata jeździłem 40km do serwisu
obecnie mam Stag-300 po 45tys. bez awaryjnej jazdy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

tomaszek dokładnie,dostęp do softu BRC mają tylko autoryzowane serwisy(oficjalnie)a soft do staga firma udostępnia za darmo na swojej stronie....także przy odrobinie umiejętności samemu można pogrzebać w instalce.
Pozatym ceny ewentualnych części do BRC są bardzo wysokie.
A wogóle BRC=Brak Regulacji Czegokolwiek :szalony:

Tytuł:

Podepnę się pod ten wątek.

Szukam w okolicach Krakowa jakiegoś gazownika, żeby nam sprawdził, czy nasza instalacja jest dobra. Bo mamy niejasne wrażenie, że nie jest. Samochód kupiliśmy używany, z już istniejącą instalacją i teraz mamy pewne problemy i chcielibyśmy to w końcu porządnie naprawić.
Z góry dzięki :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Yaga7 pisze:
Podepnę się pod ten wątek.

Szukam w okolicach Krakowa jakiegoś gazownika, żeby nam sprawdził, czy nasza instalacja jest dobra. Bo mamy niejasne wrażenie, że nie jest. Samochód kupiliśmy używany, z już istniejącą instalacją i teraz mamy pewne problemy i chcielibyśmy to w końcu porządnie naprawić.
Z góry dzięki :)

Nie chcę Cię martwić. Możliwe, że ktoś sprzedał Wam auto np. z sypiącym się silnikiem (od gazu) i wtedy instalacja nie ma nic do rzeczy. Jaki przebieg ma auto? Ile na gazie? Jakie objawy?

Tytuł:

Całkiem możliwe, że nam sprzedali coś nie do końca fajnego :(
Kupowaliśmy od znajomego dilera samochodowego, to nasze pierwsze auto i nie ukrywam, że facetowi po prostu zaufaliśmy. Tak, to był pewnie błąd ;)

Natomiast Suzi miała już porządny przegląd, regenerowany alternator, coś z rozrusznikiem też miała naprawianego i silnik jako silnik był oceniany, że jest ok i że nic się nie powinno sypać.
Auto ma 6 lat, gaz od 5 lat, przebieg 75 tys.

Objawy są takie, że po przejściu na gaz samochód się dławi i średnio przyspiesza. Dociskam pedał gazu, a on ledwo ledwo do przodu. Po paru-parunastu sekundach załapuje i jest lepiej, ale na benzynie tego absolutnie nie ma i na benzynie jedzie normalnie. Zastanawiam się też, czy temperatura ma coś do rzeczy - bo jednak parę tygodni/miesięcy temu takich objawów nie miał, a było znacznie cieplej.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 279 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 612 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00