Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 07-06-2025, 23:38

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Była GV II 2007 DDIS
Auto z napędem, który dołącza więcej tyłu w przypadku uślizgu kół, a jeśli wszystko jest ok daje naped głównie na przód, jedzie jak przednionapędowe, czyli "ciągnie" tył. Gdybyś tą samą trasą jechał autem z napędem na tył, "taniec" byłby jeszcze większy :)
Osobiście na śliskim z lodem lepiej się czuję w GV II lub autem z napędem na tylną oś niż z przednionapędowym :) Lepiej w sensie czucia auta w zakrętach, czy podczas "tańca". Pewnie wynika, że swego czasu bardzo dużo jeździłem poldkiem, a zimy były wówczas nieco inne. Potem nie miałem okazji pobawić się na śliskim przednionapędowym na tyle, aby nabrać pewności :)

Awatar użytkownika

Suzuki: Grand Vitara 2.0 LPG
Tutaj macie film jak działa dyferencjał typu Torsen

https://youtu.be/JEiSTzK-A2A

Osobiście widziałem audi a4 które wklejone w głęboki rów bokiem (po wypadnięciu z drogi) samo bez problemu wyjechałoby na cywilnych zimówkach z niego bez trudu- gdyby kierowca nie odpuścił gazu- z obaw o szkody w podwoziu jak myślę... Szacun dla niemców za quattro... :brawo:
ale tak czy siak nasze GVII to całkiem inne auta niż wyżej wymienione ;) mniej wypasione, bardziej uterenowione, takie subiektywne spostrzeżenie.
co do ESP- wg mnie działa bez zarzutu i faktem jest że [cenzura] często próbuje u mnie wyprzedzić przód przy dodaniu gazu na śliskim, ale korekcja następuje dość szybko [swoja drogą dzięki za info 47/53%- nie wiedziałem :niewiem: ]. dziwny, albo bardziej nienaturalnie wyglądający jest w tym przypadku spadek mocy czy zdławienie silnika, ale działa to dobrze- skutecznie. Rozumiem że wtedy również prędkość kół korygowana jest poprzez hamowanie tarcz/klocków i w moim przypadku bębnów (tył- wersja USA- grube Amerykańce nie muszą hamować? ;) )

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00