Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 16-09-2025, 21:56

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: GV II
Cześć,
mam Suzuki Grand Vitara 3d z 2007 r., benzyna 1.6. Od jakiegoś czasu mam problem ze zbyt wysoką mieszanką paliwa i kolejni mechanicy nie potrafią mi pomóc rozwiązać tego problemu

Najpierw mechanik wymienił wtryski paliwa. Po tej wymianie zaczął wyskakiwać błąd P0172 – za bogata mieszanka. Mechanik powiedział, że nowe wtryski są nieodpowiednie / niedopasowane i podają za dużo paliw, zasugerował żebym poszukała używanych.

Niedawno oddałam auto do innego mechanika i sprawa zrobiła się dziwna — obecnie kod P0172 przestał się pojawiać, ale dalej są problemy:
• czuć wyraźnie zapach benzyny,
• z wydechu leci lekko czarny dym,
I tutaj mechanik powiedział, że to ciężka sprawa bo nie widzi żadnych błędów, ale widać że auto ma zbyt bogatą mieszanka i teoretycznie silnik nie powinien w ogóle jeździć, ale pomijając wyżej opisane objawy, chodzi względnie normalnie.
Czy ktoś miał podobne doświadczenia po wymianie wtrysków? Czy takie objawy (brak błędu, a jednak zapach benzyny i dym) wskazują raczej na niepasujące wtryski, czy może na coś innego (np. problem z sondą lambda, MAF, ciśnieniem paliwa, regulatorem ciśnieni)?. Aktualnie mechanik próbuje znaleźć pasujące wtryski, ale cięzko to idzie plus nie ma pewności czy to na pewno one są źródłem problem.

Każdą wskazówka będzie mile widziana, planowałam sprzedać auto w tym roku, ale bez tej naprawy może być ciężko i trochę nie wiem co dalej robić z tym autem :placze:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00