czarekt pisze:
Zadałeś tak obszerne pytanie, że wątpię czy ktoś ci odpisze.
W ASO? - To chyba ze względy na wiek auta nie wchodzi w rachubę.
Wg cennika kosztorysowego? Musisz poszukać kto posługuje się cennikiem, poda ci ile potrzeba roboczogodzin na dana pozycję wg bazy i wtedy zapytasz mechanika ile bierze za rb. Może ci odpowie

Różni mechanicy? Trzeba pojeździć, popytać i liczyć że ci od razu odpowie bez zapoznania się ze stanem auta.
Ja np wszystkie samochody robię u dwóch mechaników i to mi bardziej odpowiada, niż szukanie do każdej usterki innego.
Roboczogodzina warsztatu mało mnie interesuje. Pytam ile będzie kosztowała całość na tańszych lub droższych częściach i to wszystko. No i oczywiście jak z gwarancją - bo to mnie najbardziej interesuje w procesie ponaprawowym. Już dawno wyleczyłem się z kupowania części i zlecania montażu. Przy jakimkolwiek problemie mechanik mówi, że to nie jego problem, oczywiście odpłatnie ci zdemontuje, ty sobie weźmiesz do reklamacji i po trzech tygodniach znowu odpłatnie zamontuje.
Zgadzam się z tobą jak najbardziej, jednak chodziło mi o to aby "ludzie" pisali np:
robiłem sprzęgło i kosztowało mnie to tyle, a tyle,
robiłem przednie zawieszenie (np wymieniałem wahacze po obu stronach) i kosztowało mnie to tyle i tyle.....
-miałem na myśli coś takiego właśnie...