Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 06-06-2025, 12:22

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: Vitara 2023
Cześć,
Posiadam dwa komplety felg aluminiowych:
1. Zimowe na "fabrycznych" felgach
2. Letnie, kupione jako używane - oryginalne od Vitary, czujniki Continental
Auto przejeździło zeszłą zimę bez żadnych problemów z TPMS, na wiosnę zmieniłem komplet na letni - czujniki wczytały się bez problemu, żadnych ostrzeżeń całe lato. W zeszłym tygodniu wróciłem do "fabrycznych" zimowych i po kilku kilometrach zaświecił się "Service TPMS". Auto przejechało od tamtej pory kilkaset km, wiec jeśli czujniki miałyby się wczytać, to by to zrobiły.
Próbowałem sztuczek z wprowadzaniem systemu w tryb "relearn" (skutecznie, bo kontrolka pulsuje przez 3 minuty szybko), upuszczaniem powietrza i pompowaniem w trybie relearn, przy włączonym silniku, wyłączonym silniku - bez powodzenia.
Reasumując - auto jeździło na obu kompletach kół bez żadnych problemów, ale mu się odwidziało.

Czy jest coś jeszcze co mogę zrobić? Nie uśmiecha mi się jeździć tylko po to dwa razy w roku do ASO.
Powinienem użyć jeszcze jakiegoś "aktywatora" do tych czujników przy sezonowej zmianie? Jeśli tak to czy znacie jakieś sprawdzone? (inwestycja w AteQ vt55 i vt30 rekomendowane w manualu serwisowym jest raczej mało opłacalna)

Suzuki: Vitara
Podłączyć komputer odczytać błąd, czy to aktywacja czy też problem z konkretnym czynnikiem ciśnienia. Kolejno dodanie ich na nowo u wulkanizatora ateq

Wysłane z mojego Pixel 8a przy użyciu Tapatalka

Suzuki: Vitara 2023
Problem rozwiązany.
Przy pomocy SZ Viewer odczytałem błędy:
B1A2C, B1A2C, B1A2C, B1A2C - No Data Received From Tire Pressure Sensor.
W komputerze wciąż były zapamiętane czujniki z kompletu letniego.
Procedura z przyciskiem w słupku na czas "relearn" kasuje te wpisy, ale jako, że nie udało mi się żadnym sposobem wybudzić zimowych czujników ciągu 180s komputer wracał do ostatnich zapamiętanych.
Ostatecznie kupiłem Autel ts508wf, odczytałem wszystkie czujniki i zaprogramowałem komputerze.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00