Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 07-06-2025, 23:41

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: Vitara
Witam. Kilka dni temu zakupiłem Suzuki Vitare z 2017r i mam problem z szyberdachem. Wciskając przycisk roleta odsuwa się i zasuwa a szyberdach nie otworzy się. Dziś zdodkrecilem schowek na okulary wraz z lampkami i przełącznikiem od dachu i po wciśnięciu otwarcia dachu słuchać taki 'cyk' z tego co widać po obu stronach są silniki. Ten cyk słychać po prawej stronie a lewy bez żadnych dźwięków.
Macie jakiś sposób jak to sprawdzić co może być przyczyną awarii ?

Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara xLed Sun
Kupiłeś popsuty nie sprawdzając?

Awatar użytkownika

Suzuki: Swift+Vitara
@piomic: wyjątkowo pomocny komentarz. :-D

Nie kojarzę, aby na forum komuś nie działał szyberdach, więc nie ma chyba gotowych recept. Na początek weź miernik i sprawdź dokąd dochodzi prąd. Może jest jakieś uszkodzenie przewodu lub samego silnika.

Z drugiej strony, ja nie kojarzę żadnego "cyk" przy otwieraniu dachu, ale może nie zwróciłem wystarczająco uwagi. Taki dźwięk sugeruje albo przekaźnik, albo wyłącznik krańcowy. Jeśli to drugie, to możliwe, że jest duży opór przy otwieraniu dachu (np. zakleszczenie). W takim przypadku może się zdarzyć, że popychając elementy otworzysz, ale już nie zamkniesz.

Jeśli możesz to dopytaj poprzedniego właściciela co się stało. Będzie mniej błądzenia. Albo reklamuj jako niezgodność z umową.

Moja z roku 2024 ale sprawdziłem i też nie ma żadnego "cykania" jest tylko dźwięk przy uruchamianiu przełącznika [mechaniczny ruch płatkowego elementu] oraz dźwięk siłownika otwierającego już szyberdach.
p.

piomic tak kupiłem. Małe tego sprawdzałem i nie działał ale dogadaliśmy się i kupiłem samochód ...

To teraz pytanie czy może ma ktoś schematy elektryczne z szyberdachem. ? Gdzie był by bezpiecznik ? Czy szyberdach jest zasilany z zasilania lampek w podsufitce ?

Silnik po lewej jest od rolety a ten z prawej od szyberdachu. Otworzyłem szyberdach ręcznie jest kluczyk imbusowy. Lecz jest mały problem gdyż po otwarciu i zamknięciu ręcznie szyberdachu który działał płynnie bez żadnych zacięć teraz nie działa roleta.
Restartuje się jakoś te części ?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00