Witam wszystkich.
Tydzień temu zakupiłem Wiertarkę i chciałbym dopytać się o kwestie eksploatacyjne - czytałem na forum chyba wszystko dot.
K14D, ale mam kilka pytań

2021 rocznik
34tkm przebiegu jak nówka - we wrześniu ostatni serwis ASO gwarancyjny za 1400pln którego oczywiście nie robię :p
Konserwacja podwozia - czy faktycznie warto bo tak źle z fabryki zabezpieczone?
1) Wymiana oleju - wiem że 4l starczą
Eneos X-Prime 0w20 - czytałem, że silnik łagodniej chodzi chyba 2 osobom z forum
czy
ShellHelix Ultra SP 0w20 - polecany z oilcluba bo z testami
czy serwisowy
ECSTAR F9000 0W20
2) Wymiana filtru olejuOC 215 MAHLE
3) Wymiana świec
Czy warto w K14D przy przebiegu 34tkm?
Chyba z fabryki są irydowe już na montażu.
Planowałem zrobić przy 60tkm więc pytanie na przyszłość te czy jakieś inne zamienniki wyszły warte uwagi?
DENSO VXUHC22G
4) Wymiana filtra powietrza
E2142L HENGST FILTER - polecają bo zbliżony jakościowo do oryginału chyba, że coś innego
5) Wymiana filtru kabinowego - tu wiadomo kwestia indywidualna u mnie alergie więc
Kamoka 6080184 ULTRA PURE 9W1
6) Wymiana płynu hamulcowego
Tu zapewnie sprawdzenie wody aniżeli wymiana co Xtkm
7) Płyn w chłodnicy
Tu zapewnie sprawdzenie właściwości aniżeli wymiana co Xtkm
8) Olej w skrzyni biegów - nie wiem jak jeździli poprzednicy więc wolę już teraz to ogarnąć chyba, że docisnąć do tych 60tkm
Tu największe pytanie jaki olej jest polecany i czy te co wypisałem są prawidłowe, ile litrów kupić i czy jakieś filtry/uszczelki są do wymiany też do kupienia
(to pewnie dam mechanikowi na dynamiczną wymianę bo chyba w tej skrzyni się tak robi jak nie to poprawcie mnie

,
ale chcę mieć już wsio kupione bo oczywiście intercars ostrą marżę dla niego narzuca)
VALVOLINE 75W GEAR OIL
ELF TRANSELF NFX 75W GL-4 NFP NFJ
9) Dyfer i przekładnia kątowa - przy jakim przebiegu warto? 60tkm?
Nie wiem czy dobry olej znalazłem 75W85 do tych obu rzeczy? Jak tak jakie ilości + co polecane?
Z góry dziękuję za wszelkie porady

Myślę, że wtedy po zebraniu tych wszystkich odpowiedzi jakich mi udzielicie to na końcu posta podsumuję wszystko i będzie to 1 fajnie podsumowany wątek tylko o K14D