Przetestowałem/wykonałem kopie karty SD z mojej NAVI metodą ruską opisaną tu w tym wątku kilka stron wyżej. Metoda jest bezpieczna dla oryginalniej karty, jedyne co można zepsuć, to niezbędną do zrobienia kopii kartę SD Samsung EVO Plus 32GB Micro SDHC - tylko ten rodzaj karty nadaje się do wykonania kopii.
Oryginalne tłumaczenie metody rosyjskiej jest nieco wypaczone, dlatego postanowiłem tu opisać to dokładniej:
Od razu wspomnę to co napisali wcześniej - robisz to na własną odpowiedzialność.
Celem nadrzędnym jest uzyskanie unikatowego numeru CID karty SD nawigacji i przeniesienie go na kartę na którą zrobimy kopię, bez tego ta kopia karty z nawigacją nie będzie działać.
Czego użyłem do zrobienia kopii: 1. Karta:
SD Samsung EVO Plus 32GB Micro SDHC koszt na Allegro około 50 zł.
2. Do zaczytania CID-u oryginalnej karty nawigacji Suzuki potrzebny laptop z czytnikiem kart SD.
3. Zainstalowany na lapku Linux u mnie Debian ( może być to obraz linuxa uruchamiany z Pendriva lub CD) - ja osobiście użyłem tej metody
Istnieje druga metoda gdzie na "lapku" jest Windows i niniejsze oprogramowanie:
https://jo0ls-dotnet-stuff.blogspot.com ... erial.html (Tego sposobu nie testowałem lecz powinien być łatwiejszy)
4. Ten program
https://github.com/raburton/evoplus_cid ... bs/armeabi (jeden plik wykonywalny "evoplus_cid") dający się uruchomić tylko pod Androidem. Program służy do zmiany identyfikatora CID na kartach Sam. EVOplus) Wkopiowałem go na razie na kartę na której będzie zmiana CID
5. Zrootowane urządzenie z androidem i możliwością odczytu karty Micro SDHC. ( jak zrootować Androida nie wnikam tu)
A teraz jak to wykonałem: 1. Pod linuxem uruchamiamy terminal wkładamy kartę w tym momencie powinnyśmy zobaczyć pod które urządzenie system przypisał kartę - u mnie było mmcblk0, jeśli system nie pokazuje tej informacji można uzyskać info poprzez polecenie: ls /sys/block/ ( wykonać je przed włożeniem karty i po i sprawdzić co przybyło)
2. Znając numer urządzenia przy włożonej karcie wykonujemy polecenie: cat /sys/block/mmcblk0/device/cid (gdzie mmcblk0 to mój czytnik kart) co powoduje wyświetlenie numeru CID karty SD - spisujemy go sobie uważnie lub mając większe umiejętności wykonujemy: cat /sys/block/mmcblk0/device/cid > NAVI_CID.txt i uzyskany w ten sposób plik kopiujemy poprzez system plików w wygodne dla nas miejsce odpowiednie do przeczytania tego później, ja zrobiłem tą kopie na karcie Samsunga evoplus by było pod ręką.
3. Znając numer CID oryginalnej karty z nawigacją musimy go przypisać do naszej karty SAMSUNG Evo, do tego służy program "evoplus_cid" zainstalowany w jednym z katalogów roota urządzeni android. To teraz zabawa ze smartfonem lub tabletem .
- Zainstalowałem w moim smartfonie po zrootowaniu go ze sklepu explorator plików X-plore oraz dowolny terminal w moim przypadku Material Terminal.
- Wkładamy nasza kartę SAM. Evoplus i uruchamiamy urządzenie.
- Najpierw kopiujemy program "evoplus_cid" za karty SD do sytemu plików Androida w ten katalog "/data" bez (posiadania roota ten katalog jest niewidoczny) do skopiowania użyłem zainstalowanego wcześniej X-plore.
- Teraz trzeba nadać plikowi "evoplus_cid" prawo wykonywania w systemie Android w tym celu: uruchamiamy terminal wydajemy polecenie: cd /data następnie polecenie chmod 777 evoplus_cid
- Teraz wykonanie przypisania CID podobnym poleceniem:
./evoplus_cid /dev/block/mmcblk1 744a454e2f412020106c6d77470104c3
(
Uwaga: Gdzie w tym przypadku "mmcblk1" to nazwa urządzenia SD w systemie dla karty, są dwa: "mmcblk0" to wewnętrzna karta SD każdego androida - tego nie ruszamy i "mmcblk1" to właśnie moja karta SD zewnętrzna.
744a454e2f412020106c6d77470104c3 to przykładowy CID zaczytany wcześniej, tu
UWAGA !!! podajemy uzyskany wcześniej swój CID )
Jeśli wszystko przebiegnie poprawnie uzyskujemy stosowny komunikat o sukcesie, możemy dokonać jeszcze sprawdzenia czy rzeczywiście CID przypisał się poprawnie w tym celu Android OFF, wyjmuje baterię na chwilę
I uruchamiam, następnie uruchamiam terminal i wydaję polecenie: cat /sys/block/mmcblk1/device/cid
powinno pokazać CID taki sam jak na oryginalnej karcie NAVI SUZUKI.
4. To teraz zostaje skopiowanie plików z oryginalnej karty SD Suzuki na naszą kartę SD Samsung Evoplus - jeśli ktoś wykonał powyższe punkty to z tym nie powinien mieć żadnego problemu choćby pod zwykłym Windowsem.
Uwaga( przed skopiowaniem wyczyścić, usunąć wszystko z tej karty by obraz był idealnie taki sam jak oryginał)
Uff - skończone - Powodzenia ;-)
Kombinowałem by przepisać pliki z polskim dźwiękiem z aplikacji HERE na Android do Karty SD tak by gaworzyło po naszemu, dlatego wykonałem między innymi kopie tej karty - niestety jest to niemożliwe. Musimy poczekać aż producent dostosuje system do naszego ulubionego języka.

Dodam od razu do wiadomości Wszystkim by nie zwracać się do mnie na priva o taką usługę lub kopię. Nie sprzedaję ani nie udostępniam kopii legalnego oprogramowania nawigacji Suzuki.