Dzień doberek wszystkim
To może też dorzucę coś od siebie. Od miesiąca posiadam Vitare wersja X-led all grip. Przebieg - około 650km.
Wersja dwukolorowa: turkusowy z czarnym rozsuwanym dachem.
1) Ostatnio dużo się tu pisze o wyciu przy 85-90 km/h, więc specjalnie wczoraj przejechałem się i testowałem i nasłuchiwałem czy coś stuka, gwiżdze czy wyje. I na szczęście nic, błoga cisza, nic nie wyje ani nie stuka.
2) Wojtfran i inni, nie dociska się klap tylko się je zrzuca, cos na ten temat wiedzą posiadacze kia czy mazdy. A dlatego ponieważ właśnie można zrobić wgniotki. Sam miałem "problem" z tylną klapą bo za każdym razem musiałem ponawiać zamykanie. Ale widzę że powoli się wyrabia i łapiąc za uchwyt po prawej stronie zdecydowanym ruchem jak ją zrzucam to już fajnie się domyka.
3) Z zamykaniem, domykaniem drzwi nie miałem problemu.
4) fotele są bardzo wygodne,
5) W autku jest wystarczająco dużo miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu, mam 182 wzrostu i z tyłu podróżuje sie bardzo wygodnie (rozsuwany dach zabiera trochę miejsca), dodatkowo przyciemniane szyby robią dobrą robotę,
6) stacja sie jeszcze nie zawiesiła i przy zmianie światel wchodzi w tryb nocny,
głośniki daja radę i dobrze grają (nie jestem audiofilem),
7) silnik daje radę, auto się żwawo zbiera, i według mnie żadnego turbo tutaj nie trzeba, pewnie przy jeżdzie w terenie by się przydała większa moc, ale nie narzekam, mi ten silnik w zupełności wystarcza,

spalanie w czasie jazdy mieszanej tzn po mieście Katowice, Tychy zarówno w godzinach szczytu jak i po godzinach oraz autostrada A4 - w okolicach 6,1litra, (jazda w trybie Auto)
9) acha napędu 4x4 w terenie jeszcze nie testowałem.
10) bardzo dobre światła, nocą dają aż miło.
Co do minusów.
- na pewno brak 6 biegu,
- tandetne plastki - ale z kolei bardzo dobrze spasowane, nic nie skrzypi, nic nie odstaje, ani się nie wygina.
- bagażnik mógłby być większy, bo przy mega zakupach w sklepie zaczęło brakować miejsca w bagażniku.
Na razie tyle zaobserwowałem, pewnie z czasem cosik wyjdzie.
Podsumowując Póki co jestem bardzo zadowolony z zakupu, jeżdzi i wygląda obłędnie, nie ma takiego który by się nie oglądnął (zwłaszcza panie). Cóż wiecej chcieć.
Ci którzy nie kupili, a planują zakup to mogę im poradzić ażeby nie brali w kolorze kości słoniowej, bo w rzeczywistości ten kolor wyglada inaczej niż na zdjęciach czy na filmach.
Jest po prostu za ciemny, jak ktoś zauważył za mało mleka w kawie.
Natomiast mam pytanie co polecicie (jakie środki) do "pielęgnacji" tych plastików w środku, oraz jakich środków używacie na lakier po myciu. Jakie szczotki, akcesoria jakie preparaty, będę bardzo wdzięczny.