Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 15-06-2025, 15:20

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 113 14 15 16 1769 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

keicamm pisze:
- klapa bagażnika czasem wymaga kilkakrotnego huknięcia zanim się zamknie
- czasem nie domyka się szyba od str. kierowcy- trzeba ponownie opuścić i podnieść
- dwukrotnie wyłączył mi się tempomat w trakcie jazdy z komunikatem, że radar nie odpowiada (za każdym razem w deszczu, po kilku minutach wszystko było ok).
- zawiesiła mi się stacja multimedialna pokazując stale widok z tylnej kamery (fajnie to wyglądało, tylko nie było dostępu do multimediów). Wymagało wyłączenia i włączenia zapłonu. Poza tym stacja nie przechodzi w tryb nocny, za każdym razem trzeba ją ręcznie ściemniać, żeby nie waliła w nocy po oczach. Widzę, że jest funkcja day więc pewnie i night, ale kliknięcie na day tylko coś przesuwa na ekranie i tyle...
- delikatne wycie (chyba ) z tylnego dyferencjału między 75 a 80km/h (wg serwisu nic złego się nie dzieje).
- pedał hamulca wydaje czasem dziwne dźwięki (opisywane już na forum)

Witam.
Ja swoją Vitarę odebrałem w kwietniu więc już jakaś opinia jest :)
-O ile z klapą nie miałem problemów o tyle z drzwiami tak było ale już się wyrobiły i zamykają się zdecydowanie lżej.
-z szybami ani z tempomatem nie mam problemów
-stacja zawiesiła mi się owszem ale tylko na jakieś 20 sekund w oknie strojenia radia
-tryb nocny (przyciemnienie) zapala mi się po przełączeniu świateł z dziennych na mijania
Poza tym nic nie wyje ani nie wydaje niepokojących dźwięków.

Pozdrawiam

Tytuł:

Ja własnie intensywnie myślę nad Vitarą...

Tytuł:

keicamm,
delikatne wycie (chyba ) z tylnego dyferencjału między 75 a 80km/h (wg serwisu nic złego się nie dzieje).

Hej. U mnie w Vitara comfort allgrip te same objawy miedzy 75-80 wyje czasem wyraźnie czasem mniej , serwis to samo powiedział , ale na moj nos to niestety wada skrzyni biegów , ten odgłos sie niesie na tył ,ale podobne przypadki w innych samochodach , czyli wycie przy jednej stałej prędkości to niestety wada skrzyni biegów , opisywał ktoś przypadek w Subaru XV i w Suzuki Swift w obu przypadkach po wielkich bojach z serwisami skończyło sie wymianą skrzyni biegów , Generalnie w serwisie będą to próbowali znaleźć metodą prób i błędów , ale moim zdaniem trzeba temat ruszyć jakoś konkretnie , bo wada jest na 100 % .
Tylko nie bardzo mam ochotę być pierwszy królik doświadczalny , że na moim samochodzie serwis będzie szukał tej wady . Bo serwis na bank podejdzie do tematu szukania metodą prób i błędów.

Tytuł:

Co do skrzyni nie jestem przekonany, ponieważ dźwięk występuje na każdym biegu, luzie i niezależnie od wcisnietego sprzęgła. Dlatego bardziej bym obstawial dyferek. Zobaczymy.
Mam inne pytanko:
czy tylko mi stacja nie przełącza w tryb nocny po wlaczeniu świateł? Ma ktoś podobny problem czy coś zmienić w ustawieniach?

Tytuł:

[quote="keicamm"]Co do skrzyni nie jestem przekonany, ponieważ dźwięk występuje na każdym biegu, luzie i niezależnie od wcisnietego sprzęgła. Dlatego bardziej bym obstawial dyferek. Zobaczymy.
U mnie dokładnie tak samo : na wszystkich biegach i na luzie ze sprzęgłem i bez -wyje
W przypadku tego subaru było dokładnie tak samo, facet nawet wstawił na forum nagrania tego wycia identycznie . a wymieniali mu łozyska w dyfrze podpory wału i wszystkie cuda , dobrali sie do skrzyni też wymienili prawie wszystkie łożyska , a na końcu całą skrzynie i sie dopiero skończyło . Problem jak dla mnie jest denerwujacy bo to taka predkość częsta przejazdowa . A jeszcze w niedziele domykałem klapę tylna i ręką zrobiłem wgniotke normalnie kicha blacha jest tak cienka że strach sie dotknąć do tego samochodu, Poważnie myślę o pozbyciu się tego samochodu bo to chyba jednak nie dla mnie , jest ciut za mały i baaaardzo delikatniutki.

Tytuł:

WojtFran pisze:
Hej. U mnie w Vitara comfort allgrip te same objawy miedzy 75-80 wyje czasem wyraźnie czasem mniej , serwis to samo powiedział , ale na moj nos to niestety wada skrzyni biegów , ten odgłos sie niesie na tył ,ale podobne przypadki w innych samochodach , czyli wycie przy jednej stałej prędkości to niestety wada skrzyni biegów , opisywał ktoś przypadek w Subaru XV i w Suzuki Swift w obu przypadkach po wielkich bojach z serwisami skończyło sie wymianą skrzyni biegów , Generalnie w serwisie będą to próbowali znaleźć metodą prób i błędów , ale moim zdaniem trzeba temat ruszyć jakoś konkretnie , bo wada jest na 100 % .

WojtFran pisze:
W przypadku tego subaru było dokładnie tak samo, facet nawet wstawił na forum nagrania tego wycia identycznie . a wymieniali mu łozyska w dyfrze podpory wału i wszystkie cuda , dobrali sie do skrzyni też wymienili prawie wszystkie łożyska , a na końcu całą skrzynie i sie dopiero skończyło . Problem jak dla mnie jest denerwujacy bo to taka predkość częsta przejazdowa . A jeszcze w niedziele domykałem klapę tylna i ręką zrobiłem wgniotke normalnie kicha blacha jest tak cienka że strach sie dotknąć do tego samochodu, Poważnie myślę o pozbyciu się tego samochodu bo to chyba jednak nie dla mnie , jest ciut za mały i baaaardzo delikatniutki.

To niezbyt dobre wieści...

Ja się trochę wczoraj nasłuchałem o nowej Vitarce. Trochę mnie niepokoi np. gadżet A-Stop. Wg dealera średnio co 5 lat trzeba wymieniać rozrusznik (o aku nie wspominał). To wina A-Stop-a, który ma ileś tam cykli... Blachy też nie są ocynk... Poza tym jak napisłeś Ty już zamykając bagażnik ją wgiąłeś... Coraz więcej minusów a kolejne wychodzą. U mnie pierwsze ekscytacje po każdej jeździe próbnej nową Vitarką opadają. Szkoda bo autko dośc fajne... Choćz drugiej strony, który nowy samochód nie ma jakichś wad?

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
ASzel pisze:
Trochę mnie niepokoi np. gadżet A-Stop. Wg dealera średnio co 5 lat trzeba wymieniać rozrusznik (o aku nie wspominał). To wina A-Stop-a, który ma ileś tam cykli...

Akumulator jest specjalny, wzmocniony, podobnie świece. Obydwa te elementy mają mieć taką samą żywotność jak normalne (choć cenę na pewno wyższą).

Poza tym w dzisiejszych samochodach aku wymienia się często po 3-4 latach.

Cytuj:
Blachy też nie są ocynk...

To "miejska legenda" powtarzana od lat.
Są fabrycznie cynkowane i zapewniają wymaganą trwałość (patrz: gwarancja na perforację 12 lat, jak w wielu innych samochodach).

Cytuj:
...zamykając bagażnik ją wgiąłeś...

To prawda, blacha jest miękka.
Jakimś cudem jednak daje duza ochrone kierowcy, pasażerom i pieszym.

Z drugiej strony dobrze, że nie ma nadwozia z tworzywa jak niektóre supersamochody, bo byście dopiero marudzili o twardości "blach" :D :D

Ostatnio zmieniony 11-07-2015, 18:24 przez Avalanche, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:

Dzień doberek wszystkim
To może też dorzucę coś od siebie. Od miesiąca posiadam Vitare wersja X-led all grip. Przebieg - około 650km.
Wersja dwukolorowa: turkusowy z czarnym rozsuwanym dachem.

1) Ostatnio dużo się tu pisze o wyciu przy 85-90 km/h, więc specjalnie wczoraj przejechałem się i testowałem i nasłuchiwałem czy coś stuka, gwiżdze czy wyje. I na szczęście nic, błoga cisza, nic nie wyje ani nie stuka.

2) Wojtfran i inni, nie dociska się klap tylko się je zrzuca, cos na ten temat wiedzą posiadacze kia czy mazdy. A dlatego ponieważ właśnie można zrobić wgniotki. Sam miałem "problem" z tylną klapą bo za każdym razem musiałem ponawiać zamykanie. Ale widzę że powoli się wyrabia i łapiąc za uchwyt po prawej stronie zdecydowanym ruchem jak ją zrzucam to już fajnie się domyka.

3) Z zamykaniem, domykaniem drzwi nie miałem problemu.
4) fotele są bardzo wygodne,
5) W autku jest wystarczająco dużo miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu, mam 182 wzrostu i z tyłu podróżuje sie bardzo wygodnie (rozsuwany dach zabiera trochę miejsca), dodatkowo przyciemniane szyby robią dobrą robotę,

6) stacja sie jeszcze nie zawiesiła i przy zmianie światel wchodzi w tryb nocny,
głośniki daja radę i dobrze grają (nie jestem audiofilem),
7) silnik daje radę, auto się żwawo zbiera, i według mnie żadnego turbo tutaj nie trzeba, pewnie przy jeżdzie w terenie by się przydała większa moc, ale nie narzekam, mi ten silnik w zupełności wystarcza,
8) spalanie w czasie jazdy mieszanej tzn po mieście Katowice, Tychy zarówno w godzinach szczytu jak i po godzinach oraz autostrada A4 - w okolicach 6,1litra, (jazda w trybie Auto)
9) acha napędu 4x4 w terenie jeszcze nie testowałem.
10) bardzo dobre światła, nocą dają aż miło.

Co do minusów.
- na pewno brak 6 biegu,
- tandetne plastki - ale z kolei bardzo dobrze spasowane, nic nie skrzypi, nic nie odstaje, ani się nie wygina.
- bagażnik mógłby być większy, bo przy mega zakupach w sklepie zaczęło brakować miejsca w bagażniku.
Na razie tyle zaobserwowałem, pewnie z czasem cosik wyjdzie.

Podsumowując Póki co jestem bardzo zadowolony z zakupu, jeżdzi i wygląda obłędnie, nie ma takiego który by się nie oglądnął (zwłaszcza panie). Cóż wiecej chcieć.
Ci którzy nie kupili, a planują zakup to mogę im poradzić ażeby nie brali w kolorze kości słoniowej, bo w rzeczywistości ten kolor wyglada inaczej niż na zdjęciach czy na filmach.
Jest po prostu za ciemny, jak ktoś zauważył za mało mleka w kawie.

Natomiast mam pytanie co polecicie (jakie środki) do "pielęgnacji" tych plastików w środku, oraz jakich środków używacie na lakier po myciu. Jakie szczotki, akcesoria jakie preparaty, będę bardzo wdzięczny.

Tytuł:
Awatar użytkownika

kloaka pisze:
... Wojtfran i inni, nie dociska się klap tylko się je zrzuca... ponieważ właśnie można zrobić wgniotki...

+1 ...

... tylko takich oczywistych zasad nie zna nawet spora grupa osob profesjonalnie zajmujacych sie samochodami jak co niektorzy sprzedawcy w salonach
czy nawet serwisanci, no chyba ze znaja, ale... im to "zwisa".

Tytuł:

Suzuki: VITARA
Witam

Posiadam też też Vitarę no i cóż
1 Nic mi nie wyję nie gwiżdze i itp
2 Klapa zamyka się poprawnie jak chwyci się za uchwyt i rzuci się nią , drzwi niekiedy zamykają się za 2 razem ale uważam że to kwestia mojego wyczucia zamykania
3 Fotele są wygodne z przodu jak i z tyłu jest dużo miejsca na nogi z tyłu nie dotykam foteli przednich kolanami wzrost 186cm
4 Bardzo dobry system audio , i nic się nie zawiesza (zobaczymy dalej) ale narazie OK
5 Spalanie jest rewelacyjne 6,0l/100km :):):):)
6 Bardzo dobre światła
7 Cisza w kabinie nawet przy większych prędkościach
8 Biegi wchodzą płynie nic nie chaczy
9 Plastiki twarde ale nie z najniższej półki , bardzo dobrze spakowane
10 Bagażnik jak dla mnie jest OK

Nie wydaje mi się aby blacha była jakaś cienka, i aby zrobić wgniotkę trzeba się przyłożyć "od dotknięcia palcem nie powstaje" blacha jest ocynkowana.

Nie potrzebne jak dla mnie funkcja A-Stop ale można ją wyłączyć, co przedłuży żywotność silnika i innych elementów.
Troszkę brakuje 6 biegu na autostradzie ale można przeżyć

Cóż na razie tyle z mojego punktu widzenia, mogę powiedzieć że jeżeli ktoś się jeszcze zastanawia hmm moim zdaniem niema nad czym warto kupić ja jestem bardzo zadowolony.

Tytuł:
Awatar użytkownika

ASzel pisze:
Trochę mnie niepokoi np. gadżet A-Stop. Wg dealera średnio co 5 lat trzeba wymieniać rozrusznik (o aku nie wspominał). To wina A-Stop-a, który ma ileś tam cykli...

makss pisze:
Nie potrzebne jak dla mnie funkcja A-Stop ale można ją wyłączyć, co przedłuży żywotność silnika i innych elementów.

Zgadza się, a-stop czy też nazywany u innych start-stop to ekologiczny wynalazek, którego trwałość jest ograniczona, producenci zdają sobie z tego sprawę i na szczeście oferują możliwość jego wyłączenia przyciskiem.

kloaka pisze:
Natomiast mam pytanie co polecicie (jakie środki) do "pielęgnacji" tych plastików w środku, oraz jakich środków używacie na lakier po myciu. Jakie szczotki, akcesoria jakie preparaty, będę bardzo wdzięczny.

Myję auta na samoobsługowej myjni, nie przywiązuje wagi do preparatów do lakieru.
Natomiast do wnętrza polecam środki 4car , ja kupuję w Bricomarche.
Nie myję już szyb na stacji benz tą myjką z wiadra. Nie chodzi o brudną wodę, ale o to, że kiedyś tak myjąc porysowałem w poprzek przednią szybę. Szczęście w nieszczęściu, że to było stare auto i na sprzedaż, a nie to nowe z salonu, bo bym się mega wk....

Tytuł: zakup Vitary

Witam, czyli polecacie zakup bo ja zamówiłem swoją ( będzie w końcówce wrzesnia) i trochę zwątpiłem czytając niektóre komentarze

lucas11 pisze:
Witam, czyli polecacie zakup bo ja zamówiłem swoją ( będzie w końcówce wrzesnia) i trochę zwątpiłem czytając niektóre komentarze

to tylko samochod czyli cos co sklada sie z czesci, jak to w zyciu bywa czasem moga byc elementy ktore sa zle wykonane itd, jak opisuja to wyzej jednemu piszczy drugiemu nie, jednemu biegi dobre wchodza innemu nie:P, mi na jezdzie tez zdazylo sie ze bieg slabo wchodzil o ale coz .... to nowy model dlatego Ja czekam do zimy na jakies wyprzedaze:P

Tytuł:

Witam,

tata kupił Vitare dokładnie 1-go lipca od tego czasu samochód przejechał 700km.
Bardzo chciał wersje dwukolorową ale w salonie powiedzieli, że musiałby poczekać jakieś 2 miesiące bo nie mieli jak załatwić.
Wyszło na to, że kupił w turkusie i pojechał do firmy okleić dach folią czarną. Nawet nie widać większej różnicy, lecz jak zakładali folie to nie ściągali relingów i przy przyglądaniu się widać odbicie od wgłębienia właśnie na relingu. Cena wyszła podobna jak w salonie, z tym, że folie można później ściągnąć.

Nie wiem czy też tak macie, ale tylna szyba strasznie szybko sie brudzi :-(. Kurz strasznie opada i widać zabrudzenia na tej przyciemnianej szybie. Też wam to przeszkadza? Macie jakąś sprawdzoną chemię do ochrony?

I na koniec: nie wiecie gdzie jest ulokowany mikrofon? Wydaje mi się, że jest kierunkowy bo jak pasażer rozmawia to gorzej słychać.

kloaka pisze:
czy system odtwarza peny>16gb

Podpinałem nawet dysk 320 GB i działa bez problemu
Pozdrawiam ;-)

Tytuł:

Łukaszu a jaką wersje zamowiłeś i jaki kolor (1czy2 kolorową)?
Tak jak mówi użytkownik (być może fan Blackburn Rovers) o wdzięcznym niku "według umiejetności i pracy" to tylko auto. W dzisiejszych czasach,kupując autko (a w zasadzie cokolwiek) musisz się liczyć z tym że nabędziesz akurat te "pechowe" z wadlwym elementem.

Natomiast ja ze swej strony mogę polecić, jestem mega zadowolony. Makss widzę że też, d-woj chyba także. Jeśli zależy ci na długiej ekploatacji, niezawodnym silnku bez turbo gówna, niskim spalaniu i komforcie jazdy no i wyglądzie to bierz bez zastanowienia.

Dzisiaj trasa Katowice - Tychy-Bielsko biała i góry Beskidy - zeszlem do 6l/100.
Było i miasto, droga szybkiego ruchu i góry , nawet zdarzały się kawałki po 6km ciągle pod naprawdę strome góry na 2,3 biegu, tryb auto i włączona klima bo upalnie było.
Także spalanie - szok benzyna jest naprawdę niskie, jak ktoś myslał o instalacji gazu to jest to bez sensu.

Znalazłem kolejny mały "minusik" - to te patyczki do sterowania komputerkiem pokładowym.
Może się już czepiam i szukam na siłę, ponieważ normalnie w czasie jazdy na to nie zwraca się uwagi, ale jednak nie spotkałem się z takim sposobem ustawiania kompa.
Raczej teraz przyciski do sterowania ustawieniami są na kierownicy, ale widocznie Suzuki chciała być oryginalna.
Co do biegów to też zdarzało mi się, że jakiś nie wszedł dobrze, ale pewnie to moja wina bo niestety wrzucam je niedbale.

Tytuł:

Nie jestem fanem Blackburn Rovers:P

Tytuł:

zamówiłem turkus z czarnym dachem. tak zalezy mi na długiej exploatacji.

Tytuł:

o to sorki, bo ten klub ma w herbie te łacińskie słowa.

Tak rzeczywiście to fakt zauważyłem, że tylnia przyciemniana szyba się brudzi.
Najgorzej jest chyba po deszczu.
Wtedy widać różnicę, tam gdzie pracowała wycieraczka jest powiedzmy czysto a wokół zabrudzenia.
W moim przypadku wystarczy przepłukać szybę wodą i jest oki.

Tytuł:

Lukass11 co do koloru to wybrałeś najlepiej jak można. Dobierz sobie jeszcze chromowane osłony na drzwi i światła z przodu oraz jeśli możesz to tylni spoiler na dach.
I nie ma bata, ażeby ktoś przeszedł obojętnie obok. Albo może nie, bo ja jeżdząc od miesiąca nie widziałem takiej drugiej jak moja he he he.
Ogólnie tylko raz widziałem vitarę na drogach - grafitową całą - i sorki dla ich właścicieli,ale to nie jest to.
Pozdro dla wszystkich co muszą jutro stawić sie w robocie.

Tytuł:

a jak u was z zapasem??, jezdziecie bez??, czy 17 albo 16 kolo wejdzie na miejsce zapasu?? bo slabo widze te dojazd, ktos juz to sprawdzal?? chodzi mi tu o srednice....

Tytuł:
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara2015
Witam wszystkich.
Czy już może ktoś coś wie więcej na temat wersji z automatyczną skrzynią biegów, która miała być od lipca ? Niewiele można na razie znaleźć informacji odnośnie ceny itd..., a właśnie taka wersja (4x4) chodzi mi delikatnie po głowie...

Tytuł:

Suzuki: SuziQuattro
na brudną szybę.......założyć chlapacze :]

Tytuł:

Bohor pisze:
Witam wszystkich.
Czy już może ktoś coś wie więcej na temat wersji z automatyczną skrzynią biegów, która miała być od lipca ? Niewiele można na razie znaleźć informacji odnośnie ceny itd..., a właśnie taka wersja (4x4) chodzi mi delikatnie po głowie...

Ja wiem tylko tyle, że zamówiłem ją w kwietniu i mam odbiór auta do końca tego miesiąca.
Jak odbiorę to więcej napiszę o wrażeniach.

Przecież automat można normalnie zaznaczyć w konfiguratorze i widać o i ile cena się zmienia...

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
kroq pisze:
Bardzo chciał wersje dwukolorową ale w salonie powiedzieli, że musiałby poczekać jakieś 2 miesiące bo nie mieli jak załatwić.
Wyszło na to, że kupił w turkusie i pojechał do firmy okleić dach folią czarną. Nawet nie widać większej różnicy, lecz jak zakładali folie to nie ściągali relingów i przy przyglądaniu się widać odbicie od wgłębienia właśnie na relingu. Cena wyszła podobna jak w salonie, z tym, że folie można później ściągnąć.

O takim rozwiązaniu pisałem w kwietniu tutaj:
viewtopic.php?t=12163

Jeżeli możesz, to wrzuć w tamtym temacie fotkę i jakiś komentarz :)

Tytuł:

To trochę z innej beczki . Czy u Was w deszczu jak pracują wycieraczki podczas jazdy cieknie strużka po szybie bocznej kierowcy tak w linii lusterka pionowo ? u mnie tak jest takie dziwne uczucie jakby sie woda miała wlać do środka .
- odnośnie zamykania klapy i wgniotki , byłem u gościa od usuwania dołków bez lakierowania i okazało się że mój to już drugi taki przypadek w identycznym miejscu w nowej Vitarze . Aż facet zdębiał bo pomyślał ze wrócił poprzedni z reklamacją ( ten sam kolor samochodu) .
- odnośnie spalania to na 40 litrach zrobiłem 735 km (lane pod korek) w tym połowa to trasa z Mikołajek do Lublina reszta kręcenie koło domu . wydaje mi się że ok.
- A odnośnie oklejenia dachu folią to czy może mieć to wpływ na gwarancję ? bo myślę że to spoko pomysł , szczególnie czarny mat super będzie wyglądał i chciałbym sobie coś takiego zrobić.
- Jakby ktoś miał fotki grafitowej z czarnym dachem to b. proszę o wrzut na forum.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 113 14 15 16 1769 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00