Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 01-06-2025, 08:51

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość

Suzuki: Vitara II
Witam.
Też zastanawiam się nad wymianą oleju w moim automacie.
Nie ma to jak różnica zdań bo w takim serwisie w Kaliszu to dowiecie się że " w Suzuki Vitara II oleju w skrzyni automatycznej się nie wymienia bo nie jest to zalecane" dodał jeszcze że na pokazie maszyny do wymiany dynamicznej widział jak po wymianie oleju w aucie o przebiegu 120 tyś km skrzynia przestała pracować.Pytam go ale że co a on że chyba się zapowietrzyła. My jako serwis nie robimy tej usługi....Kocham to!
Za to w Suzuki na Śląsku nie ma problemu ,wymienią koszt do 1000pln ,olej to Suzuki AT OIL AW-1 koszt 1 litra 137 pln i wchodzi go około 4-5litrów. Koszt wymiany to 300-400pln plus koszt oleju.
Czyli jednak wymieniają w ASO.

W warsztacie u znajomego gdy użyją oleju Ravenol AW-1 to około 750pln
Wymiana statyczna.
Podobno dynamiczna 2x droższa z tym że jeden spec od automatów mi zalecał statyczną

Niech ktoś napisze co grozi brakiem wymiany oleju w skrzyni. Mi się wydaje że nie wymieniając oleju straci on swoje właściwości,skrzynia będzie się grzać i w końcu spali się w niej albo sprzęgło albo jakieś elementy wewnątrz bo ich tam jest jak mrówków...

Jakby ktoś wiedział jaka dokładnie jest nazwa skrzyni w Vitarze 2016 to proszę wpisać ( ja znalazłem w wykazie stosowanych skrzyń w Suzuki dla Vitary od 2015 oznaczenie TF-61 09M ale nie wiem czy tak dokładnie jest dopóki nie odczytam u siebie.

Napiszcie coś tu ludzie w tym temacie to życie będzie łatwiejsze

Ja tam bede wymienial statycznie w ASO. Normalnie powiedzieli ze sie wymienia. Wlasnie okolo 1000zl.
Jedyne co to moze obdzwonie jeszcze warsztaty specjalizujace sie w skrzyniach, bo moze za podobna cene wymienia olej nie raz a kilka razy. Ale to i tak jeszcze musze z 15k przejechac (planuje wymiany co 60kkm)

Co do dynamicznej, Aisiny maja wbudowany filtr oleju i sie go w sumie nie wymienia. Wiec przy wiekszym cisnieniu oleju jest szansa ze cos moze sie przez sitko przecisnac. Choc cisnienie pewnie jest dobierane do modelu skrzyni. Ja zreszta jakos nie ufam tego typu wymianom. Te maszyny (chocby z kanalu automatyczni) to albo samorobki albo robione przez producenta atfa. Wiec wole statycznie, chociaz raz, ale niech bedzie w aso i co te 50-60k.

Jak przegladalem internety pod katem tej skrzyni, to ludzie w wiekszosci sami go sobie wymieniaja pod domem (czyli statycznie), tyle ze w Polsce dochodzi problem z utylizacja tych kilku litrow oleju (na PSZokach czy stacjach ani mysla przyjmowac) wiec najlepiej w warsztacie/aso.

W moim ASO co prawda dynamicznie nie robią, ale tak jak było mówione wyżej jak najbardziej zalecają wymianę statyczną przy około 60k km.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00