Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 08-06-2025, 00:16

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2505 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 12101 Następna
Autor Wiadomość

szulik pisze:
pypson pisze:
Cześć,
Swoją drogą dziwne jest dla mnie to, że do tej pory nikt jeszcze nie skopiował danych z tej cholernej karty SD ... co wy na to
Nawet ruscy nie mają tego?

Karta jest pewnie zabezpieczona przed kopiowaniem i w zwykłym czytniku na usb jej raczej nie skopiujesz, natomiast strukturę katalogów i pliki można odczytać pod windowsem.

Na Rosjan bym nie liczył bo Suzuki to u nich marka jeszcze bardziej niszowa niż u nas (w 2015 28 miejsce), a po wycofaniu Grand Vitary pewnie jeszcze bardziej spadnie popularność (sprzedaż Suzuki napędzały auta z terenowymi możliwościami, jak GV, Jimny). Chyba, że w autach innych marek jest instalowana ta sama stacja multimedialna - dajcie znać to mogę poszukać na rosyjskojęzycznych forach.

Ta karta jest pod Linuxem

Kef pisze:
Serwis zaktualizował stacje do najnowszej wersji. Podłączyłem iPoda i nic, zero reakcji. Tak sie zastanawiam czy błąd jest w skonfigurowaniu iPoda, czy też mirrolink gada tylko z iphonami a iPody to oddzielny nie zmirrolinkowany temat? Dziwne to ustrojstwo, ten nasz Bosch.

Jeżeli ktoś aktualizował stację to niech napisze czy są "krzaki" po updacie. Wolałbym nie pogarszać sytuacji :roll:

Awatar użytkownika

mayya pisze:
Jeżeli ktoś aktualizował stację to niech napisze czy są "krzaki" po updacie. Wolałbym nie pogarszać sytuacji :roll:

U mnie wszystko OK

Suzuki: Vitara IIS 1.4AT 4WD
mayya pisze:
Ta karta jest pod Linuxem

System multimedialny działa pod linuxem i pliki na karcie są, jeśli można tak powiedzieć, "linuxowe". Nie ma to jednak znaczenia w kontekście zabezpieczenia samej karty przed kopiowaniem. Na wikipedii w haśle o kartach SD jest fajnie wyłożone o zabezpieczenia kart SD, najczęściej jest to dodatkowa ukryta partycja.

Wracając do tematu: jak rozumiem naszym celem nie jest skopiowanie karty w ten sposób by klon działał w innych autach (prawdopodobnie awykonalne) lecz podejrzenie zasady działania obecnej aplikacji nawigacyjnej tak by można było wgrać alternatywny program (freeware lub płatny).

Niestety panie i panowie kicha, już myślałem, że chwyciłem pana Boga za nogi a tu szmelc - system po 2 odpaleniu auta mówi mi ze dla mojego bezpieczeństwa nie może dalej puścić aplikacji Sygic. Więc kabelek trza odpiąć jednak od ręcznego. A byłem ostatnio w Aso i zapomniałem powiedzieć.

gronax pisze:
Tak, tylko mapy działają w Sygic Car przez 7 dni potem trzeba za nie zapłacić 70 Euronów, no chyba że znajdziesz na to jakieś rozwiązanie ;-)

Nie jest tak źle z cenami. Bez promocji mapa europy kosztuje 50E, w aktualnej promocji 25E, a jeszcze parę dni temu była za 20E.
Oczywiście mowa o lifetime premium :)

pypson pisze:
Niestety panie i panowie kicha, już myślałem, że chwyciłem pana Boga za nogi a tu szmelc - system po 2 odpaleniu auta mówi mi ze dla mojego bezpieczeństwa nie może dalej puścić aplikacji Sygic. Więc kabelek trza odpiąć jednak od ręcznego. A byłem ostatnio w Aso i zapomniałem powiedzieć.

Ostatnio w ASO nie chcieli mi tego zrobić. Dodatkowo twierdzą, że takie działanie powoduje utratę gwarancji nawet w przypadku gdyby było przez nich wykonane.

Suzuki: Vitara II
Mi w ASO powiedzieli że to niezgodne z przepisami UE i nie ma mowy by mi to odpieli. Trzeba by nieoficjalnie z jakimś mechanikiem od nich się dogadać.

Ostatnio zmieniony 01-02-2016, 20:23 przez gronax, łącznie zmieniany 1 raz.

Co do cen map Sigica to są one bardzo zmienne, mógłbym przysiąc że kilka dni temu było tam 70 euro.

I jednak mam rację co do ceny map do Sygic Car Navigation. To o czym pisano tu /Rafal/, to cena mapy dla zwykłej wersji Sygic Navigation na telefon (taka niska cena jest widoczna na stronie www tu: https://eshop.sygic.com/en/ ), natomiast na mirrorlink kupuje się tylko bezpośrednio z aplikacji Sygic Car Navigation i mapa Europa+Rosja kosztuje 79 euro, innej mapy nie ma. Tu opisano sposób zakupu mapy: http://www.sygic.com/car-navigation/how-to-buy
Mapa na telefon nie pasuje zamiast mapy na mirrorlink - sprawdzałem bo mam taką za 20 lub 25 Euro na telefonie, kod aktywacyjny z tej mapy nie pasuje przy aktywacji mapy car navigation. Chcesz mieć car navigation zapłać ponownie za te same mapy dwa razy więcej, to jest polityka tej firmy.
Co do map Sigica, to mam również zastrzeżenia do działania i logiki tej aplikacji. Jechałem w tamtym roku do Chorwacji, ustaloną wyznaczoną dużym nakładem pracy trasą poprzez kilka punktów z objazdem płatnej autostrady w Słowenii , zatrzymałem się na posiłek po drodze, wyłączyłem nawigację, a po włączeniu okazało się że w/g Sygica muszę dalej jechać poprzez punkt startowy w Polsce zamiast kontynuować podróż po następnych punktach pośrednich. Musiałem na nowo wyznaczać trasę, bo poprzednia trasa była nie do użycia. Brak jest czegoś takiego jak w Automapie - "przejedz w pobliżu punktu" oraz wznowienia nawigacji po trasie od punktu postoju i kontynuowania jej. Po drugie aplikacja nie rozpoznaje i omija tgz. dróg gruntowych. Coś co jest w gminie nazwane ulicą choćby było nieprzejezdnym wertepem to zostanie użyte do wyznaczenia trasy. W mojej wiosce pod Wrocławiem jak bym miał dostać się do domu za pomocą Sygica to zakopał bym się w wertepach i błocie na polnej drodze nawet Vitarą ;-)

Co do przedstawiania daty to sprawdzę czy ten myk działa, bo już mi termin 7 dni wersji próbnej minął.

A może jak już się wydało 70-90k na furę, to da się wysupłać parę stówek na mapy/lusterko? Albo przeprosić się z uchwytem do telefonu. Trochę śmierdzi cebulą takie piratowanie, podobnie, jak właściciele PC-tów za 5k pln lub więcej, którzy narzekają, że na gry ich nie stać, bo drogie.

Taki luźny temat do przemyślenia.

Krzymo - badamy tylko możliwości techniczne. Bynajmniej ja nie nakłaniam tu do używania lewego oprogramowania. Dzięki temu ktoś, kto to czyta uniknie wydania tych kilku, kilkunastu słówek na nieaktualna mapę na karcie z początku 2014 roku, bądź kupna mapy za prawie 80 euro do kiepskiego Sigica do aplikacji która przestanie działać po ruszeniu samochodem bo producent zdecydował o podłączeniu hamulca ręcznego do stacji multimedialnej.
PS. Cebula jest zdrowa.

Suzuki: LY
Bohor pisze:
To jest historia sprzed 3 tygodni, ale nie mogłem się zebrać, żeby wcześniej ją opisać. Otóż przy okazji przeglądu po 1000 km, poprosiłem o zaktualizowanie stacji multimedialnej. Szkoda tylko, że nie wiedziałem, iż jestem pierwszą osobą która o to prosiła. No więc zaczęło się aktualizowanie..... i trwało..... i trwało..... i trwało..... jakieś 3 godziny :) Okazało się, że aktualizacja za każdym razem zawiesza się na chyba 23 procentach i dalej ani rusz. Skończyło się na tym, że salon trzeba już było zamykać więc wymontowali mojego Boscha i w to miejsce wstawili wyjętego z salonowej "nówki" - podobno z najnowszym oprogramowaniem. Czy to prawda nie wiem - wierzę na słowo. Może ktoś miał podobne doświadczenia...?

mayya pisze:

Niestety też mnie to spotkało i również byłam pierwszą osobą, która poprosiła o aktualizację. Przy czym Tobie wstawili zamiennik, a mi trzymali w serwisie dwa dni samochód i … oddali bez systemu multimedialnego! Aktualizacja zawieszała się przy 24 %.
Dzisiaj, wreszcie po 25 dniach (przy trzecim podejściu serwisu) mam multimedia i podobno zaktualizowane. Długo by pisać o podejściu na cito serwisu ASO i SMP (poza tą nieszczęsną aktualizacją współpraca z tym ASO układa mi się bardzo dobrze), najwidoczniej problem ich mocno przerósł.

Ten błąd systemu objawiał się, następującymi komunikatami:
ekran 1) „Booting, please wait…” (czas trwania 30 s), ekran 2) „Please wait for Medium 3, 2, 1 seconds medium with valid download data” (czas trwania 45 s), ekan 3) cały biały ekran bez żadnego tekstu (czas trwania 5 s) i restartowanie systemu i tak w pętli, podczas trwania jazdy. Ponadto po zgaszeniu silnika i uaktywnieniu alarmu jeszcze przez 5 minut były te ww. pętle ekranów. :szok:

Było to delikatnie mówiąc wkurzające, ale nie wyłączałam ekranu systemu multimedialnego w stan czuwania, bo w instrukcji jest napisane, żeby tego nie robić, bo rozładuje się akumulator.

W najbliższym czasie nie dam się już namówić na żadną aktualizację, nawet gdyby było menu w j. polskim.

Również zrobiłem aktualizację do wersji 8.30 i po około pół godzinie sprawa była załatwiona. Dla bezpieczeństwa podpięto prostownik.
Widzę delikatną różnicę na plus w działaniu zestawu głośnomówiącego. Mirrorlinka po aktualizacji jeszcze nie testowałem.

Ja nie zdecyduję się po takich przebojach jak tu są przez Was opisywane na aktualizację, tym bardziej iż we współpracy z moim telefonem to nic nie zmienia. Poczekam na wersję gdzie będzie prawidłowo ten mirrorlink działał z nowymi telefonami Samsunga.

Suzuki: LY
Po „przebojowej” aktualizacji (wersja 0830_150803) system multimedialny częściowo pamiętał moje ustawienia z wcześniejszej wersji (Vitarę mam z września, nie wiem jaka była oryginalna wersja). Mianowicie: zapamiętał wszystkie zakodowane stacje radiowe; komórkę (wyświetlił nr kontaktowe, bez wiadomości SMS); jedynie nie zapamiętał ustawień nawigacji. I jak nie działał MirrorLink z Samsung Galaxy S5mini tak nadal nie działa.

U mnie po updacie wszystkie ustawienia wróciły do fabrycznych.

Orientujecie się może, czy można gdzieś przeczytać wykaz zmian tej aktualizacji? (tzw. release notes)

Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara2015
Madzik pisze:
Bohor pisze:
To jest historia sprzed 3 tygodni, ale nie mogłem się zebrać, żeby wcześniej ją opisać. Otóż przy okazji przeglądu po 1000 km, poprosiłem o zaktualizowanie stacji multimedialnej. Szkoda tylko, że nie wiedziałem, iż jestem pierwszą osobą która o to prosiła. No więc zaczęło się aktualizowanie..... i trwało..... i trwało..... i trwało..... jakieś 3 godziny :) Okazało się, że aktualizacja za każdym razem zawiesza się na chyba 23 procentach i dalej ani rusz. Skończyło się na tym, że salon trzeba już było zamykać więc wymontowali mojego Boscha i w to miejsce wstawili wyjętego z salonowej "nówki" - podobno z najnowszym oprogramowaniem. Czy to prawda nie wiem - wierzę na słowo. Może ktoś miał podobne doświadczenia...?

mayya pisze:

Niestety też mnie to spotkało i również byłam pierwszą osobą, która poprosiła o aktualizację. Przy czym Tobie wstawili zamiennik, a mi trzymali w serwisie dwa dni samochód i … oddali bez systemu multimedialnego! Aktualizacja zawieszała się przy 24 %.
Dzisiaj, wreszcie po 25 dniach (przy trzecim podejściu serwisu) mam multimedia i podobno zaktualizowane. Długo by pisać o podejściu na cito serwisu ASO i SMP (poza tą nieszczęsną aktualizacją współpraca z tym ASO układa mi się bardzo dobrze), najwidoczniej problem ich mocno przerósł.

No to widzę, że zamiast się denerwować na swój ASO - powinienem im podziękować za refleks - 4 godziny a 25 dni.... jest trochę różnicy... ;)

Wracając do tematu wyłączania ekranu podczas jazdy - jest światełko w tunelu - tylko po Rusku, włączenie tłumaczenia na Polski niewiele "rozjaśnia" :(

https://translate.google.com.ua/transla ... &sandbox=1

Ale może ktoś to "rozgryzie"

Suzuki: Vitara IIS 1.4AT 4WD
Goście w cytowanym przez ciebie wątku rosyjskiego forum odcięli kabel z informacją o prędkości od stacji. Czytając jego inne wypowiedzi na tym forum celem było umożliwienie oglądania filmów w trakcie jazdy. Jak wynika z innych postów Mirrorlink z mapami Google działają również w trakcie jazdy (w trakcie nawigacji z Mirrorlinka połączenia nie idą na tryb głośnomówiący). Koleś wyraźnie zastrzegł, że nie wie czy odcięcie kabla spowoduje jakieś efekty uboczne (np. oryginalna nawigacja) napisał, że da znać po jakimś czasie. Jeśli będzie trzeba to zamontuje przełącznik on/off dla tego kabelka.

Jakby co mogę pomóc z tłumaczeniem konkretnego fragmentu.

Szulik - dzięki za informacje, kontynuując:
1. Demontaż panela - https://youtu.be/dAYrbgzKIM0?t=239 (od 4:00)
2. Demontaż systemu audio (2 śrubki)
3. Odcięcie zielonego kabla z drugiej (białej) wtyczki i podłączenie do do pierwszego pinu w pierwszej wtyczce (czarny kabel) - lub do masy - http://f-picture.net/big/37563da9e3414f ... 16a64270dd - na zdjęciu zielony kabel podpięty do masy, konkretnie przykręcony do śrubki -> http://f-picture.net/big/f1df27d13a3647 ... 36d056e9fd
4. Po tym zabiegu MirrorLink ponoć działa podczas jazdy - testowane na Noika n9, niestety nie przezemnie, ale może ktoś.....?

Gratulacje Yotez i Szulik za opracowanie :brawo:

Awatar użytkownika

Czy stacja multimedialna czyta pliki mp3 z pendriva, a jeśli tak to czy jest ograniczenie pojemności ?

Kolego kmusial czyta i to jak najbardziej - fragment z manula

MP3
> Codecs
– MPEG-1: Layer-1, Layer-2, Layer-3
– MPEG-2: Layer-1, Layer-2, Layer-3
– MPEG-2.5: Layer-3
> Bitrates
– 8 kBit/s to 448 kBit/s with VBR and CBR
> Sample rates
– up to 48kHz

Ale FLAC- ów już nie czyta.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2505 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 12101 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00