Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 12-07-2025, 22:50

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 148 49 50 51 5269 Następna
Autor Wiadomość

O ubezpieczeniu pisałem :uwaga:

Awatar użytkownika

mayya pisze:
Bednarka pisze:
nuevo_usuario pisze:
A jam pytanie dotyczące ubezpieczenia do tych, którzy musieli już odnowić polisę a brali ją od Suzuki.
Chodzi mi o to co oferowało Suzuki chyba 1990 PLN. O ile wzrosło w porównaniu do zeszłego roku??

Też się nad tym zastanawiam.
Na początku sierpnia mija mi rok odkąd mam Suzi i niestety muszę się wybrać do salonu...
Jakby ktoś wiedział to napiszcie proszę ile kosztowało ubezpieczenie na drugi rok w salonie i ile kosztuje przegląd po roku?

Teraz policzą Wam około 2200 zł - ja przeniosłem się do PZU i pełen pakiet (łącznie z szybami itp.) 1660 zł przy stałej wartości i opcji ASO.

OC z AC?

Awatar użytkownika

mayya pisze:
O ubezpieczeniu pisałem :uwaga:

i czego kolego się denerwuje jak nikt nie podważa tego co napisałeś :?

Awatar użytkownika

Bednarka pisze:

Na początku sierpnia mija mi rok odkąd mam Suzi i niestety muszę się wybrać do salonu...
Jakby ktoś wiedział to napiszcie proszę ile kosztowało ubezpieczenie na drugi rok w salonie i ile kosztuje przegląd po roku?

O cenie przeglądu napisałem dosyć dużo tutaj :D viewtopic.php?f=70&t=12339&start=25

VITARARAFAŁA pisze:
mayya pisze:
Bednarka pisze:

Teraz policzą Wam około 2200 zł - ja przeniosłem się do PZU i pełen pakiet (łącznie z szybami itp.) 1660 zł przy stałej wartości i opcji ASO.

OC z AC?

Pełen pakiet :roll:

Awatar użytkownika

To nieźle. Ja dałem 2270zł w Warcie ale za 1880zl była też Proama. Nie mogłem jej jednak wybrać z uwagi na komplikacje z Leasingodawcą.
Wyszło więc nieco więcej niż u Ciebie ale może też z uwagi na auto na firmę i Leasingu bo nie liczą mi wtedy składek normalnie tylko jakoś wg innych kryteriów.

Awatar użytkownika

Suzuki: V II 1.6 Pb AllGrip
Właśnie teraz brykam kolejny dzień po kraju, w którym poskładano Suzi. Dzisiaj zaliczyłem kilka szutrówek i jest ok. Ale tutaj V II jeździ róźnej maści ...

Swoją drogą orientujecie się może, czy AC jest wymagane do zachowania gwarancji? W karcie gwarancyjnej nie doszukałem się zapisu o tym świadczącego.

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
A kto rozsądny by zrezygnował z AC w tym samochodzie?

Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara S 1.4 MT 4x4
AC jest ubezpieczeniem dobrowolnym. Obowiązkowe tylko przy kredytowaniu zakupu - wymagana cesja polisy.

Avalanche pisze:
A kto rozsądny by zrezygnował z AC w tym samochodzie?

Ja. Co jest tak nierozsądnego w rezygnacji z AC w "tym samochodzie"?

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
W sumie kto bogatemu zabroni ;)

Szczerze mówiąc liczyłem na jakiś argument. Póki co skłaniam się do myśli, że AC może mi niepotrzebne, ale chętnie posłucham zwolenników posiadania go. Może zmienię zdanie.

Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara S 4WD AT
@krzymo, polecam wizytę w ASO i przeglądnięcie cen kilku podstawowych elementów jak reflektory, szyby itp. O większej szkodzie nawet nie wspominam...
To nie maluch, gdzie za cenę AC możesz kupić dwa zapasowe maluchy.
Podpinam się pod pytanie @Avalanche - kto rozsądny by zrezygnował z AC w tym samochodzie? Liczę na jakiś argument ;)

Awatar użytkownika

Hyundai i30 kolizja otarlem sie z gościem przednim blotnikiem do wymiany błotnik , lampa , zderzak, końcówka drążka i jakieś pierdulki . Samochodem normalnie dojechałem tylko kierownica trzeba była trzymać jak do skrętu w prawo cena 11000 zł, żona Hyundai getz uderzyła w tył dla Pana , samochodem żony sam zjechałem do serwisu naprawa 12000 zł wszystko z AC :-)

Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
krzymo pisze:
Szczerze mówiąc liczyłem na jakiś argument. Póki co skłaniam się do myśli, że AC może mi niepotrzebne, ale chętnie posłucham zwolenników posiadania go. Może zmienię zdanie.

Dwa miesiące po kupnie S-Crossa rozwaliłem oponę na szczerbie w krawężniku i uszkodziłem felgę. Opona na szrot (bo wyrwało dziurę z boku), a felga - cóż, nadawała się do dalszej jazdy ale zbytnio piękna nie była. Nie w nowym aucie. No więc koszty naprawy to: za samą oponę jakieś 600 czy 650 zł (piszę ceny brutto). Nowa felga jakieś 1200 zł (tak! tyle sobie Suzuki liczy). Czujnik ciśnienia szczęśliwie się nie uszkodził - gdyby padł przy przekładaniu to byłoby dodatkowe 350 zł. Do tego dochodzi robocizna w postaci wymiany opony i koła i czujnika oraz, co istotne - sprawdzenia układu kierowniczego i zawieszenia. Razem tak jakoś wyszło powyżej 2000 zł - mniej więcej tyle co jednorazowa składka za cały pakiet ubezpieczeń (OC, AC, NW, assistance). I tak dobrze, że auto było nowe (czytaj - opony nie były zjechane) bo inaczej byłbym zmuszony wymienić obie opony z tej osi.

Jasne jest, że tu "zaszalałem" i że można było przeprowadzić całą operację taniej, np. zrezygnować z nowej felgi, ale właśnie dzięki temu, że miałem AC to nie przejmowałem się tymi kosztami. Koszty z mojej strony - podwyższona składka przez rok czy dwa - razem może z 400~500 zł w odroczonej płatności.

Jeżeli weźmiesz z opcją gwarancji posiadanych zniżek to nawet szkoda nie taka straszna, aczkolwiek lepiej żeby jej nie było :roll:

Z jednej strony niby macie sensowne argumenty, ale z drugiej moje, wprawdzie nieduże, bo prawko mam dopiero 15 lat, doświadczenie pozwala mi sądzić, że nie powinienem się otrzeć z gościem z własnej winy czy jeździć po wyszczerbionych krawężnikach (nie traktujcie powyższego jak szyderstwa, wykorzystałem tylko podane przykłady).

Spotkałem się też z historią, gdzie facet kupiwszy nową toyotę, zdaje się, odkładał do "rezerwy" szmal, który miałby wydać na AC, na wypadek, jak by miał się kiedyś przydać. Nie miał pecha, więc chyba rezerwy nie naruszył.

Z drugiej strony 2 patyki to niby nie majątek. Sam nie wiem...

Awatar użytkownika

Pamietaj ze 2k to jest calosc AC+OC.
Nie wiem ile wynosi OC bo nawet nie pytalem ale oznacza to ze AC+Assistance i inne bajery kosztuja mniej niz 2k.
Dodatkowo ubezpieczenie od kradziezy z 12 miesiecznym okresem utrzymania wartosci fakturowej.
Ja wzialem ;)

Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara xLed Sun
Dobra. Bez assistance złap gumę daleko od domu. Życzę szczęścia z zestawem naprawczym. I proponuję więcej pokory do swoich umiejętności, już niejeden mistrz fajery się zdziwił, życie jest zbyt skomplikowane żeby mieć pewność.

Awatar użytkownika

krzymo pisze:
Z jednej strony niby macie sensowne argumenty, ale z drugiej moje, wprawdzie nieduże, bo prawko mam dopiero 15 lat, doświadczenie pozwala mi sądzić, że nie powinienem się otrzeć z gościem z własnej winy czy jeździć po wyszczerbionych krawężnikach (nie traktujcie powyższego jak szyderstwa, wykorzystałem tylko podane przykłady).

Spotkałem się też z historią, gdzie facet kupiwszy nową toyotę, zdaje się, odkładał do "rezerwy" szmal, który miałby wydać na AC, na wypadek, jak by miał się kiedyś przydać. Nie miał pecha, więc chyba rezerwy nie naruszył.

Z drugiej strony 2 patyki to niby nie majątek. Sam nie wiem...

Ja prawko mam od 98 a pierwsza i narazie jedyna stłuczkę miałem właśnie zeszłej zimy, więc nie zakładał bym że nigdy nic się nie stanie.

Co do AC powiem tak, znajoma zawsze brała pakiet OC/AC. W zeszłym roku stwierdziła że nie ma sensu tyle wydawać i zakupiła samo OC. Dwa dni po tym fakcie, rano nie zastała samochodu przed domem.
Osobiście, lepiej mi się śpi jak mam OC/AC :)

Awatar użytkownika

Można wykupić minicasco/od kradzieży. Ile kosztuje w porównaniu z pełnym AC, trzeba indywidualnie sprawdzić.

Suzuki: S-Cross 1.6 Pb
krzymo pisze:

No wiesz, ja też zazwyczaj nie jeżdżę po wyszczerbionych krawężnikach :P Ot zdarzyło się. Raz na parędziesiąt lat kierowania. Ale skądś się te codzienne wypadki biorą. Sam niejedną głupotę zrobiłem w swojej "karierze" kierowcy ale szczęście miałem to i dobrze się skończyło. Ale mam świadomość, że nieomylny nie jestem ...

A poza tym, zwróć uwagę na to, że nie wszystko od Ciebie zależy ...

Co zrobisz gdy spotkasz podchmielonego rowerzystę - takiego starszawego menela, który akurat będzie miał problemy z rozpoznawaniem kolorów i wpakuje się na czerwonym świetle prosto pod Twoje koła? Widzisz, moja żona tak miała - odbiła w lewo aby dziada nie przejechać, walnęła w krawężnik - na nieszczęście też wyszczerbiony i rozerwała oponę. A dziad rowerowy? A podyrdał sobie w te pędy - byle dalej z miejsca zdarzenia. Będziesz go łapał? A nawet gdyby nie zwiał, to przecież nie ma OC, a z własnych pieniędzy Ci nie zapłaci bo nie ma. Wtedy musieliśmy wymienić obie opony. Szczęśliwie zawieszenie przeżyło. Felga też. Inna sprawa, że wtedy nie ruszaliśmy AC bo się nie opłacało - opony do Favoritki nie były specjalnie drogie ;)

Albo gdy zdarzy Ci się "upolować" jakiegoś zwierza - tak jak mnie się zdarzyło trafić dzika (hmm, wszyscy mnie zawsze pytają czy go zabrałem na kiełbasy, więc od razu mówię, że nie :P). Koszt wymiany atrapy zderzaka, błotnika, reflektora, amortyzatora (tu już chyba ASO trochę pojechało z interpretacją uszkodzeń), poprawienia drzwi - jakoś powyżej 8 tysięcy i to kilka lat temu.

A może wolisz historię mojej bratowej? A walnął ją w tył jakiś kolo. Wysiedli, popatrzyli, zgodzili się, że zjadą na pobliską stację benzynową i ... tyle go bratowa widziała. Numerów nie zapamiętała.

O, a może przykład z prasy lokalnej - kierowca bodaj wojewody dolnośląskiego wracał S8-mką do Wrocławia. Jadący przed nim samochód podbił w górę resztki rozwalonej opony - chyba pozostałość po jakimś TIRze. Auto wygląda tak (chodzi mi o zdjęcie nr 3; zwróć uwagę na pognieciony słupek). Ciekawe czy policja ustali, kto zostawił rozwaloną oponę, bo jeśli nie, to chyba nie będzie naprawy z OC.

Ja tam Cię nie namawiam - bo w sumie jak sobie tak pomyślę, to przez wszystkie lata gdy kieruję, to sumaryczna kwota wpłacona na AC pewnie się zrównoważy z kwotą wypłat, czyli wychodzę mniej więcej na czysto, ale też w zasadzie nie miałem jakiegoś bardzo poważnego zdarzenia. Każdy niech sobie dopasuje jak mu wygodniej - ja tam zawsze biorę pakiet OC/AC :)

Awatar użytkownika

A najlepsze jest to, że później taki samochód bez AC naprawiany jest u Pana Janusza :D , coś się wyciągnie nałoży wiaderko szpachli i pomaluje , części ze szrotu, lampy jakoś się pokleji heheh i Coco jumbo i do przodu heheh

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 148 49 50 51 5269 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00