Wybrałem tą opcję [tzn. w szyberdachem] bo jednak zima i jesienią optycznie powiększa kabinę a dwa zawsze to szybkie przewietrzanie i jak się da to otwieram dla tzw. poprawy samopoczucia
![Mr. Green :]](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
.
Nie odczuwam jakiś istotnych różnic w akustyce, może dlatego, iż samochód został dodatkowo wyciszony. Mam tylko nadzieję, iż szyberdach nie jest tak zawodny jak miałem w Land Roverze
p.
ps
co do prześwitu do nie jest on tak wysoki jak miałem w Grand Vitarze ale skoro i tak samochód głównie służy do jazdy drogami lepiej lub gorzej utwardzonymi to chyba nie ma sensu go podnosić.
ps2
co do innych marek, przy zakupie to brałem pod uwagę:
- subaru [xv lub forestera] ale marka odpadła ze względu na podejście serwisu do klienta i bardzo niska jakość obsługi a także większych problemów marki z jakością w stosunku do suzuki,
- mazdę cx5 - ale po namyśle nie potrzebujemy drugiego pontonu, jeden już mamy obecnie [outlander III], no i napęd 4x4 jest nędzy,
- alfa romero tonale - po rozmowie z moim kolega i jego licznych "przygodach" [jest miłośnikiem marki i posiadaczem kolejnego alfa] zrezygnowałem, bo przypomniały mi się przygody z peugeotem i land roverem, szkoda życia na taksówki i czekanie na naprawę gdy droga wzywa
p.
ps3
Grand Vitara przez 13 lat [od nowości] nigdy nie zawiodła i przejechała spokojnie 260 tys., tak więc oczekuje, iż Vitara także nie sprawi problemów, oby.