@NielichyBandyta dzięki za nagranie, ale u mnie to jednak brzmi inaczej.
Problem dalej występuje, ale trudno przewidzieć kiedy i w jakich okolicznościach się pojawi. Wystąpił w ostatnią niedzielę i poniedziałek, ale wcześniej przez prawie tydzień był spokój, a od wtorku do dziś też się nie pojawił.
Generalnie:
- pojawia się to tylko po nagrzaniu samochodu, a potem wraz ze stygnięciem auta znika,
- przy całkowitym zatrzymywaniu i potem przy ponownym ruszaniu, w trakcie jazdy czasami przechodzi w ciche wysokiej częstotliwości piszczenie,
- związane jest z ruchem pojazdu do przodu lub do tyłu,
- nie ma to związku z pracą silnika, bo po zatrzymaniu i zgaszeniu silnika też występuje,
- nie ma związku z hamulcami lub sprzęgłem,
- na mój słuch skrzypienie dochodzi z okolic środka lub początku wału.
Jak ktoś chce posłuchać jak to brzmi, to załączyłem krótkie nagranie (akcja

zaczyna się od około 5 sekundy). Nagrywałem telefonem położonym pod samochodem (na środku) i toczyłem samochodów w przód i tył (tak po 10-15 cm do przodu i potem 10-15 do tyłu). W rzeczywistości dźwięk brzmi nieco inaczej, bardziej jak skrzypiąca guma, ale niestety nie mam lepszego narzędzia do rejestracji dźwięku.
Jak dla mnie to, albo coś z wałem, albo jakieś półosie, czy coś co się kręci przy poruszaniu pojazdu, ale nie ma związku z pracą silnika. Niestety najbardziej irytująca jest losowość zjawiska, co bardzo utrudnia ustalenie przyczyny. Zobaczymy co jutro ASO powie na przeglądzie, mam nadzieję, że jednak ustalą przyczynę, bo ja nie potrafię.