Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 06-06-2025, 23:41

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Cześć!
Chyba narobiłem sobie kłopotu. Zaczęło się od tego, że spaliła mi się żaróweczka od podświetlenia punktowego wewnętrznego w Scrossie 2017 1.4 K14C. Jako, że te żarówki we wnętrzu i tak słabo świecą postanowiłem przy okazji wymienić wszystkie na Led. Kupiłem zamienniki i zamontowałem. Chyba jednak zrobiłem po drodze jakieś zwarcie bo teraz nie mam żadnego oświetlenia we wnętrzu. Nie działa oświetlenie sufitowe, w bagażniku, schowku i powitalne pod kierownicą. Dodatkowo brak zasilania w gnieździe zapalniczki i wariuje system bezkluczykowy - po chwili od zgaszeni silnika można zamknąć i otworzyc bez kluczyka ale po jakimś czasie jakby traci zasilanie i trzeba otwierać kluczem awaryjnym. Auto odpala, jeździ, radio działa, światła zewnętrzne świecą. Brak zasilania na gnieździe OBD, nie można podłączyć komputera diagnostycznego.

Czy ktos z Was miał może podobny problem i mógłby podpowiedzieć mi gdzie szukać?
Sprawdziłem bezpieczniki, wydaje mi się, że wszystkie są ok ale pewności nie mam bo nie wiem o który może chodzic.

Awatar użytkownika

Suzuki: SX4 S-cross 1.4 129K
A które sprawdzałeś bezpieczniki ? W którym miejscu ? Robiłeś to próbówką ?

Sprawdzałem zarówno bezpieczniki pod maską jak i w nogach kierowcy na lewym słupku. Nie znalazłem przepalonego. Awaria skończyła się na wizycie w ASO. Na szczęście był to jednak bezpiecznik, jeden z tych pod maską ale niestety nie dowiedziałem się który.

Suzuki: s cross 1.4 2020
Witam wszystkich. Chciałem się zapytać co może być. Wpadłem na genialny pomysł żeby wymienić żarówki na Ledy we wnętrzu kiedyś wymieniłem w podsufitce było ok. Dziś chciałem wymienić podświetlenie w słonecznikach jedną wymieniłem ok a przy drugiej coś pstrykło i ciemność. Bezpieczniki sprawdziłem miernikiem pod kierownicą (23 jest dobry) dalej ciemność dodam że skasowały mi się wszystkie dane z licznika i kasują za kazdym razem ciemno po pierwszym wciśnięciu start stop nie ma napięcia na obd. Miał ktoś podobny przypadek? to jakiś zbiorowy bezpiecznik ?

Awatar użytkownika

Suzuki: S-CROSS 1.0 2018
kolega ppogoda w poprzednim poście wspomniał o jednym z bezpieczników pod maską.

Suzuki: s cross 1.4 2020
Kamyq pisze:
kolega ppogoda w poprzednim poście wspomniał o jednym z bezpieczników pod maską.

tak z tym ,że pod maską też wszystkie sprawdziłem chyba ,że są gdzieś jeszcze

Awatar użytkownika

Suzuki: S-CROSS 1.0 2018
Z tego co wiem, to jedna pod maską i jedna w środku w nogach po lewej. Filmiki z YT tez wydaje się to potwierdzają . Nie wiem jak testujesz bezpieczniki, ale zwykła probówka się nie sprawdza. Lepiej multimetrem napięcie po masie lub opory. Zacząłbym od bezpieczników, bo nie wiem co innego mogłoby się uszkodzić. Jeśli nie działa obd, to może spróbuj właśnie ten bezpiecznik wymienić.
W ogóle dziwi mnie, że żarówka LED potrafi naczynić tyle kłopotu, przecież prąd tam malutki. Może chodzi o polaryzację?
Aha, no i upewnij się że wyciągnąłeś te żarówki LED (najlepiej wszystkie) na czas testowania. Włóż najwyżej zwykła żaróweczkę, żeby widzieć czy kolejne próby przynoszą jakiś rezultat.

Cześć! Z tego co pamiętam to u mnie też nie było napięcia na OBD. W ASO wymienili jeden z bezpieczników w tej skrzynce pod maską ale nie dowiedziałem się wtedy który to był więc dokładniej nie pomogę.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00