Po raz trzeci (w ciągu 11 lat użytkowania) klimatyzacja przestała u mnie chłodzić. Cztery lata temu, już w niezależnym serwisie klimatyzacji potrafili uzupełnić ten syf HFO1234yf, ale nadal kosztowało mnie to sporo, bo prawie 500 zł za 400g czynnika. Wcześniejsza próba wykrycia miejsca ucieczki HFO1234yf z układu nie przyniosły rozwiązania - po prostu serwis nie był w stanie znaleźć. To albo bardzo mała dziurka, albo przez elementy gumowe - tak mi tłumaczyli. Teraz, na początku lata 2026 ponownie klima mnie zawiodła. Na szczęście licencje DuPont & Honeywell już wygasła i na znanym portalu aukcyjnym jest wysyp zamiennika R1234yf. Nabyłem CarFix 5w1 puszeczce 235g oraz stosowny wężyk z przyłączami i manometrem. Ten zestaw kosztował poniżej 100 zł, w tym czynnik w puszce 45 zł. Wężyk jest wielokrotnego użycia, przyda się za 3-4 lata ponownie. Procedura uzupełniania opisana przy aukcji (oraz wiele filmików w necie) rzeczywiście jest banalna. Teraz każdy może sam sobie uzupełnić klimę z tym czynnikiem R1234yf za śmieszną kwotę (w porównaniu do tego, co mi policzyli wiele lat temu w ASO - 1900 zł za sam czynnik!). Po pięciu minutach, z otworów nawiewów mojego auta, gdzie przed chwilą wiało +29 stopni - powiało tylko +8 stopni

A więc polecam ten sposób radzenia sobie z klimatyzacją z 1234yf. Podkreślam, że uzupełnianie nie zajęło więcej, niż 5 minut (u mnie poszła cała puszka), potem jeszcze po napełnieniu zalecana jest praca klimatyzacji przez nie mniej, niż 10 minut (aby olej i inne dodatki rozprowadziły się po całym układzie chłodzącym.