Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 09-07-2025, 18:25

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Moi drodzy, czy ktoś może mi napisać o co kaman z alarmem w Jimnym? Mój montował serwis w Łodzi i jest ten alarm połączony z klaksonem, jak wyje, to uszy pękają, no ale nie w tym rzecz. 5, a nawet 7 razy na 10 gdy otwieram tył, albo drzwi pasażera jako pierwsze, np. chce włożyć zakupy do środka, alarm zaczyna wyć. Zawsze klikam pilotem odpowiednio wcześniej, by się rozbroił, migacze pomrugają i powinno być ok, ale jak chce być pewna, że nie wzbudzę sensacji, to muszę otwierać najpierw drzwi pasażera, a potem dopiero resztę. Trochę to wkurzające. Czy ktoś coś wie na ten temat? Szczerze mówiąc nie pamiętam, bym kiedykolwiek miała z alarmem takie przygody w żadnym poprzednim aucie, tu jest to dziwne. Dla ścisłości, pilot mam prosty: otwiera wszystko na raz, albo wszystko zamyka też na raz. Żadnych innych przycisków, nic dwa razy nie trzeba klikać....a może trzeba? ;-)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Może być tak, że serwis poszedł na łatwiznę i lewe oraz tylne drzwi reagują na czujniki zbliżeniowe (te małe wyglądające jak mikrofony) na słupkach przednich. A alarm rozbraja się po otwarciu drzwi kierowcy, bo te podłączone są do centralki. Ja w SX-4 mam system bezkluczykowy i on też chce aby najpierw otworzyć drzwi kierowcy. Na początku było to irytujące, ale przez 5 lat przywykłem.

mam tylko jeden "mikrofon" (chociaż teraz jak nie siedzę w aucie, to nie jestem pewna...ale na 99% jeden) od strony kierowcy, więc skoro tak, to wszystko jasne dlaczego otwarte drzwi po prawej i z tyłu powodują po 2-3minutach wycie na całego. Dzięki za podpowiedź. Porobię jeszcze eksperymenty pod tym kątem;-)) Jedno jest pewne...baba nosi siaty, siaty chce włożyć do bagażnika, otwieranie najpierw drzwi od kierowcy jest wówczas uciążliwe. Oczywiście można przywyknąć do otwierania, albo przestać robić zakupy.

Witam wszystkich serdecznie! Posiadam od niedawna Jimny z fabrycznym alarmem. Auto zamykam z pilota (w kluczyku) guziczkiem, alarm sie uzbraja centralny zamek zamyka ale przy otwieraniu mam problem, kiedy nacisnę guzik otwierania centralny zamek otwiera drzwi ale w tym momencie zaczyna wyć alarm. Czy ktoś mógłby służyć mi radą co zrobić. Dodam że aby uniknąć wycia alarmu muszę najpierw zamknąć ponownie i dopiero otworzyć zamek z pilota.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00