Witajcie klubowicze
Mam poważny problem ze skrzynią biegów i reduktorem w jimny. Nie wiem czy mogę powiedzieć, że te dwa elementy są w tym przypadku jednocześnie odpowiedzialne za mój problem ale...
Kupiłem używanego jimniaka rok temu. Okazało się, że rzęźi w nim reduktor. Wymieniłem i było ok. Po 1-2 mcs zaczęła rzężić skrzynia i konkretnie 2,3 i 4 bieg. Co ciekawe zauważyłem wtedy, że podczas ruszania i rozpędzania (1 i 2 bieg) do 20 km/h zaczyna mi drgać lewarek reduktora (wyraźnie wyczuwalne drgania przód - tył ok 1 cm). W tzw. międzyczasie zmieniłem jeszcze raz skrzynię i reduktor i wciąż mam to samo tzn. reduktor drga a skrzynia rzęzi na 2,3,4 i teraz jeszcze 5 biegu. Po zmianie zazwyczaj jest ok ale po jakimś czasie zaczyna się znowu hałas ze skrzyni i potem narasta. Reduktor drga tak samo jak wcześniej inny drgał.
Wiem, że to wygląda na złą jakość oleju ale uwierzcie mi - OLEJ JEST OK.
Przekładałem wały napędowe (krótki i tylni) ale to nie likwiduje drgania lewarka. Na ataku w tylnym dyfrze jest mały luz ale to chyba nie będzie to... Jak coś to mogę przesłać filmik na priva z widocznym drganiem reduktora i słyszalnym hałasem skrzyni.
Nie wiem co robić - pomóżcie.
|