Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 13-07-2025, 08:37

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Witam! Moje pytanie jak w temacie. Chciałbym trochę podnieść dawkę paliwa. Ponieważ założyłem bardzo wysokie opony do mojej suzi i ma dosyć ciężko a jeżdżę głównie po trasie i spadek mocy co do standardowych opon jest porażający. Jak jadę sam to jeszcze pół biedy ale jak jadą ze mną 4 osoby to masakra. Dodam jeszcze że jak było zimno ( w zimę ) to nie odczuwałem tego tak bardzo teraz gdy na dworze robi się gorąco jest znaczny spadek mocy. Niepotrzebnie zmieniałem rozmiar mogłem zostać przy seryjnym rozmiarze ( i do tego jeszcze obcierają mi koła na wybojach z tyłu :( . Tak się zastanawiam co tu zrobić ( zmiana opon odpada bo są nowe i mają niecały rok). Myślę właśnie nad tą dawką paliwa może by coś dało, chyba że macie inne propozycje.

Tytuł:
Awatar użytkownika

A jakie masz te oponki?

Tytuł:

Matador Izzarda 205/80/16 , patrzyłem na przeliczniku opon to przy 100km/h przekłamuje 7,7km/h czyli jadę 107,7km/h. Opony może nie są szerokie ale wysokie wcześniej były 215/65/16 - 160km/h bez problemu a teraz 140 ciężko się bujnąć, no i bieżnik inny tamte były typowo szosowe a te są takie w lekki teren. Najgorzej mnie denerwuje że jest trochę za słaby teraz. Może poszedł mi jakiś czujnik na pompie bo mam wrażenie że czasem lepiej przyspiesza czasem gorzej, a pomiędzy nocą jak jadę a w dzień to różnica jest bardzo duża.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sprawdź filtr powietrza czy nie jest zapchany, jeżeli tak to wymień na nowy. To powinno poprawić trochę osiągi. Natomiast co do obcierania na dobiciu i pewnie przy max skręconych kołach o ramę nie zmieniając opon zostaje lift zawieszenia. A tu http://suzuki.info.pl/forum/ biblia/encyklopedia na ten i inne tematy związane z Vitarą :D

Tytuł:

Faktycznie filtr powietrza muszę już wymienić, wymienię od razu filtr paliwa i jak będzie trochę czasu zerknę do EGR.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00