Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 17-07-2025, 12:40

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Witam jestem posiadaczem suzuki Vitara cabrio rocznik 1991. Zakupiłem auto z soft topem a niedawno znalazłem twardy dach. Dach jest dwuelementowy tj. daszek nad głowami osób siedzących na przednich siedzeniach i cześć druga dla pozostałych pasażerów z klapą bagażnika. Mam problem polegający na tym iż nie mam pojęcia jak go zamontować gdyż dach nie posiada żadnych zaczepów. Może ktoś z forumowiczów posiada auto z tego typu zadaszeniem i mógłby mi w jakiś sposób pomoc. Z góry dziękuje za wszystkie posty.

Tytuł:

jest to fabryczny dach Suzuki?:)
ja mam u siebie daszek produkcji polskiej, też zastąpił plandekę, ale ma zaczepy pasujące w miejsca montażu stelażu dachu cabrio;)
ciekawa sprawa z tym hardtopem;)

Tytuł:

No właśnie jest to produkcja polska, fabrycznie nowa. Sprzedawca twierdził, że można wykorzystać oryginalne mocowania ze stelaża soft topu. Rzeczywiście mogę wykorzystać te mocowania ale soft top jest jedną całością a mój hard top jest w dwóch elementach. Jedyne co mogę wykorzystać to te zaczepy znajdujące się nad szybą przednią, ale to nie wystarczy, gdyż tylna część nad głową kierowcy i pasażera nie będzie się trzymała bo tam nie ma żadnych uchwytów. Czy Twój dach też jest dwuelementowy? Jeśli tak, to jak jest to rozwiązane u Ciebie w aucie?

Tytuł:

tak, dwuelementowy;)
u mnie dach ma zrobione "fabryczne" mocowania;)
postaram się dziś zrobić zdjęcia i podesłać:)

Tytuł:

o to zdjęcia- mam nadzieję, że się połapiesz:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tytuł:

Super! :D Wielkie dzięki! Fotki super! Już wiem ja to ma wyglądać. Postaram się skopiować ten sposób mocowania, naprawdę nie miałem zielonego pojęcia jak to ugryźć. Jeśli chodzi o mocowanie nad przednią szybą to nie miałem żadnych wątpliwości, że właśnie tak to ma wyglądać, ale pozostałe element... no cóż, przyznaje się, że nie potrafiłem tego ogarnąć. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Tytuł:

nie ma za co;)
sorry, że telefonem, ale aparat nie naładowany jak się okazało;)

akurat u mnie mocowania były zrobione na gotowo, miejsca na śrubę dobrze odmierzone i rozwiercone po długości by łatwiej było ustawić daszek, jednym słowem dobrze trafiłem, ale nie pytaj skąd lub od kogo ten daszek bo nie wiem;p kolega go załatwił, a ja z radości nie pytałem o nic ;D

powodzenia w montażu;)

Tytuł:

Widzę, że kolega Kedar i ja mamy tego samego producenta dachu: :D .
Spieszę z jawną reklamą (facet robi niezłe dachy, więc niech ma), że wytwarzaniem tego typu dachów zajmuje się Pan Jan Filip "Wytwarzanie Artykułów Szklano-Poliestrowych" 29 Listopada 1, 32-050 Skawina tel: (12) 276-37-62; 661177639
Ma też aukcję na All.

Wytwarza dachy trójelementowe (płyta nad kierowcą, skrzynka nad pasażerami, oraz ramka z szybą do tylnej klapy). Tylna szyba jest ponadto ogrzewana.

Ceny: 1680 - dach bez tapicerki
1850 - z tapicerką (ja wybrałem taki, warto!)
Chwalę go ponieważ firma ta oferuje kompletne rozwiązanie (łącznie z wkrętami). Jedyne czego potrzebowałem do montażu to imbusik (5-6 nie pamiętam) oraz płaska 10.
Polecam serdecznie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00