Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 20-07-2025, 22:00

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Witam. Mój kolega ma GV sprowadzona z Dani jako auto ciężarowe. Zarejestrowane jako ciężarowe na 2 osoby. Ma w związku z tym za moim pośrednictwem takie pytanie. Czy aby odliczać VAT od kosztów paliwa potrzebna jest mu jeszcze homologacja? Bo wiadomo przy aucie kupionym w Polsce diler taką homologacje wydaje, ale w sytuacji zakupu za granicą to chyba rzadkość, aby importer (z reguły prywatny) miał taki dokument. Jeżeli jest on potrzebny do wymienionych wyżej celów to jak go zdobyć w Dani. A może wydaje go jakieś generalne przedstawicielstwo Suzuki w Polsce. Czy ktoś może roztłumaczyć ten temat. Bo może ta homologacja jest nie potrzebna a wystarczy rejestracja auta jako ciężarowe z przestrzenią bagażową większa niż pasażerka (na 2 osoby)

Pytałem o to w Rozmowach ogólnych o Suzuki, ale nikt nic nie napisał. Może tu bede miał wiecej szczęścia.

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kiedyś się tym także interesowałem, ale z tego co wiem to od przyszłego roku skończy się generelnie odliczanie VATu od paliw. Więc czy warto?

Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi.

Tytuł:

Witam
Od przyszłego roku skończy się znowu(bo już kiedyś tak było) tak zwane auta z kratką i możliwość odliczania VAT.
Kolego wydaje mi się że trzeba podjechać na stację diagnostyczną i tam diagnosta pomierzy przestrzeń ładunkową i pasażerską. wyda odpowiedni kwit i skasuje pieniądze, a właściciel pójdzie z kwitem do wydziału komunikacji, a tam wpiszą w dowód 'VAT-ART, 86. UST.4 PKT 1' i przybiją stempel:)
Ja tak robiłem z kangurem i busem które mają tylko jeden rząd siedzeń i w dowodzie wpisane ciężarowe, a było wymagane:) tyle że to było parę lat temu i coś się teraz zmieniło, ale obstawiam że jest to samo :)
Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

http://firma.wieszjak.pl/samochod-i-maj ... owych.html

Ograniczenia w rozliczaniu VAT od paliw samochodowych

Nie można niestety odliczyć VAT naliczonego w cenie nabywanych przez podatnika paliw silnikowych, oleju napędowego oraz gazu, wykorzystywanych do napędu samochodów osobowych i innych pojazdów samochodowych, o których mowa w art. 86 ust. 3 ustawy o VAT. Chodzi o samochody osobowe oraz inne pojazdy samochodowe o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony.

Tytuł:

kolego jkarB12 wszystko ładnie piszesz ale nie wiem czy czytasz ze zrozumieniem, ale w tym artykule wyraźnie są wyszczególnione pojazdy do 3,5 tony od których można odliczać VAT : '- mających jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van (art. 86 ust. 4 pkt 1 ustawy o VAT); '
Wystarczy aby za siedzeniem kierowcy była kratka. Ja kupiłem Grand Vitare sprowadzoną z Danii i też była to wersja ciężarowa z kratką dla dwóch osób, ale ja potrzebowałem normalnego auta więc kratka profesjonalnie została zdemontowana:) i zamontowana kanapa też profesjonalnie:) a w stacji kontroli pojazdów zrobiłem badania dodatkowe i teraz jest to typowy samochód osobowy. Dla ciekawości w urzędzie komunikacji facet mnie skrytykował że powinienem zostawić ciężarowy tylko wbić 5 osób, bo można wtedy na firmę, ale przepisy się zmieniają znowu.
Kolego jeżeli nie można by było odliczać paliwa na samochody do 3,5 tony to jaki miały by sens typowe auta do wożenia małych ładunków jak kangoo czy jeszcze mniejsze nemo. To są typowe auta ciężarowe i kwalifikują się do odliczania kosztów i VAT przy zakupie samochodu, czy paliwa, czy części do niego.

Tytuł:
Awatar użytkownika

OK

Czyli można odliczyć VAT od paliwa jesli się ma tylko 2 siedzenia z przodu a reszta to przestrzeń ładunkowa.

A nie można jeśli są dołożone siedzenia - nawet jeśli jest zarejestrowany jako 5 osobowy ciężarowy.

?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00