Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 21-07-2025, 12:26

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: kopcąca Vitara

Witam, posiadam Vitarę 2.0TDI wersja Long 5 drzwiowa z '97 i mam problem:
Przy odpalaniu rano puszcza lekki czarny dymek i tak samo przy gwałtownym naciśnięciu pedału gazu lub przy większym obciążeniu - kopci.

Podobno jest to przyczyna czujnika dawkowania paliwa. Turbina jest dobra, po przejechaniu 12 tys. km od wymiany oleju nie wzięło ani trochę. Auto lekko pali, nie ma problemu z odpaleniem - czy to zima czy lato.

Jeśli ktoś zna przyczynę, albo symbol czujnika (jeśli to jest przyczyna), to proszę o informację.

Z góry dzięki i pozdrawiam,
Łukasz

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie jest tak samo i "chyba" to jest normalne u diesla. też się tym martwiłem ale jak obserwowałem inne tdi przy wyprzedzaniu bądź przy ruszaniu to inne też tak dymią nawet vw golf :lol:

Tytuł:

zalezy co to kto rozumie przez termin "kopci". wrzuccie w google haslo 'diesel kopci' i poczytajcie. generalnie nie jest to normalne. a to ,ze wiele diesli w polsce kopci - sory, znakomita wiekszosc samochodow na drogach to import uzywanych z zachodu. sredni stan techniczny jest kiepski, wiec kopcą... :?

Tytuł:
Awatar użytkownika

o stan samochodu sam sobie odpowiedziałeś a odpowiedź możesz znaleźć w Google :lol:
ja osobiście nie spotkałem się z w ogóle nie kopcącym dieslem. brat ma 3 letniego Passata i jak mu mocno depnie po gazie to też zakopci.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak nie chcesz kopcenia to zawsze możesz kupić nowe wtryski i nową pompę a przedtem zrobić analizę spalin z mądrym diagnostą. Kiedy auto kopci ? Jak ma za dużo paliwa w komorze spalania, za mało powietrza , albo za słabo rozpylone.
Więc albo wtryski albo pompa albo co też możliwe sterownik złe dawki dobiera i ładuje za dużo paliwa. Po drodze jeszcze jeszcze układ turbiny ale może nie wszystko na raz.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00