Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 23-07-2025, 15:36

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam.
Kupiłem Vitarkę parę miesięcy temu z zainstalowanym gazem w sposób delikatnie mówiąc... amatorski. Mikser znajduje się na kolektorze ssącym przy silniku. To już jest niedobrze :(. Druga sprawa, że nie jest to sekwencja. Gazownik, który obejrzał tą instalację powiedział, że gaz niestety będzie co jakiś czas "strzelał" co niestety ma miejsce :(. Na szczęście wywala mi pokrywę filtra powietrza ale jak kiedyś walnie mi w kolektor to będzie niezła checa :-/. Dzisiaj na parkingu pod Tesco rypło jak z armaty i to mnie już mocno zdenerwowało! Nie gazowałem, samochodzikiem manewrowałem delikatnie na pierwszym biegu wjeżdżając na miejsce parkingowe i... BUM!!! Mam do Was pytanie: co zrobić żeby zminimalizować "wybuchy"? Doradzono mi wymianę świec na nowe i kable wysokiego napięcia no i regulację gazu. Może macie jeszcze jakieś rady dotyczące tego problemu? Z góry wielkie dzięki za pomoc.
PS. Nie mogę znaleźć nigdzie jakie świece kupić do tego modelu Vitary, żeby były optymalne.
Dzięki za jakiekolwiek info.
Pozdrawiam, Artur

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Ja tam sie na gazie nie znam, ale wielopunkt powinien mieć sekwencję, inaczej same problemy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak już w nim sekwencji raczej nie zainstaluję ponieważ są to zbyt duże nakłady finansowe w stosunku do wartości samego auta. Będę śmigał na benzynce. Trochę drożej mi wyjdzie ale zawsze pewniej. Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam, :)

Tytuł: GAZ

Koszt instalacji wielopunktowej sekwencyjnej to ca. 3500 PLN, ja mnie instalowałem bo potrzebuje cały bagaznik.
Świece to najłatwiej i najtaniej NGK NR 28 lub BKR6E - po ca. 15 PLN/szt
Dedykowane do LPG sa BKR6EIX-LPG, ale to koszt ca. 85 PLN/szt!

była Vitara 2.0 V6 Long
jest SX4 1.6 4WD
miał być S-Cross 1.4 4WD, ale nie ma i chyba nie będzie, bo jest Captur 1.2 Tce

Witaj, miałem podobny przypadek kiedyś w moim Pontiacu Trans Sport. Sprawdź jaki masz reduktor - powinien być odpowiednio dobrany do mocy i pojemności silnika, a poza tym zamontuje sobie na rurze powietrza, albo na obudowie filtra taką klapę jednostronną - gazownik powinien wiedzieć o co chodzi ;-))) Pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00