Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 24-06-2025, 00:23

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Mam problem – w mojej Vitarze rok 2003 klamka drzwi tylnich z jednej strony zaczęła przy otwieraniu odstawać . Myślę , że puścił z jednej strony wkręt lub zatrzask . Chciałem to sprawdzić ale w żaden sposób nie mogę zdjąć plastikowej płyty od wewnątrz choć wszystkie zatrzaski zostały uwolnione .Odkręciłem wkręt znajdujący się w zagłębieniu klamki wewnętrznej ale dalej coś cały plastik i tę klamkę trzyma. Nie chcąc uszkodzić całej wewnętrznej zakrywającej drzwi kształtki proszę więc o radę jak poradzić sobie z tym problemem.

Tytuł: Klamka

Odchylasz równocześnie przesuwając klamkę wewenętrzna z całą tą oprawką i do jej tylnego konca od wewnątrz jest przymocowane cięgno, zabezpieczone takim plasticzkiem białym - jego trzeba - tzn ten plastik zabezpieczający zsunąć chyba do tyłu(o ile dobrze pamiętam) czyli w kierunku środka drzwi i wtedy to metalowe cięgno od klamki wewnętrznej podważasz do góry i bez problemu wychodzi - i rozmontowane . Jest duże pole manewru bo jak zobaczysz cały ten mechanizm kalmki można wysunąc(w poziomie) i jest lepszy dostęp. Składamy w odwrotnej kolejności.

Dzięki dreamjkd - ale nie mogę niczego przesunąć ,,,, może trzeba odciągnąć plastik i rozłączyć cięgno , jeśli tak ?, to jakim "przyrządem" ?.
Pozdrawiam

Tytuł: re

Ja to przesunąłem chyba do tyłu cały ten plastik z raczka i on wyszedł jakoś z szyn a potem była dobra widoczność ja żadnych specyficznych narzędzi poza śrubokrętem nie miałem, cała ta obudowa powinna dać się przesunąć. Dogą prób delikatnie manewrowałem całum kompleksem klamki wewnętrznej i można naprade uzyskać wystarczającą widoczność, dodatkowo cięgno w płaszczyźnie i do przodu można przesuwać. Jak już uzyskasz dostęp do okolicy ciegna to pamiętaj o zsunięciu tego zabezpieczającego plastiku, potem podważamy cięgno i OK. Nie potrafię lepiej tego wytłumacyc bo mi poszło szybko i sprawnie.

Tytuł: Re

Dziękuję - jutro walczę.
Pozdrawiam

Proste jak balon , ale popracować trzeba . Przesunąć klamkę o 5 mm do tyłu auta ( w kierunku zamka) i po sprawie. Pękł zatrzask za 2 złote.
Pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00