Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 05-07-2025, 14:23

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: napęd 4H

Witam,

Na początku chciałbym się przywitać. Jestem nowym użytkownikiem Grand Vitary (wersja z silnikiem diesla), jak również nową osobą na tym forum. Zdarzyło mi sie dwa lub trzy razy wykonać ostry skręt w lewo (wyjazd ze skrzyżownia przy włączonym 4H na asfalcie), słyszałem b. dziwne skrzypienia dobiegające z przednich kół. Właśnie przeczytałem, że absolutnie nie wolno jeździć po suchym asfalcie z napędem 4H. Trochę mnie to zmartwiło, chociaż muszę powiedzieć, że jeździ się normalnie bez zarzutów (terz napędu 4H używam tylko w terenie). Mam w związku z tym pytanie, czy mogłem coś uszkodzić, a jesli tak to co?

Jeszcze inna ciekawa sprawa, mianowicie podczas cofania (napęd 2H) słysze lekkie pukanie, dzwięk dochodzi z przedniego/przednich kół, może ktoś zna przyczynę.

Pozdrawiam

Tytuł:

Masz nową Vitarę czy rocznik xxxx ?
Bo w nowej przecież można jeździć 4x4 po asfalcie, bo ma, nie znam się na tym jeszcze dokładnie - przedni dyferencjał.
W starszej nie można, zgadza się. Jazda 4x4 po przyczepnej nawierzchni grozi szybszym zużyciem - opon na pewno - lub uszkodzeniem.
Jak jakieś herezje piszę, to proszę forumowiczów o korektę.

Tytuł:

Witam,

GV 2004, z dołączanym przednim napędem, o ile dobrze sie orientuję nie mam międzyosiowego napędu różnicowego. Natomiast jest przedni dyferencjał, tak mówi instrukcja. Pytanie co może zostać uszkodzone jeśli nie mam międzyosiowego napędu różnicowego.

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Uszkodzone może zostać wszystko co będzie spięte na sztywno (bez dyferencjału międzyosiowego) czyli reduktor, krzyżaki wałów, może zębatki przedniego lub tylniego mechanizmu różnicowego + starte opony.

Naprężenia powstaną wtedy gdy przednia i tylna oś obracają się z różnymi prędkościami a moim zdaniem ma to miejsce tylko przy ostrych zakrętach i manewrowaniu. Na prostych odcinkach obie osie kręcą się tak samo szybko.

Morał jest taki, żeby przy załączonym napędzie 4x4 nie manewrować na przyczepnym podłożu - np. asfalcie czy betonie.

Tytuł:

truver pisze:
CUT
Pytanie co może zostać uszkodzone jesli nie mam międzyosiowego napędu różnicowego.
CUT

Mcube pisze:
CUT
Morał jest taki, żeby przy załaczonym napędzie 4x4 nie manewrować na przyczepnym podłożu - np. asfalcie czy betonie.
CUT

Wszystko na temat...
BTW - w tym konkretnym przypadku - przy odrobinie szczescia - nic powaznego sie nie powinno stac... No ale nie ryzykuj takie jazdy wiecej ;)
pzdr. :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00