Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 18-07-2025, 00:52

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Może ktoś z Kolegów podzieli się opiniami na temat opon All Terrain dla Grandek ??

Mam Nexen Roadian ATII 225/65/R17 na alusach 6,5"
Kupione w sklepie OponyAlbert za niecałe 1600 zł za komplet

Obecnie przejechane jakieś 300 km, więc uwagi wstępne

1. Bieżnik nowy ma ok 9mm grubości, w kształcie grubek kostki w każdej po 2 lamele. Rowki odporowadzające wodę, całość wygląda dość agresywnie

2. Nalepka wskazywała klasę energetyczną E, hamowanie na mokrym F, halas 76dB. Faktycznie opony są głośne. Słychać je już od 60 km/h, powyżej 100km/h wyraźne buczenie.

3. Guma twardości pomiędzy orginalnymi Bridgestone Dueler (szosowe) a zimowym nexen Win Guard SUV. Opony mają oznaczenie M+S.
Były kłopoty z wyważeniem - na jednej z opon ciężarek 75gr po jednej stronie, 55 gr po drugiej.

4. Jazda na asfalcie - przede wszystkim jest głośno, przez co trzeba ustawiac głośniej radio ;-). Mocno trzymamy kierownicę, bo mają tendencję do "myszkowania". Nie jest to w żadnym wypadku trudne do opanowania

5. Offroad - opony stworzone do tego - błotko, połykają aż miło, szybko się oczyszczają. Ładnie amrotyzują nierówności, nie czuć bicia w kręgosłup jak na zimówkach, czy Bridgestonach.

Aktualizacje w miarę kolejnych kilometrów na tych kapciach. Niedługo test szybszej jazdy 120..140 km/h. Może też popada..

[Dopisek]
Że opony są głośnie, to mało powiedziane. Odwiedziłem mechanika z pytaniem czy ten hurkot z tyłu to nie odgłos padającego łożyska czy dyfra. Na szczęście dla mego portfela to odgłos bieżnika. Trochę ciszej się zrobiło po obniżeniu ciśnienia z 2,4 do 2 atm.

Hałas jaki generują te opony - ogranicza moim zdaniem ich zastosowanie do powolnej jazdy w terenie tak do 60 km/h.

Tytuł:

Witaj
I jak sprawują sie opony po kolejnych miesiącach użytkowania.
p.

Tytuł:

Jak opisałem - nic się nie zmieniło.
Są głośne, najlepiej sprawują się na ciśnieniu w okolicach 2 atm, są dośc miękkie więc potrafią myszkować na koleinach. Ale delikatna konterka i jest dobrze.
Przy 140 km/h, czy nawet 16 km/h są przewidywane, nie ma problemów z prowadzeniem
Zmierzę ile zeszło bieznika.

Jechałem chwilę Jeepem na MT Kumho KL71 (czy jakoś tak), są głosniejsze od Nexenów.
Ponieważ coraz mniej off-roadów wokół mnie - może na jesień będe je sprzedawał.
Najpierw przed nimi 3 kkm po Alpach, Bałkanach, nizinach....

MarekC

Tytuł:

Kl -71 są głośniejsze to oczywiste bo to MT-ki, całkiem inna budowa bieżnika, stworzona do błotka ;), oczywiście nie jest to simex, ale daje radę ;)

Tytuł:

I zrobuiłem na nich poand 3700 km po autostradach, górach (szutry i kamienie), bocznych drogach, nawet trochę po klejącej glinie.

bez zarzutów. Część hałasów dochodzących do środka pochodziła od uszkodzonych łożysk w dwóch kołach - po wymianie jest znacznie ciszej.
W sumie można te oponki polecić

MarekC

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00