Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 15-07-2025, 00:48

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość

Witam,
mam taki problem. Jakiś czas temu zauważyłem, że spód silnika jest brudny z oleju (silnikowego). Czasami zdarzało się, że minimalnie kapało na kostkę szczególnie po dłuższych trasach. Znalazłem, miejsce tego wycieku - przepustnica wychodząca z intercoolera. Kupiłem drugą na allegro (używkę) i widzę, że znowu leje się po silniku, a przepustnica jest mokra. Mocno mnie to denerwuje i pytanie co z tym fantem zrobić. kupić nową przepustnicę w ASO za jakieś nieprzyzwoite pieniądze? A może nowa też będzie puszczała (bo może ten model tak ma), a problemem może jest turbina, która puszcza olej do intercoolera? Innych objawów padającej turbiny nie stwierdziłem. Jest cicha, załącza się i działa prawidłowo (tak mi się wydaje :D ). Czy jest sens ją regenerować (przebieg ok. 140 tyś km). Może macie jakieś inne pomysły co z tym zrobić.
A z innej beczki, to czy ktoś może przerabiał swap tego silnika w GV1 na inny nie CR i nie mazdy bo słabawy?

Tytuł:

Witam. Ja z takim niewielkim wyciekiem śmigam już 4 lata. Raz kapie, raz nie kapie. Przyzwyczaiłem się. Turbina działa, wszystko działa jak należy. Przypuszczam, że wymieniając na nową tą przepustnicę pewnie wyciek ustąpi, a używki nie ma sensu. Jeśli ktoś ma osłonę pod silnikiem (ja nie mam), pewnie nawet nie wie o tym wycieku.
Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00