chameleon pisze:
Konrad pisze:
....a domyslasz sie czemu mogla odmowic posluszenstwa?
oświeć mnie

paliwo z najlepszych stacji zawsze leje

dodatek STP do oleju co 5-6 tankowanie czasem MILITEC-1 ale ciężko ze stanów sprowadzić

99% razy czekam 1 min po zatrzymaniu się bo turbo timera nie założyłem bo się nie da jakieś względy elektryczne...
To opóźnianie wyłączenia jest dla schłodzenia oleju.
Wyłączona na gorąco turbina spowoduje skoksowanie sie oleju wewnątrz co z kolei może z czasem uszkodzić uszczelnienia wirników turbiny.
A po co lejesz jakies dodatki do oleju?
To często bardziej szkodzi niż pomaga.
IMO dobre paliwo i przede wszystkim dobry olej - full syntetyk (np. Mobil 1, Shell - nazwy nie pamiętam).
Castrol jest przereklamowany, w dodatku korzystają z cudzych baz olejowych, bo nie robią własnych.
Jedne z najlepszych olei robi francuski Motul - do motocykli 300V, chyba samochodowy też ma takie oznaczenia, jest kilka klas lepkości, robią też pólsynetyki.
To dość drogi olej (50PLN/litr), ale jeden z najlepszych.
Poleca go min jeszcze od lat 80-90 fabryczny tuner motocykli Suzuki - Yoshimura (w fabrycznych manualach do kitów wyścigowych).
Mam kumpla z Fabią RS TDI, który zawsze asystuje przy wymianie oleju, chce być pewien że ma wlany właśnie Motul.
Ja w motocyklach leję tylko 300V i paru znajomych mechaników wyścigowych poleca ten najbardziej.
KrisB4 dzięki za rady nie leje do oleju a do paliwa bo ropa w naszym złodziejskim kraju jest za sucha a pompo wtryskiwacze elektroniczne ma sie raz
A co do Militec-1 to znam osobiście właściciela i wiem co to potrafi ale to dyskusja na oddzielny temat może kiedyś poruszymy.