Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 09-06-2025, 19:30

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

może ktoś pomoże? kupiłem sx4 sprowadzoną, trochę bitą w prawy przedni bok . po zrobieniu autka wszystko było cacy. samochód jeździł , skręcał nawet hamował ;). niestety po pół roku zaczęły wydobywać się odgłosy z okolicy prawego koła. kiedy skręcam w prawicę słychać "trykanie"( z gazem ! , bez gazu lub z nogą na hamulcu nic nie hałasuje). mechanik stwierdził że piardło " łożysko podpory półosi prawej" i teraz moje pytanie : czy wystarczy wymienić tylko łożysko czy całość z półośką(tak zalecał mechanik)? domyślam się że w wyniku stłuczki poprzedniego właściciela mogła ucierpieć cała półoś . czy da się poznać "gołym okiem" czy ta półośka jest wadliwa ? ma ktoś wiedzę na ten temat ? za jakiekolwiek wskazówki mocno dziękuję !

Tytuł:

Witaj
doświadczenie podpowiada mi, że nie jest to łożysko / buczenie przy wolnej jeździe przechodzące w wycie wraz ze wzrostem prędkości/ objawy wskazują prędzej na początki padania przegubu- jest to cześć wymienna ale nie wiem czy ktoś będzie chciał się tym bawić a serwis skasuje więcej niż kosztuje cała półoś na allegro. Twoja półośka nie ucierpiała w czasie stłuczki o której pisałeś bo byś czuł drgania na karoserii i kierownicy /krzywa/ :!: oczywiście jest to diagnoza na odległość i wcale nie musi byc prawdą :lol: napisz jak sobie z tym odgłosem poradziłeś

Obrazek

Tytuł:

hej Hondzo, właśnie wróciłem z dwóch punktów diagnostycznych (od razu z warsztatami obok). w obydwu miejscach fachowcy? ;) wyeliminowali przegub i półośkę. jeden stwierdził że luzy ma łożysko podpory półosi(wymiana i części ok.500zł) , a w drugim warsztacie stwierdzili że awarii uległa podpora półosi.(ale kosztów nie byli wstanie określić bo nie mogli znaleźć części w katalogu). więc mam teraz pytanko, czy łożysko podpory a sama podpora to dwie różne części czy jest to sprzedawane w komplecie? może się orientujesz?

Tytuł:

Witaj
zielonego pojęcia nie mam czy łożysko i podpora są sprzedawana osobno czy w komplecie ale z obrazka wynika że można to rozebrać i wymienić każdą część osobno
Obrazek

Tytuł:

po wizytach u kilku "fachowców" którzy chcieli wymienić mi nawet pół podwozia trafiłem do warsztatu aso suzuki ( warszawa , sadyba - polecam). tam panowie prześwietlili autko i żadnych usterek w półośce, przegubie , podporze nie stwierdzili. dziwny hałas który wydobywał się z okolic prawego koła to ... niedokręcona chłodnica klimy , która przy skręcaniu wpadała w wibracje i dawała odgłos "trykania". problem usunięto , posprzętano po wcześnijszym mechaniku , który pozostawił kilka kabli bez mocowania ( które dyndając też delikatnie hałasowały na wertepach) . teraz w aucie cisza jak makiem zasiał :D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00