Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 17-06-2025, 20:14

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Nie wiem czy w dobrym miejscu zadaje pytanko, jak w złym to sorki.

Moj 1 dniowy SX (Sunlight Copper Pearl) tak polubil moja rodzinke, ze nie chce nas wypuścić ze środka -dosłownie. :?: Po odpaleniu silnika centralny zamek zamyka wszystkie drzwi od wewnąrz i trzeba z reki go otwierac jasli np: dzieciak chce wysiasc do szkoly. (najpierw troche sie poszamotalo to moje dziecie, malo klamka mu w łapce nie została ale --zdążył :P ). Po wyłączeniu silnika samo sie wszystko odryglowuje. Czy ktos wie może jak przeprogramować CZ by sie sam nie zamykał?

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie się nie zamyka, może w instrukcji jest coś na ten temat ? moja leży w schowku ... :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kec a może masz zainstalowany jakiś autoalarm, który właśnie on zamyka wszystkie drzwi. ;)

U mnie się nie zamyka.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzieki za wsparcie. Czyli jest to nietypowy objaw. Bede czytał po pracy. A moze to alarm cos cuduje?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie wiem nawet jaki jest ten alarm. Dzis bedzie rozpoznanie bojem

Tytuł:

Zadzwoń do salonu, niech telefonicznie wytłumaczą, o co chodzi.
Ja w takich sytuacjach dzwonię, pytam: co i jak naciskać po kolei, którą dźwignię pociągnąć, do czego służą te kluczyki, gdzie gaśnica leży (a to akurat żona schowała do bagażnika, więc też nie wiedzieli).

OK, trochę może pojechałem, ale faktem jest, że jedno z tych pytań im zadałem, a też byłem o krok od zadania kolejnych w sytuacji stresowej.

Tytuł:

Masz wlaczona funkcje comfort w alarmie. Alarm 5 sekudn po odpaleniu zamyka ci drzwi i otwiera dopiero po wylaczoeniu zaplonu. Te funkcje monza zdeaktytowac. Niestety w przypadku SX jest ona niewygodna bo ciagnac klamke nie da sie odryglowac drzwi od wewnatrz.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
A mi nie dali nic do alarmu - żadnej instrukcji czy gwarancji. Nie wiem nawet jaki tam jest alarm.

Ostatnio zmieniony 26-05-2007, 20:25 przez Avalanche, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

A jak taką fukcję aktywować ? :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja funkcję comfort miałem w każdym aucie i mam również w SX4, aktywować ją musi ten kto montował alarm (chyba że dostałeś instrukcję programowania alarmu), w SX faktycznie jest to mniej wygodne niż było we Fiacie, ale jest to tylko kwestia przyzwyczajenia, nie ma problemu żeby otworzyć drzwi przyciskiem zanim się zatrzymamy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sprawa się wyjaśniła połowicznie. Faktycznie to zamykanie kontroluje alarm - w moim wypadku as20can - i jak byk piszą, że ma funkcje automatycznego ryglowania drzwi po uruchomieniu silnika. ( :skromny: trzeba czytac - ciekawe tylko kto da rady przeczytac i wypróbowac wszystko z instrukcji auta i alarmu w pierwszym dniu - a jeździc trzeba).
Tak czy owak sugestie kolegów były trafne w 100%. thx
===============================================

Dzis sobota , byłem w serwisie , ale elektryka który to montowal nie ma. :placze: . bedzie w poniedziałek. :P

Zacząłem wiec dalej czytać i został tylko jeden mały problemik. Gdzie moze byc tzw. Przycisk Autoryzacji alarmu, którym mozna to przeprogramowac. Sprawdzałem pod deska i wisi tam tylko jakas mała kostka połączeniowa.

Pytanko: Ktoś bawił sie już może takim alarmem i ma jakies sugestie?

Tytuł:
Panowie kwestia zabezpieczeń Waszych aut jest tematem niezwykle delikatnym i pragnę Was uczulić na fakt , że forum jest ogólnie dostępne dla wszystkich dlatego pisząc o systemach zabezpieczeń proponuję o tym pamiętać nie podawać dokładnie miejsc lokalizacji systemów alarmowych ich typów i innych technicznych szczegółów zabezpieczeń pojazdów. Takie sprawy omawiajmy z ludzmi do których mamy 100% zaufanie i pewność , że inne niepowołane osoby nie wejdą w posiadanie tych informacji.

Na zimne należy dmuchać i ostrożności nigdy zawiele. ;)
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 26-05-2007, 14:11 przez pitpaw, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
pitpaw trafna uwaga
to kolejne "za" zeby ograniczyć gościom całkowity dostęp do forum omawiany w temacie zmian na forum

Tytuł:
Awatar użytkownika

Widze ze pytanko było niezbyt polityczne. To zapominamy o sprawie. :|

Tytuł:
Awatar użytkownika

kec pisze:

Wydaje mi się, że tu nie chodzi o "politykę" tylko o bezpieczeństwo Twoje i Twojego samochodu... Musisz wiedzieć, że na tym forum dbamy o siebie nawzajem ;)

Tytuł:
Luke pisze:
kec pisze:

Wydaje mi się, że tu nie chodzi o "politykę" tylko o bezpieczeństwo Twoje i Twojego samochodu... Musisz wiedzieć, że na tym forum dbamy o siebie nawzajem ;)

Luke przyjacielu święte słowa , słusznie prawisz :lol:

Tytuł:

Obawiam się, że kwestie o których tutaj rozmawiamy są zwykłą pestką dla "fachowców" w tej dziedzinie :szok:
Zatem programowanie alarmu (założonego w salonie, ergo w 99,5% w sposób rutynowo-szablonowy :zly:) nie ma większego sensu owiewać "mgłą tajemnicy" :|
Dla zdecydowanego złodzieja pozostają jeszcze zwykłe, brutalne i skuteczne metody "przejęcia" samochodu będącego w ruchu - o szczegółach nie będę się rozwodził, bo właśnie o tym nie powinniśmy rozmawiać na publicznym forum :roll:
Pozdrawiam :D

Tytuł:

kec pisze:
Sprawa się wyjaśniła połowicznie. Faktycznie to zamykanie kontroluje alarm - w moim wypadku as20can - i jak byk piszą, że ma funkcje automatycznego ryglowania drzwi po uruchomieniu silnika. ( :skromny: trzeba czytac - ciekawe tylko kto da rady przeczytac i wypróbowac wszystko z instrukcji auta i alarmu w pierwszym dniu - a jeździc trzeba).
Tak czy owak sugestie kolegów były trafne w 100%. thx
===============================================

Dzis sobota , byłem w serwisie , ale elektryka który to montowal nie ma. :placze: . bedzie w poniedziałek. :P

Zacząłem wiec dalej czytać i został tylko jeden mały problemik. Gdzie moze byc tzw. Przycisk Autoryzacji alarmu, którym mozna to przeprogramowac. Sprawdzałem pod deska i wisi tam tylko jakas mała kostka połączeniowa.

Pytanko: Ktoś bawił sie już może takim alarmem i ma jakies sugestie?

Nie zrobisz nic samemu. Do AS20CAN musisz miec pilota do programowania. Mozna go wypozyczyc z firmy Ster za 50zl ktora jest producentem tego alarmu. Jesli chcesz mam chyba serwisowa instrukcje do tego alarmu jednak bez pilota nic nie zdzialasz.

Tytuł:
Awatar użytkownika

pitpaw pisze:
Panowie kwestia zabezpieczeń Waszych aut jest tematem niezwykle delikatnym i pragnę Was uczulić na fakt , że forum jest ogólnie dostępne dla wszystkich dlatego pisząc o systemach zabezpieczeń proponuję o tym pamiętać nie podawać dokładnie miejsc lokalizacji systemów alarmowych ich typów i innych technicznych szczegółów zabezpieczeń pojazdów. Takie sprawy omawiajmy z ludzmi do których mamy 100% zaufanie i pewność , że inne niepowołane osoby nie wejdą w posiadanie tych informacji.

Na zimne należy dmuchać i ostrożności nigdy zawiele. ;)
Pozdrawiam

Stary, dziś się przekonałem na własnej skórze,że jak złodziej otworzy auto bez pilota w ręku, to autoalarmu nie wyłączy łatwo :))))

Tytuł:
Awatar użytkownika

robgold pisze:

Nie zrobisz nic samemu. Do AS20CAN musisz miec pilota do programowania. Mozna go wypozyczyc z firmy Ster za 50zl ktora jest producentem tego alarmu. Jesli chcesz mam chyba serwisowa instrukcje do tego alarmu jednak bez pilota nic nie zdzialasz.

Dzieki robgold. To sie nazywa fachowa podpowiedz. :poklon:
Co do serwisówki to też wielkie dzieki, ale widzę że bez tego pilota to i tak strata czasu. Tak czy owak jestem umówiony w serwisie na takie przeprogramowanie. Szkoda ze nie ma o tym ani słowa w instrukcji obsługi alarmu tylko bredza cos o PA (jw).

A co do ujawniania typu zabezpieczeń elektronicznych w naszych autkach - to pewnie, że nie powinno się tego robić. Ja tylko nie przeceniałby ich roli, bo oprócz zniżki w ubezpieczeniu i konieczności instalacji w furkach pow. 50kpln, korzyść jest co najmniej dyskusyjna. I tyle.

Tytuł:

na czym polega "kompatybilność" alarmu i systemu bezkluczykowego?

Dealer twierdzi że musi to być specjalny alarm, ale dalej nic nie powiedział.

Szwagier ma alarm w GV z systemem bezkluczykowym i efekt jest taki że labo używa pilota od alarmu i wtedy plus z posiadania keyelss entry znika bo i tak trzeba dusić guziki na pilocie, albo dezaktywuje alarm.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Z tego co wiem trzeba zastosować alarm przystosowany do współpracy z istniejącym fabrycznym sterowaniem centralnego zamka z fabrycznego pilota.Urządzenie powinno byc oparte o kod zmienny sterowania fabrycznego.Wówczas korzystamy z pilota fabrycznego i nie mamy problemów "szwagra".Prawidłowa instalacja odpowiednio dobranego alarmu pozwala zapomnieć ,że mamy takie urządzenie.

Tytuł:
KrisB4 pisze:

Szwagier ma alarm w GV z systemem bezkluczykowym i efekt jest taki że labo używa pilota od alarmu i wtedy plus z posiadania keyelss entry znika bo i tak trzeba dusić guziki na pilocie, albo dezaktywuje alarm.

To znaczy, że mój alarm jest kompatybilny. Pilota nie wyjmuję z kieszeni.
Operuje tylko gumkami na klamkach drzwi.

Tytuł:

Kubus pisze:

To znaczy, że mój alarm jest kompatybilny. Pilota nie wyjmuję z kieszeni.
Operuje tylko gumkami na klamkach drzwi.

O widzisz na to wygląda.
A co to za alarm jeśli wolno spytać? :)

Tytuł:
KrisB4 pisze:
A co to za alarm jeśli wolno spytać? :)

Nie mam pojęcia :lol:
Do samochodu czy papierow zajrzeć nie mogę bo mam kawalek do domu.
Ale kiedy wrocę to spojrzę - jeśli nie zapomnę :roll:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00