Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 11-06-2025, 21:15

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ostatnio zainstalowałem CB. Jedynym poważnym problemem jaki zaobserwowałem są zakłócenia (świst) pochodzące od silnika dmuchawy nawiewu/klimatyzacji, które wchodzą przez antenę.

Na forum poświęconym CB wyczytałem, że silnik dmuchawy trzeba odkłócić. Można to zrobić albo za pomocą kondensatora o odpowiednich prarametrach, allbo gotowego filtra przeciwzakłóceniowego zamontowanego równolegle na przewody zasilające w/w silnika. Plus ewentualnie ekranowanie folią kabli zasilających.

Czy ktoś miał już podobny problem i zastosował podobne rozwiązanie... Jakie efekty?

Awatar użytkownika

MZ pisze:
Ostatnio zainstalowałem CB. Jedynym poważnym problemem jaki zaobserwowałem są zakłócenia (świst) pochodzące od silnika dmuchawy nawiewu/klimatyzacji, które wchodzą przez antenę.

Mam podobny problem z moją przystawką do wejścia audio (minijack, podpinana w miejsce zmieniarki). Z tym że świst jest skorelowany nie tyle z nawiewem, co z prędkością/obrotami silnika -- pojawia się po przekroczeniu około 120-130 km/h. Po odpuszczeniu prędkości świst pozostaje aż do przełączenia źródła audio.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Trzeba kupić lepsze radio :( Ja miałem jakieś 2-3 tanie modele i był problem z świstem jak się włączał wentylator na chłodnicy i tylnia wycieraczka, jak kupiłem Presidenta Johnsona II z ASC to nie ma już tego problemu.
Przy okazji Johnson fajnie pasuje do panelu w SX4 :)

Awatar użytkownika

Tomash pisze:
Z tym że świst jest skorelowany nie tyle z nawiewem, co z prędkością/obrotami silnika -- pojawia się po przekroczeniu około 120-130 km/h.

Przy wysokich obrotach nie zauważyłem zakłóceń, a jeśli już to tylko niewielkie przy przyśpieszaniu.
PaulLuck pisze:
był problem z świstem jak się włączał wentylator na chłodnicy i tylnia wycieraczka

Tylna wycieraczka także zakłóca i u mnie, choć znacznie mniej niż silnik wentylatora klimy

PaulLuck pisze:
Trzeba kupić lepsze radio. Ja miałem jakieś 2-3 tanie modele i był problem z świstem [...], jak kupiłem Presidenta Johnsona II z ASC to nie ma już tego problemu.

A jak to jest z zasięgiem radia przy załączonym ASC i chodzącej klimie... Bo za pomocą squelecha lub rf gaina u mnie też da się ten świst zlikwidować, tylko że niestety kosztem zasięgu właśnie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00